laat ik het zo zeggen…

Verdedigen van je proefschrift, hoe bereid je dat voor?

  • geplaatst door Anne Spies in
  • Algemeen
  • 10-10-2014

Promoveren en je daarop goed voorbereiden.. hoe doe je dat?

Ga je binnenkort promoveren? Dan doe je er verstandig aan je presentatie tijdens de promotie plechtigheid goed voor te bereiden. Je zult je niet alleen moeten voorbereiden op het verdedigen van je proefschrift . Ook je lekenpraatje vraagt het nodige voorwerk.

Aan de meeste Nederlandse universiteiten heeft de promovendus de gelegenheid zijn proefschrift aan het publiek toe te lichten voordat de officiële promotieplechtigheid begint. Dit wordt het lekenpraatje genoemd. Zoals de naam al zegt, wordt het lekenpraatje gebruikt om vrienden en familie – de leken – op een eenvoudige manier over het uitgevoerde onderzoek te vertellen. Hierbij laat je academische taal en vaktermen achterwege en vertel je in begrijpelijke taal over je proefschrift.

Hoe zet ik mijn lekenpraatje op? Hoe presenteer ik mijn lekenpraatje? Hoe ga ik staan? Moet ik me echt alleen richten tot mijn familie en vrienden? Mag ik met Power Point werken. Kan ik achter de katheder vandaan komen tijdens het lekenpraatje? Wat doe ik wél en wat doe ik vooral niét? Moet mijn lekenpraatje echt precies 10 minuten duren? En… hoe houd ik mijn zenuwen in bedwang? Worstel je met dergelijke vragen? Geen paniek, je kunt hulp inschakelen bij de voorbereiding van je lekenpraatje. Spies&Spreken helpt je met de inhoud van je lekenpraatje én de presentatie daarvan.

Verdediging van je proefschrift

Tijdens de zitting, als onderdeel van de promotieplechtigheid word je in een openbaar debat aan de tand gevoeld over je proefschrift met vragen en stellingen, die je zo goed mogelijk moet verdedigen. De vragen die gesteld worden tijdens de zitting, weet je -meestal- niet van te voren. Om er toch zeker van te zijn dat je je goed kunt ‘verdedigen’ op de vragen, is een gedegen voorbereiding van de verdediging van je proefschrift heel zinvol.

Wat doe je bijvoorbeeld als je het antwoord op een vraag écht niet weet? Of als een vraag twee of drie subvragen bevat? Hoeveel tijd kun je gemiddeld nemen voor een antwoord? Mag je eerst schrijven en dan pas antwoorden? Hoe aardig of meegaand kun je zijn? Moet je elke vraag herhalen en bedanken voor de interessante vraag? Alle vragen die je hebt over de verdediging van je proefschrift, kun je voorleggen aan Spies&Spreken.

Spies&Spreken biedt je een presentatietraining aan, waarin we de hele promotie plechtigheid en alle aspecten van de verdediging van je proefschrift met je doornemen. Tijdens de presentatietraining gaan we de hele ceremonie van de promotie en de verdediging van je proefschrift, inclusief het lekenpraatje, grondig oefenen en voorbereiden.

Presenteren in je eigen stijl

Alles wat nodig is om je presentatie van je proefschrift en het houden van je lekenpraatje te verbeteren, komt in de presentatietraining voor promovendi aan bod. Je wordt toegerust om – vanuit je eigen kracht, stijl en inhoud – een goede, verstaanbare, boeiende en overtuigende spreker te zijn.Voorop staat natuurlijk dat je als promovendus kunt laten zien dat je graag over je proefschrift vertelt, van wanten weet en vakkennis hebt.

Zeer ervaren trainers

De presentatietraining voor promovendi wordt gegeven door een team van zeer ervaren trainers. Spies&Spreken werkt al jaren samen met trainer Steven Bartels. Steven Bartels is hoogleraar burgerlijk recht aan de juridische faculteit van Radboud Universiteit Nijmegen en sinds kort ook decaan. Trainer Anne Spies is eigenaar van trainingsbureau Spies&Spreken. Zij heeft vele jaren ervaring met het coachen en trainen van (beroeps)sprekers.

Steven Bartels en Anne Spies zijn heel goed ingewijd in de wereld van presenteren en promoveren. Zij zullen je laten zien en ervaren dat je de verdediging van je promotie echt op je eigen manier mag doen. Binnen de regels van het spel van de promotie, zoekt Spies&Spreken -samen met jou- naar je eigen stijl van presenteren en verdedigen. Het doel van de training is dat jij je proefschrift  met plezier gaat verdedigen.

Trainingen, workshops en coaching

Wil je meer weten over de presentatietrainingen van Spies&Spreken? Neem contact op of lees eerst de A Brochure Promoveren 2014. Je kunt je ook inschrijven voor een workshop of individuele coaching in de voorbereiding van je promotie.

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
  • maandag 16 september
  • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • maandag 16 september
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

  • woensdag 18 september
  • online coaching
  • middag

  • donderdag 19 september
  • promotiecoaching (individueel)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • donderdag 19 september
  • workshop presenteren
  • avond

dit jaar
contact