laat ik het zo zeggen…

Aanbevelingen

 • Maaike Stalpers – Tandarts bijzondere tandheelkunde

Om van mijn presentatieangst af te komen heb ik contact op genomen met Anne Spies. Na een fijn telefoongesprek over wat bij me zou passen, hebben we twee één op één sessies afgesproken. Hierin heeft Anne me ontzettend goed geholpen. Weg met negatieve gedachten. Welke krachten bezit je zelf al. Vervolgens a.d.h.v. film terugkijken en de controle krijgen over je verhaal en manier van spreken. Het heeft me geweldig goed gedaan en de cursus volgen is verreweg de beste keuze die ik in lange tijd heb gemaakt. Anne heeft mij een bak aan zelfvertrouwen gegeven waar ik haar heel dankbaar voor ben. Ik kan het iedereen aanraden om te doen.

 • Marion van Arendonk – Huisarts-docent Radboud UMC Nijmegen

Anne heeft mij erg geholpen om mijn rol als dagvoorzitter van het jubileumfeest van de Huisartsenopleiding Nijmegen op mijn eigen wijze te vervullen! De training was plezierig, laagdrempelig, gezellig en leerzaam. Anne zet je in je kracht, benadrukt je eigenheid en met de tips en tools wordt spreken een kunst, die je gaat beheersen en leuk vinden. Ik heb me gesteund en gesterkt gevoeld, had plezier in het presenteren en heb na afloop veel complimenten gehad! En die zijn dus ook voor Anne. Dit smaakt naar meer!

 • Video aanbevelingen

In het blog kun je de video aanbevelingen bekijken.

 • Bina de Boer – systemisch coach & trainer

Individuele coaching - Anne haar persoonlijke benadering is opvallend en uitzonderlijk! Dit maakt dat zij een coach is die het zakelijke contact persoonlijk maakt. Daarnaast weet Anne in een paar uur je kwaliteiten en je valkuilen op het gebied van spreken helder te krijgen. Ze geeft je bruikbare handvaten om deze in je communicatie of werk toe te passen, zodat je het geleerde direct in in de praktijk kan toepassen. Dit maakt dat het niet vervliegt, maar integreert. Met Anne samenwerken is verbindend, verfrissend en ontzettend leerzaam.

 • Simone Blok – logopedist

Presenteren in 1 dag is beslist een aanrader. Anne is een leuke en talentvolle vrouw, die met haar theater en logopedie achtergrond precies de juiste snaar weet te raken, om mensen op een vrijmoedige manier te laten spreken. In het begin van de ochtend staan er 6 vreemdelingen bij elkaar in een ruimte, de 1 vindt het spannend, een ander wil zijn presentatie aanscherpen en is nieuwsgierig, weer een ander zegt te veel ‘uh’, spreekt te snel en wil hiervan af. Wat hen bindt, is beter te leren presenteren. En dan is daar Anne, die vrij snel zorgt dat eenieder zich op zijn gemak voelt. De locatie is prachtig en even een loopje, met ook oefeningen buiten, ontspant en doet iedereen goed. Aan het eind van de dag staan er 6 mensen vrijmoedig en met enthousiasme te spreken, alsof ze nooit enige gêne hebben gekend. Anne heeft de vaardigheid om je schroom te laten varen en leert je vanuit je hart te presenteren en te spreken.

