Vervang een plastic sales pitch door een persoonlijk praatje
- geplaatst door Anne Spies in
- Algemeen & Pitchen & Spreektips
- 10-08-2015
Hoe kun je in een voorstelrondje of op een netwerkbijeenkomst jezelf op een ontspannen manier presenteren? Velen lijken zo’n kort praatje uit hun mouw te schudden. Anderen leren het letterlijk uit hun hoofd. Hoe kun je dat op jouw manier doen? En heb je een eigen manier? Niemand wordt warm van een nietszeggend, gelikt promotiepraatje.
De beste pitch is ontspannen, kort en echt in contact.
Bedenk van tevoren heel goed WAT je wilt gaan zeggen.
- Pak een servet/bierviltje/kaartje. Schrijf je praatje puntsgewijs voor jezelf op de achterkant. Onthoud alleen die woorden, dat is het stroomschema waar je doorheen gaat lopen. Deel je praatje op in drie blokken: intro – midden – eind.
- Vertel wat je GRAAG doet. Vertel het vanuit jezelf, dus in de IK-vorm: ‘Daarom ben ik verloskundige geworden.’
- Je kunt niet compleet zijn; kies de belangrijkste drie punten eruit. Wat drijft je? Hoe werk je? Voor wie is dit interessant?
- Zorg voor een afsluiting die mensen uitnodigt tot een reactie. Wees oprecht nieuwsgierig. Bedank je toehoorders niet, maar vraag ze straks naar je toe te komen. Je hebt ze wat te bieden en zij jou.
- Vermijd holle kreten als: ‘Mijn passie is mensen.’ ‘Ik ben een mensenmens.’ ‘Ik doe wat ik zeg en ik zeg wat ik doe.’ ‘Ik ben klantgericht en oplossingsgericht.’
- Noem een voorbeeldje, breng het met humor!
- Werk met een drieslag:
- 3 dingen die je graag doet
- 3 werkwoorden die bij jou passen
- 3 producten die je levert
- verleden | heden | toekomst
- wat | hoe | voor wie
- Vertel iets opvallends over jezelf. Bijvoorbeeld over de topsport die je bedreven hebt; daaruit blijkt dat je overzicht en doorzettingsvermogen hebt (‘Topsport doet pijn, topsport is niet fijn, maar ik heb er zoveel van geleerd.’). De reis die je leven heeft veranderd en je onafhankelijker heeft gemaakt. Het uitzonderlijk grote gezin waar je uit komt. Je aparte hobby. Je voorouders (vandaar je accent/je woeste krullen). Mensen zullen zich je blijven herinneren als die tekstschrijfster met die krullen/die banketbakker die naar India reisde/die fietsenmaker die eerst topsporter was.
En dan… HOE breng je je pitch?
- Je hebt hardop geoefend (vraag een familielid of een collega ernaar te luisteren).
- Neem het een keer op op je telefoon: hoe lang duurt het?
- Neem de tijd als het jouw beurt is. Laat je niet gek maken door de voorzitter. Jij neemt even rustig jouw moment.
- Ga goed staan (Is dit de allerbeste plek? Microfoon? Stoel weggeschoven? Tegenlicht? Ben je goed zichtbaar?)
- Kijk en zwijg eerst maar enkele seconden. Kijk je publiek met een veelbelovende blik aan. Nu ben jij… en je hebt iets voor ze…
- Dan steek je van wal
- Langzaam, duidelijk spreken (zeker je naam duidelijk uitspreken)
- Je mag haperen, hakkelen. Maar zeg niet om de haverklap ‘eh…’. Wees dan liever stil! Denken doe je in stilte, maar nooit nadenken over je naam of je werkplek. (‘Ik ben eh… Anne Spies, ik werk bij eh… Spies & Spreken.’)
- Wees heel kort stil voor iets belangrijks zoals je naam en de naam van je bedrijf
- Hou het heel kort. Crisp! Fris!
- Wees uitnodigend, open en waarachtig
- Kijk in de ogen van je publiek en maak contact. Dit ben jij en wie weet spreekt het ze aan wat je zegt, wie je bent. Dit is wat het is. Je bent nieuwsgierig naar wie zij zijn. Je spreekt ze graag straks na deze ronde. Straal dat maar uit.
Vooral niet doen tijdens je pitch
- Achter een katheder staan
- Visitekaartjes uitdelen
- Je website noemen: www.spiesenspreken.nl
- Alleen naar de voorzitter kijken
- Opscheppen: ‘Ik ben de beste presentatiecoach van Gelderland.’
Pitchvoorbeeld
[Intro]
Ik ben Anne Spies van Spies&Spreken, een trainingsbureau in Nijmegen op het gebied van spreken. Wij helpen mensen met hun presentaties en communicatie op allerlei verschillende manieren en vanuit verschillende invalshoeken. Wij werken in een team van ongeveer twintig mensen: rechters, coaches, journalisten. We geven trainingen, workshops en individuele coaching.
[Midden]
[1] Ik kijk goed naar mensen. Ik kijk en ik kijk en ik kijk. Hoe ze lopen, bewegen, spreken.
[2] Ik luister aandachtig naar wat ze zeggen en hoe ze het zeggen.
[3] Ik werk graag samen met mensen om hun presentatie ontspannen te krijgen. Stressloos en goed voorbereid spreken, het kan!
[Eind]
[Afronding met uitnodiging] Ik spreek jullie straks graag.
[Ik noem dan nog een keer mijn naam en kijk de zaal in] Anne Spies van Spies&Spreken.