Tips om te improviseren in presenteren
- geplaatst door Anne Spies in
- Algemeen & Spreektips
- 19-09-2014
Improviseren in presenteren, dat kun je leren!
Stel, je wordt onverwacht gevraagd te spreken voor een publiek. Je hebt geen presentatie voorbereid, geen speech op een spiekbriefje staan … Op zo’n moment zal je moeten improviseren. Alles komt aan op jouw improvisatievermogen.
In welke situaties kan het gebeuren dat jij wordt gevraagd te improviseren in presenteren?
- Jij bent dé aangewezen persoon om je te richten tot de zaal. En je had je daar niet op voorbereid.
- Je wilt graag reageren op datgene wat de spreker voor jou heeft gezegd.
- Je wilt graag een vraag stellen op een congres.
- Je bent je USB stick vergeten waar je presentatie op staat. Of er is een technische storing waardoor jouw voorbereide presentatie niet bruikbaar is. Je zult dus wel moéten improviseren.
- Je hebt je in het onderwerp vergist. Bij aankomst op het congres blijkt dat je een lezing over een ander onderwerp moet geven.
- Bij het afscheid van die leuke collega blijkt degene die zou spreken ziek te zien. Nu mag jij speechen!
Spreekangst tijdens improviseren voorkomen
Misschien gaat het je makkelijk af om spontaan te spreken voor publiek ( spreken in het openbaar, maar eigenlijk klopt die term niet.. het is juist vaak besloten?). Misschien is improviseren in presenteren echt geen probleem voor jou. Schud je moeiteloos een vlammende toespraak of een overtuigende presentatie uit je mouw. En blijk je het talent van een stand up comedian in je te hebben. Maar voor velen is het moeten improviseren in presenteren een moment dat het angstzweet uitbreekt en de spreekangst toeslaat. Je bent bang dat je hakkelend en stamelend voor je publiek staat en dat je niet uit je woorden komt. Of dat je verhaal kop noch staart heeft.
Met een korte en doelgerichte voorbereiding zorg je ervoor dat jouw improvisatie geen reden is voor spreekangst of angstzweet. Je publiek zal denken dat jij een natuurtalent bent in improviseren in presenteren. Jij weet wel beter…jij hebt je voorbereid op dit moment van improviseren.
6 tips om te improviseren in presenteren
Hoe zorg je ervoor dat jij in staat bent om te improviseren in presenteren? Hoe blijf je rustig, terwijl je weet dat je binnen een aantal minuten moet spreken voor een groot publiek?
1. Trek je even terug. Ga even apart zitten, liefst alleen en in stilte. Zoek hiervoor een rustige plek of ruimte.
2. Pak pen en papier en bedenk een structuur voor je verhaal: kop, midden, afsluiting. Heb je geen pen en papier bij de hand, gebruik dan de achterkant van een bierviltje. Of je telefoon!
3. Bedenk een thema dat je kunt gebruiken:
- gebruik bijvoorbeeld kleuren
- werk met tegenstellingen: ‘je bent klein, maar je hebt een groot boek geschreven…’
- kies voor een omgekeerd perspectief: ga terug in de tijd. Je begint bij het einde en vertelt terug
- spreek vanuit een voorbeeld, een beeld, een metafoor.
Kun je echt niets bedenken om op te schrijven? En besluit je om je presentatie te improviseren als je voor je publiek staat? Neem dan ezelsbruggetjes voor je verhaal: deel je verhaal op in 3 blokken en verdeel die ook weer in 3 stukken. Onthoud de eerste letters van de woorden die kernachtig en belangrijk zijn. Zo kun je improviseren en heb je toch houvast voor je verhaal.
4. Begin met een verhaal! Maak je verhaal zo beeldend mogelijk. Hoe doe je dat? Je gaat voor je publiek staan en begint met het schetsen van een beeld. Laat kleuren en geuren allemaal goed doorkomen. Hoe meer je beschrijft, hoe beter het publiek het zich voor kan stellen.
5. Vertel eerlijk, open en krachtig wat er aan de hand is. Je presentatie is weg, je bent je USB stick kwijt, je had het anders bedacht, jij bent onverwacht gevraagd om te improviseren als spreker… Kom met een oplossing. En vertel je publiek dat deze improvisatie misschien nog wel beter en leuker zal zijn. Interactiever, actueler! Spreek altijd van uit het positieve en betrek je publiek erbij. Zo maak je van improviseren in presenteren een kans om jezelf te profileren.
6. Neem pauzes. Je mag nadenken. Je hoeft geen vloeiende teksten uit te spreken. Je mag aarzelen, wachten, nadenken over een mooie formulering! Graag zelfs. Je publiek gebruikt die tijd ook dankbaar om jou te kunnen volgen. En om datgene wat je verteld hebt te verwerken. Kijk ook goed naar je publiek. Kijk in de ogen van je luisteraars. Laat je inspireren, wat vertellen ze jou? Het gaat je veel informatie geven. Hoe kijken ze, hoe zitten ze er bij?
Presentatietechnieken leren
Deze tips zijn een basis om te leren improviseren in presenteren. Wil je écht beter leren presenteren? Schakel dan de hulp van Spies&Spreken in. Spies&Spreken helpt je te leren vertrouwen op jouw vermogen om te spreken en presenteren. Improviseren in presenteren zal dan nooit meer een probleem voor je zijn. Sterker nog, je gaat echt plezier krijgen in spreken voor een publiek.
Beter leren presenteren
Je kunt kiezen voor individuele coaching bij Spies&Spreken als je heel gericht wilt werken aan je presentatietechnieken of een congres waar je gaat spreken.. of die bruiloft. Spies&Spreken kan je ook helpen bij het voorbereiden van een presentatie, speech of toespraak.
Wil je samen met anderen oefenen met presenteren en spreken voor publiek? Kies dan voor een training van Spies&Spreken.