laat ik het zo zeggen…
 • geplaatst door Support in
 • Algemeen
 • 03-04-2024

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk)

Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is.

Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik de masterclass Beproefd Promoveren geef) en ik geloven daar niet in. Je kan niet praten en nadenken tegelijk. In onze masterclass raden we je af om:

 1. te bedanken voor de (mooie – interessante) vraag
 2. te bedanken voor de complimenten
 3. te bedanken voor de felicitaties
 4. de vraag te herhalen (“als ik het goed begrijp vraagt u mij om….”)

Veel promovendi sputteren dan tegen:

 1. ja maar, iedereen doet dit
 2. mijn promotor zegt dat dit zo moet
 3. ik kan dan nadenken over een antwoord

Ons advies:

 1. neem pen en papier mee
 2. schrijf in steekwoorden mee met de (vaak zeer wijdlopige) vraag
 3. neem een paar seconden de tijd, even nadenken in stilte – dat mag best!
 4. spreek de hoogleraar aan: “hooggeleerde opponent” en steek dan van wal met een voortvarend antwoord.

Start bijvoorbeeld met:

 1. ik kan daar 3 dingen over zeggen en ik begin bij mijn eerste gedachte
 2. het is goed dat u dat vraagt, want dat is ook mijn zorg
 3. ja, die vraag beantwoord ik graag
 4. goed om daar met u van gedachten over te wisselen
 5. zeker, die vraag kon ik verwachten!

Eén keer kan je vragen (als je niet helemaal zeker bent of je alles hebt beantwoord): “Heb ik hiermee uw vraag voldoende beantwoord?”. Als je geluk hebt is de hoogleraar tevreden en geeft het woord terug aan de rector. Soms krijg je nog een vervolgvraag. Je hoeft bij je antwoord de aanspreektitel (hooggeleerde opponent) dan niet te herhalen.

We helpen jou graag bij de voorbereiding van je promotie!

Individueel of in een groepje

Wees welkom!

deze week
 • de calender werd niet geladen
dit jaar
contact