gewoon even …
featured-image

Feest van erkenning

O, ik kom het voortdurend tegen. De mensen die uitblinken of vinden dat ze moeten uitblinken. De harde werkers. De spitsvondigen. De mensen die geen fouten willen maken. Die attent en loyaal en beschikbaar zijn. Die graag zo goed mogelijk willen zorgen voor hun kinderen. Die zich zo goed mogelijk proberen af te stemmen op hun omgeving.

Herkenning

O, ik kom mezelf voortdurend tegen. Hoe ouder ik word, hoe beter ik ga zien hoe hard ik heb gewerkt en hoe goed ik mijn best deed. En ik zie veel mensen die ik coach en begeleid dat ook op hun eigen manier doen, en om hun eigen redenen.

Zelf werd ik als klein meisje geconfronteerd met een griezelige leraar die mij jarenlang grensoverschrijdend aanraakte daar waar ik het niet wilde. Ik zei niets en ik werd toen niet goed gezien, beschermd en geholpen. Het duurde lang voordat ik begreep dat mijn werk – het mensen helpen met verhalen vertellen en zich uit te spreken – ook met mijn eigen verlangen te maken heeft: me uitspreken en erkend voelen. Zeggen wat ik wél wil en wat ik niet wil.

Hang naar erkenning

Ongetwijfeld ben ik door die ervaringen te alert geworden, te attent, deed ik lang te goed mijn best. En verlangde ik zo naar diep meeleven en erkenning van wat mij was aangedaan.

De laatste jaren, mede dankzij al die mensen die ik begeleid in coachings en trainingen, zie ik beter hoe het werkt. Dat het van belang is om je af te stemmen en zorgvuldig te zijn, zeker. Contact met je publiek en een heldere boodschap – je kunt niet zonder. Ik zie presentaties daarom als uitwisseling: een gesprek.

Maar net zo belangrijk is het te weten wat je komt doen. Wat is je intentie? Misschien ben je op zoek naar bevestiging of applaus, vanuit je eigen behoefte. Of misschien ben je in staat om je publiek iets toe te vertrouwen en samen op avontuur te gaan: het avontuur van contact en verbinding, waarin we verrassend veel op elkaar lijken…

Ik zie en spreek je graag in onze studio in Molenhoek (nabij station Mook – Molenhoek – Mookerheide en Maas). Ik werk in kleine groepen en individueel met sprekers en verhalenvertellers.

Wil je via mijn basisroute leren spreken dan is Presenteren in 2 dagen misschien iets voor jou.

Voel je je erg gespannen voor een presentatie, oratie, promotie, congres, lekenpraatje dan kan je ook mee doen met Vrijmoedig Spreken.

Speciaal voor promovendi hebben we een masterclass Beproefd Promoveren. Hierin leer je hoe je met je blik, je ogen en de stilte de interesse van de commissie of de lange-vragenstellende – hoogleraar kan wekken.

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
 • maandag 10 juni
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 10 juni
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • dinsdag 11 juni
 • individuele coaching (UHD - Radboud)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • donderdag 13 juni
 • individuele coaching (promovenda)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • vrijdag 14 juni
 • individuele coaching (advocaat)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

dit jaar
contact