 • Erick en Mechteld Mickers – Kapelgemeenschap ter Linde in Uden
Masterclass Bezield Spreken - “Ik zou ook wel mee willen doen met de training ‘Bezield Spreken’. Wat vind je ervan als we samen gaan? Zit ik jou dan niet in de weg?“ “Nee, natuurlijk niet. Lijkt me leuk zelfs, voor de eerste keer samen een cursus volgen.” En leuk was het! Anne en Arjan hebben de gave iedere deelnemer in zijn of haar kracht te zetten. Middels tips en inzichten hebben we geleerd dicht bij ons zelf te blijven om van daaruit vrijuit te kunnen spreken voor publiek. Praktisch, lekker oefenen met anderen en leren van elkaar, in een ontspannen sfeer van vertrouwen en plezier. Een prachtige kans om mensen op een unieke manier te ontmoeten en te ontdekken hoe fijn het kan zijn om bezield te spreken en thuis daarover na te praten. Voor ons een inspirerende ervaring die we iedereen gunnen!
 • Edith van Kuijck – Tekstbureau Scrifix
Presenteren in 1 dag - Mijn valkuilen zijn hardnekkig: ik neig naar teveel uitweiden, voel altijd de angst om de rode draad kwijt te raken of niet compleet te zijn. Toen ik hoorde van de training Presenteren in 1 dag van Spies & Spreken, besloot ik mijzelf hierop te trakteren. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad! Anne Spies verstaat de kunst om deelnemers op een speelse en professionele manier ‘aan te pakken’. Zij genereert door haar bemoedigend gedrag vertrouwen én plezier. Ik vind deze training een aanrader voor ieder die in een klein en goed gezelschap geconcentreerd wil werken aan persoonlijke presentatie kwaliteiten.
 • Yvo van Kuijck – Senior Raadsheer Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden
Presenteren in 1 dag - Praten hebben we allemaal op jonge leeftijd vanzelf geleerd, maar presenteren en spreken in het openbaar is een kunst apart. Niemand is te oud om deze kunst (nog) beter onder de knie te krijgen. Anne Spies heeft mij met haar intensieve training Presenteren in 1 dag op een vlotte, ontspannen en creatieve manier weer helemaal op scherp gezet. “Spreken is zilver, zwijgen is goud”, maar Anne slaagt erin om van spreken goud te maken.
 • Saskia Jaquet – Saskia Verandert
Masterclass Presenteren in het Engels - Kleine groep, dus veel persoonlijke aandacht. En een flexibel programma. Anne en Amanda pasten het programma ter plekke aan aan onze specifieke leerdoelen. Dus kon ik de training die Anne en ik gaan geven meteen in het Engels oefenen. Echt heel erg fijn. Want het geven van instructies/uitleg en feedback is toch anders in het Engels. Het ‘British accent’ van Amanda is prachtig. En door haar pronunciation-oefeningen (‘You have to spit it out!’), voel je je aan het einde van de dag een klein beetje British.  Anne zegt vaak: ‘Ik wil mensen bemoedigen om te spreken.’ Well…dat is gelukt, zelfs in het Engels!  
 • Floortje van Sambeek – flooreer!
Presenteren in 1 dag - Vorige week echt een super toffe training bij Anne Spies van Spies & Spreken over presenteren gevolgd! Heel erg waardevol om mezelf terug te zien op film en vooral om vanuit de tips van Anne, en de anderen deelnemers, jezelf echt beter te zien worden in het vertellen van je verhaal zonder de hulp van digitale middelen! En niet onbelangrijk; gelachen werd er ook zeker!
 • Anne Hermsen – van Rooij – Expertise Dichterbij
Workshop - Nogmaals heel hartelijk bedankt voor de geweldige workshop welke we op 20 februari mochten volgen. Afgelopen vrijdag was het 2e Dichterbij congres. Op het laatste moment heb ik de volledige presentatie aangepast. Ik heb alle tekst op de kaartjes gezet en de powerpoint alleen gebruikt als ik ondersteunende foto’s wilde gebruiken. Het was echt geweldig! Het was veel makkelijker om de aandacht van de toehoorders vast te houden en doordat ik niet meer de tekst hoefde ‘op te lezen’ werd het een veel persoonlijkere en spontanere presentatie. Het was geweldig om deze presentatie dankzij jouw goede tips zo uit te voeren!
 • Charlotte Vrendenbarg – universitair docent
Masterclass Beproefd Promoveren - In de aanloop naar de verdediging van mijn proefschrift bracht een collega mij in contact met Anne Spies. Ik wilde mij niet alleen inhoudelijk goed voorbereiden op de grote dag, maar ook werken aan de vorm van mijn presentatie. Tijdens een fantastische middag in Nijmegen kreeg ik (soms stevige!) feedback van Anne op basis van video-opnames van korte presentaties. Veel van haar tips & tricks – stiltes inlassen, oogcontact maken, kaartjes met steekwoorden gebruiken! – heb ik daadwerkelijk kunnen toepassen tijdens de verdediging. Mede dankzij de voorbereidingen met Anne kan ik terugkijken op een geslaagde en onvergetelijke dag.
 • David de Boer – huisarts in opleiding
Sollicitatie coaching - Spreken is iets wat wij allemaal kunnen. Ik zie spreken als het kijken van sport op tv, neem voetbal of tennis. Het ziet er makkelijk uit en eigenlijk denken we dat wij het allemaal beter kunnen. Tot dat je zelf in het veld staat. Bij S&S ben ik voor het eerst gefilmd bij een presentatie, ik kwam erachter dat ik toch (nog) niet een champions league spreker was. Bij Anne leer je presenteren met rust, helderheid en beleving. Het pakken van een rust moment, kijken in de ogen van je publiek. Het zijn enkele voorbeelden waarmee je bij Anne in zeer korte tijd zeer veel progressie kan boeken.  
 • Rick Brouwer
Presenteren in 1 dag & Mediatraining - Nog steeds raakt mij de verwantschap in de training die ik bij jou heb mogen ervaren en de bijeenkomsten bij de startup van de Run4Usher 7 heuvelenloop. Blijvend dierbaar.  
 • Mirjam Lems – fotograaf uit Rotterdam (27 & 28 oktober 2017)

