uh
featured-image

Het vertrouwen ligt in de ogen van de ander

 • geplaatst door Anne Spies in
 • Algemeen
 • 06-11-2023


Tijdens mijn trainingen vertel ik het graag aan mensen die bang zijn: “kijk in de ogen van je publiek”. Het helpt! Niet vluchtig er over heen, maar echt kijken!

In mijn coachings gebeuren mooie dingen, mensen gaan open en vertellen hun verhalen. Ze durven en voelen hun kracht. Blijmoedig en met vertrouwen zien mensen presentaties en sollicitaties, promoties en lekenpraatjes tegemoet.

Ik bemoedig en laat zien waar talenten liggen. We vertellen elkaar verhalen; ik ook over mijzelf.

“Dank je wel voor al je tips en tricks over spreken in het openbaar” krijg ik soms als bedankje na afloop in een mailtje.
Ik schrijf meestal terug: “We deden het samen”. Ik gruwel een beetje van de woorden tips en tricks… Dat klinkt als een kunstje, terwijl het gaat om contact en samen leren.

Ik geloof erin dat als ik de ander écht kan zien er iets moois ontstaat.
Als ik op een podium sta, dan is dat wat ik voel: ik zie u graag! Het publiek wil ik zien; reacties en ogen zien. We gaan het samen doen. Ik vraag om groot zaallicht en wil verbinding en verwantschap voelen.

Volgens mij ligt het geheim daar. Zie de ander. Publiek wil gehoord en gezien worden. Mee doen, mee praten – al is het alleen maar met een lach, met instemmend gemompel of een aandachtige stilte.
Daarom zie ik een presentatie als een gesprek, dat jij in je presentatie aangaat. Doe het samen! Want: als jij hen ziet, zien zij jou.

Wil je leren om vertrouwen te voelen in het vertellen van je verhaal of bij presenteren? Of wil je dolgraag van je spreekangst af? Dan is onze training Vrijmoedig Spreken misschien iets voor jou.

De afgelopen editie (november 2023) kregen Froukje Weidema en ik deze reacties:

 • Knap dat jullie me aanzetten om dingen te doen die ik helemaal niet wil doen (buiten in het gras – stampen enz.)
 • Liefdevolle pressure cooker
 • Waardevol om van elkaar te leren
 • Heel veel trainingen gedaan, maar van deze heb ik wel het meeste geleerd
 • Goed: geen programma van tevoren = geen idee wat er komt
 • Geen tot weinig voorbereidingstijd draagt bij aan focus op de vorm en niet op de inhoud
 • Ik vond van tevoren de groep te groot, was bang mezelf niet te laten zien. Maar het was zo veilig; ik voelde geen rem om mee te gaan in het leerproces
 • Leerproces – veiligheid; ik mocht er helemaal zijn; niets is fout; je bent OK.
 • Feedback is liefdevol, positief geformuleerd en bemoedigend
 • Technisch werken is fijn – geeft vertrouwen
 • Tijdsbewaking!
 • Goede training: ook de ochtend in de studio vond ik heel leerzaam, met daarna Froukje. Dat deel had ik niet willen missen. Volgorde van onderdelen was prima. Dit deel kun je alleen doen wanneer je elkaar “iets” beter kent.
 • Veel dingen gedaan die ik van tevoren niet voorzien had
 • Fijne sfeer
 • Veel waardevolle tools om te gebruiken
 • Positief – warm & verbindend – vertrouwen
 • Intensieve, rijke training
 • Desondanks de groep – ruimte voor individuele leerwensen
 • Praktisch toepasbaar
 • Positieve feedback doet cursisten groeien
 • Tijdsduur bewaken
 • Brein (onbewust) trainen mag meer tijd aan besteed worden
 • Bedankt voor de vele spreektechnieken
 • Dit gaat mij heel erg helpen
 • Bedankt voor jullie inspiratie
 • Opbouwende feedback en bruikbare tips in een veilige omgeving

Lees ook

PowerPoint Preek

Beminde gelovige in PowerPoint. Gij die alle hoop voor een goede presentatie op PowerPoint gooit – ik heb een kleine donderpreek voor je. Elke week schrik ik wel een keer van verder heel weldenkende mensen met echt wel interessante verhalen. Hoe ze soepel en bedreven hun USB-stick in de laptop steken, de titel van de […]

lees verder
Feest van erkenning

O, ik kom het voortdurend tegen. De mensen die uitblinken of vinden dat ze moeten uitblinken. De harde werkers. De spitsvondigen. De mensen die geen fouten willen maken. Die attent en loyaal en beschikbaar zijn. Die graag zo goed mogelijk willen zorgen voor hun kinderen. Die zich zo goed mogelijk proberen af te stemmen op […]

lees verder
Deze broodrooster krijgt een tweede kans

Dat zit zo: Een vriend van mij heeft wat keukenspullen nodig. Hij stuurde een wensenlijstje. Ik vroeg hem of hij het goed vond als ik het tweedehands ging zoeken. Niet uit knieperigheid, maar omdat ik geen nieuwe dingen meer wil kopen. “Oh ja, dat is me net zo lief, als alles maar werkt!” Ik scharrelde […]

lees verder
deze week
 • maandag 04 december
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 04 december
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • woensdag 06 december
 • workshops presenteren
 • hele dag

 • donderdag 07 december
 • presenteren - de basis
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • vrijdag 08 december
 • presenteren in 1 dag (workshop)
 • Spui, Den Haag — hele dag

dit jaar
contact