gewoon even …
featured-image

Jezelf presenteren, zó doe je dat!

Tips om jezelf krachtig te presenteren

Jezelf presenteren, hoe pak je dat aan? Hoe presenteer je je zelf op een manier die overtuigt en boeit? Hoe kan je je een indruk van jezelf geven die bij je past? De eerste indruk (waar iedereen het altijd maar over heeft) die anderen van jou krijgen is belangrijk, die kun je maar één keer maken! Het gaat niet alleen om uiterlijk en woorden. Jezelf presenteren heeft ook veel met non-verbale communicatie en met gevoel en sfeer te maken. Maak daar dus werk van en zorg ervoor dat jij jezelf goed weet te presenteren. Of je nu moet spreken voor een groot publiek, in een select gezelschap, aan de vergadertafel of tijdens een netwerkbijeenkomst. Het gaat écht niet alleen om de inhoud en vorm van je verhaal. Je presenteert jezelf, jouw presentatie vertelt veel over jou.

Verbeteren van je presentatievaardigheden gaat je veel inzichten opleveren. Niet alleen levert jouw heldere, goed verzorgde en overtuigende presentatie je een dankbaar en aandachtig publiek op. Belangrijk voordeel is ook dat je, door te werken aan je presentatievaardigheden, meer gemak zult krijgen in presenteren. Presenteren gaat leuk worden. En dat heeft ook weer een positief effect op hoe jij jezelf presenteert in het algemeen.

Presentatietips

Deze 3 tips gaan je zeker helpen bij om jezelf goed te presenteren:
• Bereid je presentatie goed voor, oefen!
• Spreek in contact met je publiek, stem af!
• Spreek kort en bondig.

Bereid je presentatie goed voor

Jezelf goed presenteren, dat lukt de meeste mensen niet zonder voorbereiding. Zorg ervoor dat je altijd voorbereid bent, ook al heb je weinig tijd. Word je onverwacht gevraagd iets over jezelf te vertellen? Of een korte presentatie te geven over je werk? Zoek dan even een moment om te bedenken wat je gaat vertellen, voor wie je dat gaat doen en hoe je dat aanpakt. Ga even apart zitten, trek je even terug en bedenk hoe jij jezelf gaat presenteren. Schrijf kort in een aantal punten op wat je wilt presenteren. Handig is om daarbij de ‘drieslag’ te maken: 3 x 3 = 9. Dat doe je door je presentatie op te delen in 3 delen: begin, midden, eind. Noem in elk deel steeds 3 punten. Zo houd je je presentatie simpel en overzichtelijk. Dat is prettig voor jezelf en je publiek.

Bepaal de inhoud van je verhaal. Wat ga je presenteren? Zorg dat je weet wat je wilt gaan vertellen en wat niet. Kies, want je kunt niet compleet zijn. Stel je zelf hardop vragen en geef daar antwoord op. Signaalwoorden als Wat, Hoe, Wanneer, Waarom, Wie etc. kunnen je helpen om structuur te geven aan je presentatie.

Heb je meer tijd om je voor te bereiden op hoe je jezelf gaat presenteren? Ook dan hoef je presentatie niet helemaal uit te schrijven. Liever niet. Je komt dan ook niet in de verleiding om alles op te gaan lezen. Zet je belangrijkste punten van je verhaal op een rijtje, schrijf de punten op een spiekkaartje. Gebruik je een Power Point of Prezi om je presentatie te ondersteunen? Prima, maar ook niet méér dan dat. Het verhaal komt bij jou vandaan, het draait om jou. Jij bent leidend en niet je PowerPoint. De meeste sprekers hobbelen achter hun PowerPoint aan. Vertel je verhaal eerst maar en laat dan een ondersteunend plaatje zien.

Storytelling: jezelf presenteren met een verhaal

Je kunt er ook voor kiezen om écht een verhaal te vertellen. Over jezelf, over je jeugd of over een anekdote die samenhangt met de inhoud van je presentatie. Durf het onverwachte te doen. Daarmee verras je je publiek en maak je indruk, ze zullen je daardoor zeker niet vergeten! Gebruik voorbeelden, beelden, metaforen. Laat alle zintuigen van het publiek geprikkeld raken.

Verdiep je in je publiek. Voor wie ga je jezelf presenteren? Ken je personen uit het publiek bij naam? Weet je wie er aan tafel zitten? Google hen en kijk wat je over hen kunt vinden. Verdiep je ook in de mens achter de baan of de functie. Naast manager, advocaat, chirurg, docent of coach, is iedereen ook mens van vlees en bloed. Met een vader, een moeder, partner, een gezin… Als je voorbeelden kunt noemen in je presentatie die mensen persoonlijk aanspreken en raken, presenteer je jezelf overtuigend en blijft jouw presentatie boeien.