Vrijmoedig Spreken - Ik heb enorme sprongen gemaakt, jullie zijn een prachtig team en vullen elkaar goed aan; wat de training extra waardevol maakt.

 • Jasper Dalhuisen – senior Beleidsmedewerker
 • directoraat – Agro en natuur
 • ministerie van Economische Zaken (5 sept 2017)
Masterclass Bezield Spreken - Anne, die is gewoon goed en geeft mij veel instrumenten om mijn verhaal mooie en gestructureerd over te brengen
 • Sigrid Pillen – kinderneuroloog bij Centrum voor Slaapgeneeskunde
 • Kempenhaege (27 juni 2017)
Masterclass Bezield Spreken - Super masterclass, niet alleen training over vorm en inhoud, maar ook aandacht voor eigenheid, persoonlijke invulling en contact met publiek. Veel geleerd en aan iedereen die zijn presentatie vaardigheden naar een hoger plan wil tillen: een aanrader.
 • Psychologen & orthopedagogen

Al jaren verzorg ik een dag over spreken, presenteren, communiceren tijdens de opleiding tot GZ psychologen:

Oktober 2022:

Wat een ongelooflijk leerzame, verbindende en inspirerende lesdag! Heel erg fijn ook om iets tastbaars te krijgen als aandenken aan de opgedane kennis en waarop ook samenvattingen staan van de tips met betrekking tot presenteren, aangezien je op zon actieve lesdag niet continu tussendoor kunt meeschrijven.
Het enige punt van kritiek dat ik kan bedenken is dat ik heel graag nog meer les van Anne Spies zou krijgen. Ik denk dat communicatieve vaardigheden in ons vak zo ontzettend belangrijk zijn (niet alleen bij presenteren, maar ook in (groeps)behandelingen) en ik zou hier mij zeker nog verder in willen ontwikkelen door meer feedback te krijgen en dan gelijk tips van Anne proberen toe te passen, zoals we nu ook gedaan hebben.


Geweldige dag! Zou heel fijn zijn het in de eerste of tweede maand van de opleiding te hebben.


Vaker terug laten komen in opleiding o


Hele fijne docente, hier zouden de andere docenten nog iets van kunnen leren

1e lesdag waarbij ik heel enthousiast de hele dag geboeid met en zeer geïnspireerd de lesdag verlaat

Heeft de groep weer samen gebracht


Fantastische dag! Ik zag er van te voren heel erg tegenop, maar Anne Spies heeft er een ontzettend leuke, interactieve en leerzame dag van gemaakt. Ze zorgde voor een veilig groepsklimaat, gaf iedereen positieve en opbouwende feedback. Bij thuiskomst nog een fijn gevoel en meteen in een pitch alles aan mijn vriend laten zien wat ik geleerd heb ;)


Prettige docent die na twee zware lessen groepsdynamica de sfeer weer volledig weet om te draaien naar iets positiefs. Hele handige handvatten gekregen om een presentatie voortaan op een andere manier te kunnen doen. Veel oefenmomenten tijdens de lesdag.


