gewoon even …
featured-image

Vrijmoedig spreken

Alexa Kuit schrijft:

“Ik spreek op een podium of tot een groep zoals ik schrijf.”

Dit was mijn antwoord op de vraag van Froukje en Anne, ergens aan het begin van de tweedaagse: “Wat zie jij jezelf doen straks, na deze twee dagen Vrijmoedig Spreken?”

Anne’s reactie was er zo één die je onthoudt: “Dat raad ik eenieder die dit zou zeggen af, maar in jóuw geval, sluit ik me er helemaal bij aan!”

Het was tijd

Mijn wens om aan Vrijmoedig Spreken mee te doen, vond z’n oorsprong in twee dingen. Ten eerste is het een briljante titel: Vrij en Moedig spreken. Ik heb daar meteen een beeld bij: van iemand die op een podium staat en met het -ogenschijnlijk- grootste gemak van de wereld interacteert met het publiek. In gesprèk is met het publiek. Dat voelt toch anders dan ‘een presentatie’ houden. Dat is meer: ‘ik praat, jij luistert’.

Ja, Vrijmoedig Spreken, dat is pre-cíes wat ik wilde leren en kunnen.

De andere reden was dat ik Anne al een keer had meegemaakt in een korte training met een groep professionals en haar aanpak mij aansprak: direct maar op een niet-harde manier, begeestert, creatief, eigen en gewoon steengoed.

Ik ben het type waarvan niemand zich kan voorstellen dat zij het lastig vindt om op een podium te staan en in gesprek te zijn met een groep. Toch vond ik dat wel degelijk. En alhoewel ik er best toe in staat was, voelde ik me er ook vaak té ongemakkelijk bij. Waardoor ik kon blokkeren en ik me er liever voor verstopte, wat de toehoorder dan ook direct kon zien.

Het Vrij en Moedig kunnen Spreken was voor mij ver te zoeken. Dit. Het was echt tijd.

Over de tweedaagse en over Anne en Froukje en hun apotheose

Hoewel eenieder tijdens de twee dagen voornamelijk met zichzelf en het eigen proces bezig is, is sprake van een grote groepscohesie. Die ontstaat vooral door de kwetsbaarheid die alle deelnemers aan de dag leggen maar ook door de manier van werken die Anne en Froukje zich eigen hebben gemaakt. Zij begeleiden ieders proces, dat hoewel individueel steeds in de groep plaatsvindt, met grote zorgvuldigheid en daarnaast vullen zij elkaar professioneel en persoonlijk geweldig aan. Een bak vol kennis, scherpe blik, rake feedback en prachtige tips die zij scheutig en op maat uitdelen.

Het programma is afwisselend, gaat diep en iedereen is permanent aan de bak. Ik zal niet liegen: het is hard werken! Langzaam kneden Anne en Froukje hun deelnemers naar een afschrikwekkende maar geweldige apotheose: 25 minuten exclusieve en eigen tijd, all eyes on you! Vastgelegd op film.

En?

Of ik nu, na afloop praat zoals ik schrijf? Laat ik het zo zeggen: ik heb er het volste vertrouwen in dat ik het kan. Het bewijs staat op de film …

Alexa Kuit
https://www.linkedin.com/in/alexa-kuit/

21 en 22 november is er nog plaats voor twee mensen
https://www.spiesenspreken.nl/product/vrijmoedig-spreken/

Lees ook

Zegt hij, hij zegt

Er zijn vertellers die letterlijk citeren wat zijzelf én wat de ander heeft gezegd. Misschien is dat belangrijk om het verhaal precies genoeg te kunnen vertellen. Ik denk dat de spreker de situatie voor zich ziet (tekstballonnetjes?) “Ik was met Kees mee naar het ziekenhuis voor zijn uitslag. Auto in de parkeer garage en ik […]

lees verder
Meenemen

Wanneer is dit er bij sprekers toch ingeslopen?! Wie is hier mee begonnen? Ik ga je meenemen in onze missie en visie… Ik ga jullie meenemen in mijn onderzoek… Bij meenemen zie ik altijd een koffer voor me. Oeh, de spreker gaat me meenemen. Terwijl de spreker volgens mij zeggen wil: Ik ga jullie vertellen […]

lees verder
Drie verrassende voordelen van PowerPoint

In de afgelopen jaren heb ik vaak mijn PowerPointPreek afgestoken. Ik vond dat sprekers zich zelf te kort deden door (veel te veel) tekst op de muur te projecteren en het vervolgens voor te lezen. In plaats van het verhaal te vertellen. De tekst werd meestal versierd met “poëzieplaatjes”. Je kent ze wel, de krantenkoppen, […]

lees verder
Trainingen
contact