gewoon even …
featured-image

Over goud, butsen en mijn middelvinger

Over spreken gaat mijn vak. Hoe langer ik met mensen werk, hoe meer ik zie dat dat ook gaat over uitspreken. Je kunt nog zo’n vaardige spreker worden, je bent pas echt overtuigend als je spreekt zoals je bent. Niet glimmend of gladgestreken, maar inclusief je butsen en builen. Dat is geen kunstje dat je kunt leren. Je moet erin blijven oefenen.

Om mijn vinger draag ik een gouden ring, met butsen. Het herinnert me aan een pittig weekend van ‘Indisch Goud’, dat workshops en coachings geeft aan mensen met een Indische achtergrond. We onderzochten daar hoe we gevormd zijn, vaak in families waar we ons niet leerden uit te spreken. We onderzochten via familie-opstellingen onze geschiedenissen.

Er kwam nogal wat langs voor mij. De zelfverkozen dood van mijn grootvader. Seksueel misbruik in mijn jeugd. Mijn scheiding.

Ik vergeet nooit het moment dat we huilden, met zeven vrouwen op een kluitje. Schokkende lijven, tranen over hoe onze grenzen waren geschonden, en ook tranen van herkenning en verwantschap. Zo troostrijk.

In de dagen daarna snorde ik thuis mijn oude gouden ringen op, ook mijn oude trouwring. Ik vroeg een goudsmid of hij een nieuwe ring voor me kon smeden. Geen mooie gladde, maar een gebutste ring, vroeg ik. Voor om mijn middelvinger.

De goudsmid kon goed luisteren. Hij deed wat ik vroeg, en stelde ook een belangrijke vraag. ‘Zal ik de namen van je drie kinderen erin graveren?’, zei hij.

‘Ja’, zei ik meteen. Want zij horen erbij, bij mijn gouden gebutste leven.

Lees ook

Train de trainer

Nieuw: in 2024 starten we een jaartraining tot presentatiecoach.In een klein groepje (6-8 mensen) gaan we je alles leren over ‘leren’ presenteren. We zijn al druk bezig met het vormgeven van een rijk programma.Heb je zin om mee te doen? Heb je:·      een grote liefde voor taal en spreken.·      ervaring met werken met groepen als coach – […]

lees verder
Mensenwerk

Met deze twee ex-advocaten werkte ik samen in het OSR Women Leadership Programme. Twee mannen die een dag lang meededen, meedachten en meevoelden met de zeer getalenteerde vrouwelijke advocaat-deelnemers. Het was fijn om met deze mensen samen te werken, voor wie gelijkwaardige samenwerking vanzelfsprekend is. Het was een mooie leerrijke dag: pitchen, verhalen vertellen, poneren, […]

lees verder
De meisjes Elshof

Bijzonder verhaal: vijf zusjes die allemaal in hetzelfde dorp wonen. We hebben in 2016 een dag verhalen vertellen georganiseerd bij Spies & Spreken. Tante Wies, tante Marijke, tante Toos, tante Margot en mijn moeder samen met hun dochters Mieke, Lotte, Marjolein, Monique, Nicolette, Esther en ik. Leonie van Slingelandt heeft alles gefilmd en een uur […]

lees verder
deze week
 • maandag 18 september
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 18 september
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • maandag 18 september
 • doorloop sprekers
 • Maxwellstraat, 6716 BX Ede — middag
 • in samenwerking met Alex Boon

 • dinsdag 19 september
 • presenteren in 2 dagen (dag 1)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag

 • donderdag 21 september
 • individuele coaching (onderzoeker)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • vrijdag 22 september
 • workshop orthopedagogen NVO
 • Restaurant The Colour Kitchen Utrecht, Pr. Christinalaan 1, 3554 JL Utrecht, Nederland — middag

 • zaterdag 23 september
 • presenteren in 1 dag
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag

dit jaar
contact