Het was een ontzettend leuke, leerzame dag en ik denk dat je onze groep erg geholpen hebt met verbinden. En mij heb je ook echt enthousiast gemaakt in presenteren. Veel leuke actieve werkvormen die de dag dynamisch hebben gemaakt. Wat fijn om je te hebben leren kennen Anne! Dankjewel :)


Prettige, leuke en leerzame dag! Waar veel mensen van te voren wat konden opzien tegen de dag (want... hele dag presenteren/pitchen????), wist Anne daar echt een hele prettige dag van te maken. Prettig als de inhoud van het vak op de portal ook aangepast wordt. Enige wat ik wat gemist heb is de terugblik op de doelen die we op de flap-over hebben geschreven (hier met elkaar over nagedacht, maar niet meer op terug gekeken, waardoor de meerwaarde hiervan niet echt gevoeld word).


Waaaauuuww, wat een SUUUUUUUUPER leuke lesdag was dit!!! Van te voren absoluut niet gedacht, de tekst die op de portal staat is niet echt enthousiasmerend eigenlijk, maar wat een ontzettend leuke dag was dit. Deze dag konden we als groep ook wel echt even gebruiken na 2x groepsdynamica. Als groep zijn we meer met elkaar verbonden geraakt en is er meer begrip over en weer gekomen, naar mijn idee. Wat een super leuke docente is Anne Spies!!! Heel kundig, vol verrassende oefeningen en het op je gemak laten voelen. Ik heb echt enorm veel geleerd van de tips en trics en kan hier binnen en buiten het werkveld wat mee. Ontzettend bedankt!!


Anne is enthousiast, inspireert en motiveert. Het was mooi om te ervaren hoe de hele groep aan de slag ging.
Ik zou mij ook kunnen voorstellen dat het helpend zou zijn om deze dag naar voren te halen.


Ontzettend inspirerende en leerzame dag door een leuke en deskundige docent.
Ik kijk er heel positief op terug. Bedankt!


Het was een leuke en interactieve dag, ook een leuke afwisseling op alle meer theoretische dagen.


Na een heel theoretisch blok was de les van vandaag heel prettig. De docent enthousiasmeerde en liet ieder in zijn waarde.
In de evaluatie van het onderdeel gaf ik aan dat ik vooraf mij afvroeg wat de dag ging brengen en of ik dit leuk zou vinden. Achteraf gezien heb ik de dag als zeer waardevol ervaren.


Hele fijne en interactieve les waarin op een heel ongedwongen sfeer veel geoefend kon worden met presenteren en alles wat daarbij hoort.
Heel leerzaam, maar ook heel fijn dat het minder op de theorie zat. Waardoor dit als heel prettig ervaren wordt.


Super fijne dag, veel geleerd en op een veilige manier uit de comfort zone gestapt.


Prettige werkvormen. Heldere concrete uitleg en praktische handvatten die gelijk toegepast kunnen worden.


Ontzettend leuke, fijne en leerzame lesdag gehad! Heel prettig was dat we heel praktisch en laagdrempelig gingen oefenen, waardoor je zelf kon ervaren wat de docent wilde overbrengen. Ook niet hele dag stil moeten zitten was erg prettig.


Ontzettend leuke en leerzame dag! Super bedankt!


Super fijne dag, veel geleerd en op een veilige manier uit de comfort zone gestapt.


Ik vond het verder een leerzame en leuke dag. De docent heeft een prettige manier van werken en is inhoudelijk deskundig.

deze week
 • maandag 10 juni
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 10 juni
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • dinsdag 11 juni
 • individuele coaching (UHD - Radboud)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • donderdag 13 juni
 • individuele coaching (promovenda)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • vrijdag 14 juni
 • individuele coaching (advocaat)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

dit jaar
contact