gewoon even …

Verdedigen van je proefschrift, hoe bereid je dat voor?

 • geplaatst door Anne Spies in
 • Algemeen
 • 10-10-2014

Promoveren en je daarop goed voorbereiden.. hoe doe je dat?

Ga je binnenkort promoveren? Dan doe je er verstandig aan je presentatie tijdens de promotie plechtigheid goed voor te bereiden. Je zult je niet alleen moeten voorbereiden op het verdedigen van je proefschrift . Ook je lekenpraatje vraagt het nodige voorwerk.

Aan de meeste Nederlandse universiteiten heeft de promovendus de gelegenheid zijn proefschrift aan het publiek toe te lichten voordat de officiële promotieplechtigheid begint. Dit wordt het lekenpraatje genoemd. Zoals de naam al zegt, wordt het lekenpraatje gebruikt om vrienden en familie – de leken – op een eenvoudige manier over het uitgevoerde onderzoek te vertellen. Hierbij laat je academische taal en vaktermen achterwege en vertel je in begrijpelijke taal over je proefschrift.

Hoe zet ik mijn lekenpraatje op? Hoe presenteer ik mijn lekenpraatje? Hoe ga ik staan? Moet ik me echt alleen richten tot mijn familie en vrienden? Mag ik met Power Point werken. Kan ik achter de katheder vandaan komen tijdens het lekenpraatje? Wat doe ik wél en wat doe ik vooral niét? Moet mijn lekenpraatje echt precies 10 minuten duren? En… hoe houd ik mijn zenuwen in bedwang? Worstel je met dergelijke vragen? Geen paniek, je kunt hulp inschakelen bij de voorbereiding van je lekenpraatje. Spies&Spreken helpt je met de inhoud van je lekenpraatje én de presentatie daarvan.

Verdediging van je proefschrift

Tijdens de zitting, als onderdeel van de promotieplechtigheid word je in een openbaar debat aan de tand gevoeld over je proefschrift met vragen en stellingen, die je zo goed mogelijk moet verdedigen. De vragen die gesteld worden tijdens de zitting, weet je -meestal- niet van te voren. Om er toch zeker van te zijn dat je je goed kunt ‘verdedigen’ op de vragen, is een gedegen voorbereiding van de verdediging van je proefschrift heel zinvol.

Wat doe je bijvoorbeeld als je het antwoord op een vraag écht niet weet? Of als een vraag twee of drie subvragen bevat? Hoeveel tijd kun je gemiddeld nemen voor een antwoord? Mag je eerst schrijven en dan pas antwoorden? Hoe aardig of meegaand kun je zijn? Moet je elke vraag herhalen en bedanken voor de interessante vraag? Alle vragen die je hebt over de verdediging van je proefschrift, kun je voorleggen aan Spies&Spreken.

Spies&Spreken biedt je een presentatietraining aan, waarin we de hele promotie plechtigheid en alle aspecten van de verdediging van je proefschrift met je doornemen. Tijdens de presentatietraining gaan we de hele ceremonie van de promotie en de verdediging van je proefschrift, inclusief het lekenpraatje, grondig oefenen en voorbereiden.

Presenteren in je eigen stijl

Alles wat nodig is om je presentatie van je proefschrift en het houden van je lekenpraatje te verbeteren, komt in de presentatietraining voor promovendi aan bod. Je wordt toegerust om – vanuit je eigen kracht, stijl en inhoud – een goede, verstaanbare, boeiende en overtuigende spreker te zijn.Voorop staat natuurlijk dat je als promovendus kunt laten zien dat je graag over je proefschrift vertelt, van wanten weet en vakkennis hebt.

Zeer ervaren trainers

De presentatietraining voor promovendi wordt gegeven door een team van zeer ervaren trainers. Spies&Spreken werkt al jaren samen met trainer Steven Bartels. Steven Bartels is hoogleraar burgerlijk recht aan de juridische faculteit van Radboud Universiteit Nijmegen en sinds kort ook decaan. Trainer Anne Spies is eigenaar van trainingsbureau Spies&Spreken. Zij heeft vele jaren ervaring met het coachen en trainen van (beroeps)sprekers.

Steven Bartels en Anne Spies zijn heel goed ingewijd in de wereld van presenteren en promoveren. Zij zullen je laten zien en ervaren dat je de verdediging van je promotie echt op je eigen manier mag doen. Binnen de regels van het spel van de promotie, zoekt Spies&Spreken -samen met jou- naar je eigen stijl van presenteren en verdedigen. Het doel van de training is dat jij je proefschrift  met plezier gaat verdedigen.

Trainingen, workshops en coaching

Wil je meer weten over de presentatietrainingen van Spies&Spreken? Neem contact op of lees eerst de A Brochure Promoveren 2014. Je kunt je ook inschrijven voor een workshop of individuele coaching in de voorbereiding van je promotie.

Lees ook

Train de trainer

Nieuw: in 2024 starten we een jaartraining tot presentatiecoach.In een klein groepje (6-8 mensen) gaan we je alles leren over ‘leren’ presenteren. We zijn al druk bezig met het vormgeven van een rijk programma.Heb je zin om mee te doen? Heb je:·      een grote liefde voor taal en spreken.·      ervaring met werken met groepen als coach – […]

lees verder
Over goud, butsen en mijn middelvinger

Over spreken gaat mijn vak. Hoe langer ik met mensen werk, hoe meer ik zie dat dat ook gaat over uitspreken. Je kunt nog zo’n vaardige spreker worden, je bent pas echt overtuigend als je spreekt zoals je bent. Niet glimmend of gladgestreken, maar inclusief je butsen en builen. Dat is geen kunstje dat je […]

lees verder
Mensenwerk

Met deze twee ex-advocaten werkte ik samen in het OSR Women Leadership Programme. Twee mannen die een dag lang meededen, meedachten en meevoelden met de zeer getalenteerde vrouwelijke advocaat-deelnemers. Het was fijn om met deze mensen samen te werken, voor wie gelijkwaardige samenwerking vanzelfsprekend is. Het was een mooie leerrijke dag: pitchen, verhalen vertellen, poneren, […]

lees verder
deze week
 • maandag 18 september
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 18 september
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • maandag 18 september
 • doorloop sprekers
 • Maxwellstraat, 6716 BX Ede — middag
 • in samenwerking met Alex Boon

 • dinsdag 19 september
 • presenteren in 2 dagen (dag 1)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag

 • donderdag 21 september
 • individuele coaching (onderzoeker)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • vrijdag 22 september
 • workshop orthopedagogen NVO
 • Restaurant The Colour Kitchen Utrecht, Pr. Christinalaan 1, 3554 JL Utrecht, Nederland — middag

 • zaterdag 23 september
 • presenteren in 1 dag
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag

dit jaar
contact