gewoon even …
featured-image

Hoe presenteer ik mijn lekenpraatje?

Als je gaat promoveren, vier je dat met allerlei mensen die met je mee hebben geleefd. De meesten zullen niet precies kunnen volgen wat jij inhoudelijk hebt bestudeerd. Daarom: het praatje voor ‘leken’.

Ik oefen dat graag met je en heb daarbij drie tips, waar we mee gaan werken.

Ten eerste: doe het als jezelf. Jij bent de expert die aan je familie en vrienden en anderen uitlegt wat je hebt onderzocht. Doe dat in gewone, begrijpelijke taal. Vertel iets over je nieuwsgierigheid, je hobbels onderweg, wat je geleerd hebt en waar je trots en dankbaarheid bij ervaart.

Ten tweede: spreek in contact met je publiek. Je staat niet tegenover hooggeleerde opponenten, maar voor mensen die jou lief zijn. Kom achter die katheder vandaan, loop rond, met kaartjes in je hand en een headset op je hoofd. Vertel je luisteraars wat jij fascinerend vindt. Maak ze wijzer op een gebied waar ze misschien niet veel van weten. Kijk je publiek aan, prikkel ze, stel vragen en spreek zeker niet (uitroepteken!) tegen je PowerPoint. Voel de verwantschap met je publiek. Kijk in hun ogen: daar ligt het vertrouwen.

Ten derde: vertel met humor. Juist in de omgeving van een plechtige promotie werkt een grapje en een beetje zelfspot goed. Dat zet de toon voor de rest van dit uur. Laat zien: jij hebt er zin in!

Ik ga graag met je aan de slag en help je om er zelf mee aan de slag te gaan, zodat je promotie een onvergetelijke dag wordt.

Je kunt individueel met mij werken aan je lekenpraatje en de presentatie daarvan.

In onze masterclass Beproefd Promoveren oefenen we met het ‘verdedigen’ van je dissertatie. Hoe je de regie kunt houden in dit academische vragenuurtje. Je werkt dan in een kleine groep en leert veel van elkaar.

Lees ook: hoe je je lekenpraatje kunt schrijven en hoe je kaartjes kunt gebruiken voor je lekenpraatje.

Op de foto: Femke de Vries (september 2022 – Lectoraat innovatie van zorgprocessen in de Farmacie, Hogeschool Utrecht – RadboudUmc Nijmegen): Ik heb bij Anne zowel de individuele promotie coaching als de masterclass beproefd promoveren gevolgd. De waardevolle tips, oefeningen en het terugkijken van het opgenomen beeldmateriaal heeft mij zo veel zelfvertrouwen gegeven in zowel het presenteren van mijn lekenpraatje als de promotieverdediging zelf. Een dikke aanrader voor iedereen die op het punt staat te gaan promoveren. Fotocredits: Theo Hafmans

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
  • maandag 16 september
  • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • maandag 16 september
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

  • woensdag 18 september
  • online coaching
  • middag

  • donderdag 19 september
  • promotiecoaching (individueel)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • donderdag 19 september
  • workshop presenteren
  • avond

dit jaar
contact