laat ik het zo zeggen…
featured-image

Over goud, butsen en mijn middelvinger

Over spreken gaat mijn vak. Hoe langer ik met mensen werk, hoe meer ik zie dat dat ook gaat over uitspreken. Je kunt nog zo’n vaardige spreker worden, je bent pas echt overtuigend als je spreekt zoals je bent. Niet glimmend of gladgestreken, maar inclusief je butsen en builen. Dat is geen kunstje dat je kunt leren. Je moet erin blijven oefenen.

Om mijn vinger draag ik een gouden ring, met butsen. Het herinnert me aan een pittig weekend van ‘Indisch Goud’, dat workshops en coachings geeft aan mensen met een Indische achtergrond. We onderzochten daar hoe we gevormd zijn, vaak in families waar we ons niet leerden uit te spreken. We onderzochten via familie-opstellingen onze geschiedenissen.

Er kwam nogal wat langs voor mij. De zelfverkozen dood van mijn grootvader. Seksueel misbruik in mijn jeugd. Mijn scheiding.

Ik vergeet nooit het moment dat we huilden, met zeven vrouwen op een kluitje. Schokkende lijven, tranen over hoe onze grenzen waren geschonden, en ook tranen van herkenning en verwantschap. Zo troostrijk.

In de dagen daarna snorde ik thuis mijn oude gouden ringen op, ook mijn oude trouwring. Ik vroeg een goudsmid of hij een nieuwe ring voor me kon smeden. Geen mooie gladde, maar een gebutste ring, vroeg ik. Voor om mijn middelvinger.

De goudsmid kon goed luisteren. Hij deed wat ik vroeg, en stelde ook een belangrijke vraag. ‘Zal ik de namen van je drie kinderen erin graveren?’, zei hij.

‘Ja’, zei ik meteen. Want zij horen erbij, bij mijn gouden gebutste leven.

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
  • de calender werd niet geladen
dit jaar
contact