gewoon even …
featured-image

Feest van erkenning

 • geplaatst door Anne Spies in
 • Algemeen
 • 13-11-2023

O, ik kom het voortdurend tegen. De mensen die uitblinken of vinden dat ze moeten uitblinken. De harde werkers. De spitsvondigen. De mensen die geen fouten willen maken. Die attent en loyaal en beschikbaar zijn. Die graag zo goed mogelijk willen zorgen voor hun kinderen. Die zich zo goed mogelijk proberen af te stemmen op hun omgeving.

Herkenning

O, ik kom mezelf voortdurend tegen. Hoe ouder ik word, hoe beter ik ga zien hoe hard ik heb gewerkt en hoe goed ik mijn best deed. En ik zie veel mensen die ik coach en begeleid dat ook op hun eigen manier doen, en om hun eigen redenen.

Zelf werd ik als klein meisje geconfronteerd met een griezelige leraar die mij jarenlang grensoverschrijdend aanraakte daar waar ik het niet wilde. Ik zei niets en ik werd toen niet goed gezien, beschermd en geholpen. Het duurde lang voordat ik begreep dat mijn werk – het mensen helpen met verhalen vertellen en zich uit te spreken – ook met mijn eigen verlangen te maken heeft: me uitspreken en erkend voelen. Zeggen wat ik wél wil en wat ik niet wil.

Hang naar erkenning

Ongetwijfeld ben ik door die ervaringen te alert geworden, te attent, deed ik lang te goed mijn best. En verlangde ik zo naar diep meeleven en erkenning van wat mij was aangedaan.

De laatste jaren, mede dankzij al die mensen die ik begeleid in coachings en trainingen, zie ik beter hoe het werkt. Dat het van belang is om je af te stemmen en zorgvuldig te zijn, zeker. Contact met je publiek en een heldere boodschap – je kunt niet zonder. Ik zie presentaties daarom als uitwisseling: een gesprek.

Maar net zo belangrijk is het te weten wat je komt doen. Wat is je intentie? Misschien ben je op zoek naar bevestiging of applaus, vanuit je eigen behoefte. Of misschien ben je in staat om je publiek iets toe te vertrouwen en samen op avontuur te gaan: het avontuur van contact en verbinding, waarin we verrassend veel op elkaar lijken…

Ik zie en spreek je graag in onze studio in Molenhoek (nabij station Mook – Molenhoek – Mookerheide en Maas). Ik werk in kleine groepen en individueel met sprekers en verhalenvertellers.

Wil je via mijn basisroute leren spreken dan is Presenteren in 2 dagen misschien iets voor jou.

Voel je je erg gespannen voor een presentatie, oratie, promotie, congres, lekenpraatje dan kan je ook mee doen met Vrijmoedig Spreken.

Speciaal voor promovendi hebben we een masterclass Beproefd Promoveren. Hierin leer je hoe je met je blik, je ogen en de stilte de interesse van de commissie of de lange-vragenstellende – hoogleraar kan wekken.

Lees ook

PowerPoint Preek

Beminde gelovige in PowerPoint. Gij die alle hoop voor een goede presentatie op PowerPoint gooit – ik heb een kleine donderpreek voor je. Elke week schrik ik wel een keer van verder heel weldenkende mensen met echt wel interessante verhalen. Hoe ze soepel en bedreven hun USB-stick in de laptop steken, de titel van de […]

lees verder
Het vertrouwen ligt in de ogen van de ander

Tijdens mijn trainingen vertel ik het graag aan mensen die bang zijn: “kijk in de ogen van je publiek”. Het helpt! Niet vluchtig er over heen, maar echt kijken! In mijn coachings gebeuren mooie dingen, mensen gaan open en vertellen hun verhalen. Ze durven en voelen hun kracht. Blijmoedig en met vertrouwen zien mensen presentaties […]

lees verder
Deze broodrooster krijgt een tweede kans

Dat zit zo: Een vriend van mij heeft wat keukenspullen nodig. Hij stuurde een wensenlijstje. Ik vroeg hem of hij het goed vond als ik het tweedehands ging zoeken. Niet uit knieperigheid, maar omdat ik geen nieuwe dingen meer wil kopen. “Oh ja, dat is me net zo lief, als alles maar werkt!” Ik scharrelde […]

lees verder
deze week
 • maandag 04 december
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 04 december
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • woensdag 06 december
 • workshops presenteren
 • hele dag

 • donderdag 07 december
 • presenteren - de basis
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • vrijdag 08 december
 • presenteren in 1 dag (workshop)
 • Spui, Den Haag — hele dag

dit jaar
contact