als ik eerlijk ben…
featured-image

Het vertrouwen ligt in de ogen van de ander


Tijdens mijn trainingen vertel ik het graag aan mensen die bang zijn: “kijk in de ogen van je publiek”. Het helpt! Niet vluchtig er over heen, maar echt kijken!

In mijn coachings gebeuren mooie dingen, mensen gaan open en vertellen hun verhalen. Ze durven en voelen hun kracht. Blijmoedig en met vertrouwen zien mensen presentaties en sollicitaties, promoties en lekenpraatjes tegemoet.

Ik bemoedig en laat zien waar talenten liggen. We vertellen elkaar verhalen; ik ook over mijzelf.

“Dank je wel voor al je tips en tricks over spreken in het openbaar” krijg ik soms als bedankje na afloop in een mailtje.
Ik schrijf meestal terug: “We deden het samen”. Ik gruwel een beetje van de woorden tips en tricks… Dat klinkt als een kunstje, terwijl het gaat om contact en samen leren.

Ik geloof erin dat als ik de ander écht kan zien er iets moois ontstaat.
Als ik op een podium sta, dan is dat wat ik voel: ik zie u graag! Het publiek wil ik zien; reacties en ogen zien. We gaan het samen doen. Ik vraag om groot zaallicht en wil verbinding en verwantschap voelen.

Volgens mij ligt het geheim daar. Zie de ander. Publiek wil gehoord en gezien worden. Mee doen, mee praten – al is het alleen maar met een lach, met instemmend gemompel of een aandachtige stilte.
Daarom zie ik een presentatie als een gesprek, dat jij in je presentatie aangaat. Doe het samen! Want: als jij hen ziet, zien zij jou.

Wil je leren om vertrouwen te voelen in het vertellen van je verhaal of bij presenteren? Of wil je dolgraag van je spreekangst af? Dan is onze training Vrijmoedig Spreken misschien iets voor jou.

De afgelopen editie (november 2023) kregen Froukje Weidema en ik deze reacties:

 • Knap dat jullie me aanzetten om dingen te doen die ik helemaal niet wil doen (buiten in het gras – stampen enz.)
 • Liefdevolle pressure cooker
 • Waardevol om van elkaar te leren
 • Heel veel trainingen gedaan, maar van deze heb ik wel het meeste geleerd
 • Goed: geen programma van tevoren = geen idee wat er komt
 • Geen tot weinig voorbereidingstijd draagt bij aan focus op de vorm en niet op de inhoud
 • Ik vond van tevoren de groep te groot, was bang mezelf niet te laten zien. Maar het was zo veilig; ik voelde geen rem om mee te gaan in het leerproces
 • Leerproces – veiligheid; ik mocht er helemaal zijn; niets is fout; je bent OK.
 • Feedback is liefdevol, positief geformuleerd en bemoedigend
 • Technisch werken is fijn – geeft vertrouwen
 • Tijdsbewaking!
 • Goede training: ook de ochtend in de studio vond ik heel leerzaam, met daarna Froukje. Dat deel had ik niet willen missen. Volgorde van onderdelen was prima. Dit deel kun je alleen doen wanneer je elkaar “iets” beter kent.
 • Veel dingen gedaan die ik van tevoren niet voorzien had
 • Fijne sfeer
 • Veel waardevolle tools om te gebruiken
 • Positief – warm & verbindend – vertrouwen
 • Intensieve, rijke training
 • Desondanks de groep – ruimte voor individuele leerwensen
 • Praktisch toepasbaar
 • Positieve feedback doet cursisten groeien
 • Tijdsduur bewaken
 • Brein (onbewust) trainen mag meer tijd aan besteed worden
 • Bedankt voor de vele spreektechnieken
 • Dit gaat mij heel erg helpen
 • Bedankt voor jullie inspiratie
 • Opbouwende feedback en bruikbare tips in een veilige omgeving

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
 • maandag 13 mei
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 13 mei
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • dinsdag 14 mei
 • presenteren in 2 dagen (dag 2)
 • hele dag

 • vrijdag 17 mei
 • train de trainer (dag 5)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek, Nederland — hele dag
 • in samenwerking met Arjan Broers

 • zaterdag 18 mei
 • Train de Trainer (dag 6)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag
 • in samenwerking met Luka & Sven

dit jaar
contact