Spreek in contact met je publiek

Presenteren is communiceren. Presenteren is een dialoog. Daar hoort bij dat je in contact bent met anderen. Jezelf presenteren, doe je niet met een monoloog. Zo maak je contact met je publiek:

 • Kijk en zwijg. Wees eerst even stil voor je begint te spreken.
 • Kijk echt in de ogen van je luisteraars. Maak echt contact, kijk niet over mensen heen. Laat je inspireren door non verbale signalen van je publiek. Kijk naar de ja knikkers en de nee schudders. Kijk wat de mimiek van de mensen met jou doet.
 • Reageer op wat er gebeurt bij je publiek. Zie je mensen instemmend knikken, of nee schudden? Nodig hen uit om –hardop- te reageren. Beleef plezier aan die momenten van contact, wees niet bang.
 • Blijf ook in contact met jezelf, je ademhaling en je lijf. Stem je spraak en je taal goed af, daarvoor moet je contact hebben met je publiek.
 • Bedenk waar en hoe je gaat staan of zitten. Is staan overdreven? Ga dan op de rand van de tafel zitten of schuif er een stoel bij. Richt je eigen neus naar je luisteraars (level je neus op die van anderen). Kijk dus niet te hoog de zaal in, dat kan arrogant overkomen.

Spreek kort en bondig

Spreek kort en bondig, gebruik heldere taal. Schrap de opvulsels, de stopwoorden. Vermijd woorden als zeg maar, als het ware , in principe, hoe zal ik het zeggen, laat ik het zo zeggen, uh, enzovoort, etcetera, eigenlijk. Laat af en toe een pauze vallen. Gebruik deze pauze om na te denken over je formulering, om even om je heen te kijken en luisteren. Gun ook je publiek even de tijd, om te luisteren, om de informatie uit je presentatie te verwerken. Laat hen naar je kijken en horen wat je te zeggen hebt. Praat niet om het praten, maar zet punten in je presentatie. Wees stil, zwijg en overtuig. De stilte is van jou, gebruik deze stilte. In deze stiltes gun je jezelf even rust en overzicht.

Hulp bij jezelf presenteren

Jezelf krachtig en overtuigend presenteren, iedereen kan het leren. Individueel oefenen is het meest effectief. Maar ook in groepen kun je van elkaar leren. We werken in kleine groepen en geven workshops voor grote groepen. Heb je hulp nodig bij jezelf presenteren, bij spreken voor een publiek? Spies & Spreken coacht, begeleidt en traint mensen in hoe zij zichzelf, zowel in werk als privé, makkelijk en echt kunnen presenteren.

De basis voor een krachtige presentatie ligt bij jezelf. Laat zien wie je bent en laat horen wat je kunt. Spies&Spreken helpt je je eigenheid te versterken en eventuele blokkades en onzekerheden op te ruimen. Het gaat om inzicht in je eigen kracht en kwaliteiten, weten hoe je je sterke punten kunt inzetten om jezelf te presenteren, en dat dan ook dóen. Als je durft te presenteren vanuit je hart, overtuig je altijd.

Leren jezelf te presenteren? Bekijk ons aanbod coaching, trainingen en masterclasses.

Lees ook

PowerPoint Preek

Beminde gelovige in PowerPoint. Gij die alle hoop voor een goede presentatie op PowerPoint gooit – ik heb een kleine donderpreek voor je. Elke week schrik ik wel een keer van verder heel weldenkende mensen met echt wel interessante verhalen. Hoe ze soepel en bedreven hun USB-stick in de laptop steken, de titel van de […]

lees verder
Feest van erkenning

O, ik kom het voortdurend tegen. De mensen die uitblinken of vinden dat ze moeten uitblinken. De harde werkers. De spitsvondigen. De mensen die geen fouten willen maken. Die attent en loyaal en beschikbaar zijn. Die graag zo goed mogelijk willen zorgen voor hun kinderen. Die zich zo goed mogelijk proberen af te stemmen op […]

lees verder
Het vertrouwen ligt in de ogen van de ander

Tijdens mijn trainingen vertel ik het graag aan mensen die bang zijn: “kijk in de ogen van je publiek”. Het helpt! Niet vluchtig er over heen, maar echt kijken! In mijn coachings gebeuren mooie dingen, mensen gaan open en vertellen hun verhalen. Ze durven en voelen hun kracht. Blijmoedig en met vertrouwen zien mensen presentaties […]

lees verder
deze week
 • maandag 04 december
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 04 december
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • woensdag 06 december
 • workshops presenteren
 • hele dag

 • donderdag 07 december
 • presenteren - de basis
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • vrijdag 08 december
 • presenteren in 1 dag (workshop)
 • Spui, Den Haag — hele dag

dit jaar
contact