uh
featured-image

Promovendi, vraag een kind om feedback

Lieve promovendi,

een vader komt bij me voor een coaching rondom zijn promotie. Hij laat me dit briefje zien. Hij is ontroerd en ik ook.

Zijn zoon van negen heeft geluisterd naar zijn lekenpraatje en daarna dit lijstje geschreven.

Ik zie het voor me; vader en zoon samen op zolder. Zoonlief op een stoel ingespannen luisterend naar het belangrijke verhaal van zijn vader. Volgende week mag hij mee naar de universiteit en gaat papa dit vertellen. Maar eerst mag hij luisteren en alles opschrijven wat hem opvalt. Hij neemt zijn taak heel serieus. Soms hoort hij een moeilijk woord. Gelukkig zijn er ook grapjes.

Hij houdt ook nog de tijd bij: het duurt 9:25:11 minuten.

Een lekenpraatje is bedoeld voor familie, vrienden, de buren, de oppas… Je vertelt in gewone taal wat je het afgelopen jaar hebt gedaan. En ook hoe je dat hebt aangepakt en wat er uit je onderzoek is gekomen. Je gaat daarbij niet al je hoofdstukken en onderzoeksmethodes langs, wel laat je iedereen door beeldende taal meegenieten van jouw ideeën.

En ja, het is echt waar, een kind moet het kunnen begrijpen.

Toen mijn vader promoveerde, was ook ik nog jong (7). Ik begreep toen niets van zijn onderzoek. Gelukkig mocht ik een tekening maken in de indrukwekkende zaal van het Academiegebouw in Utrecht.

Samen met mijn dochter Sarah en mijn vader zijn we, 41 jaar later,  gaan terugkijken hoe de promotieplechtigheid precies verliep. Het was een feest volgens mijn vader. Hij vertelt nog steeds graag over zijn promotie en studietijd in Utrecht

Graag helpen we jou met je promotie. Het vertellen erover, het beantwoorden van de vragen en je lekenpraatje. Je kan mee doen in onze masterclass Beproefd Promoveren of je kan je aanmelden voor individuele coaching.

Lees ook:

Hoe schrijf ik mijn lekenpraatje?

Hoe presenteer ik mijn lekenpraatje?

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
  • de calender werd niet geladen
dit jaar
contact