als ik eerlijk ben…
featured-image

Over goud, butsen en mijn middelvinger

Over spreken gaat mijn vak. Hoe langer ik met mensen werk, hoe meer ik zie dat dat ook gaat over uitspreken. Je kunt nog zo’n vaardige spreker worden, je bent pas echt overtuigend als je spreekt zoals je bent. Niet glimmend of gladgestreken, maar inclusief je butsen en builen. Dat is geen kunstje dat je kunt leren. Je moet erin blijven oefenen.

Om mijn vinger draag ik een gouden ring, met butsen. Het herinnert me aan een pittig weekend van ‘Indisch Goud’, dat workshops en coachings geeft aan mensen met een Indische achtergrond. We onderzochten daar hoe we gevormd zijn, vaak in families waar we ons niet leerden uit te spreken. We onderzochten via familie-opstellingen onze geschiedenissen.

Er kwam nogal wat langs voor mij. De zelfverkozen dood van mijn grootvader. Seksueel misbruik in mijn jeugd. Mijn scheiding.

Ik vergeet nooit het moment dat we huilden, met zeven vrouwen op een kluitje. Schokkende lijven, tranen over hoe onze grenzen waren geschonden, en ook tranen van herkenning en verwantschap. Zo troostrijk.

In de dagen daarna snorde ik thuis mijn oude gouden ringen op, ook mijn oude trouwring. Ik vroeg een goudsmid of hij een nieuwe ring voor me kon smeden. Geen mooie gladde, maar een gebutste ring, vroeg ik. Voor om mijn middelvinger.

De goudsmid kon goed luisteren. Hij deed wat ik vroeg, en stelde ook een belangrijke vraag. ‘Zal ik de namen van je drie kinderen erin graveren?’, zei hij.

‘Ja’, zei ik meteen. Want zij horen erbij, bij mijn gouden gebutste leven.

Lees ook

Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
‘Als ik maar niet breek’

Je gaat spreken op een begrafenis, of op een andere bijeenkomst die emotioneel is of kan zijn. ‘Heb je nog tips & tricks, Anne Spies?’, zo wordt me vaak gevraagd. Ik houd niet zo van tips & tricks. Ik houd wel van zichtbare emoties. Maar de grootste angst van mensen is vaak dat ze zichtbaar […]

lees verder
Promovendi, vraag een kind om feedback

Lieve promovendi, Een vader komt bij me voor een coaching rondom zijn promotie. Hij laat me dit briefje zien en is ontroerd en ik ook. Zijn zoon van negen heeft geluisterd naar zijn lekenpraatje en dit lijstje opgeschreven. Ik zie het voor me; vader en zoon samen op zolder. Zoonlief op een stoel ingespannen luisterend […]

lees verder
deze week
 • maandag 26 februari
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 26 februari
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • donderdag 29 februari
 • Voorbereiding plenaire bespreking
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag
 • in samenwerking met Luka Katzenbauer

 • vrijdag 01 maart
 • train de trainer (dag 2)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag
 • in samenwerking met Henriette Visser

 • zaterdag 02 maart
 • Train de Trainer (dag 3)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek, Nederland — hele dag
 • in samenwerking met Alex Boon

dit jaar
contact