gewoon even …
featured-image
...over je schouder presenteren met je PowerPoint - foto: Frank Kouws

Prins PowerPoint en Koning(in) Spreker

Steeds wurmt hij zich weer tussen jou en het publiek, tussen jou en je verhaal. Prins PowerPoint dringt zich op alsof hij de norm is bij presentaties. Maar meestal is hij een veel te felle lamp die jou als spreker in de schaduw zet. Dat kan, dat moet anders!

Maar ja..

Haast elke congresorganisatie vraagt twee weken van te voren je presentatie op. En zelfs op menige basisschool is ‘de PowerPoint’ standaard bij een spreekbeurt.

Op YouTube staan allerlei droevige instructiefilmpjes van mensen die hun presentatie beginnen door achter hun computer gezeten een PowerPoint in elkaar te zetten, als de leidraad voor hun presentatie. Vaak zeggen mensen dat ze visueel ingesteld zijn en dat het fijn is om te weten waar ze zijn in een verhaal.

Maar het resultaat is vaak dat je publiek steekwoorden en plaatjes bekijkt op een scherm waar jij naar staat te wijzen. Van contact tussen spreker en publiek – essentieel voor een echt goede presentatie – is nauwelijks sprake. Prins PowerPoint heeft weer gewonnen.

In onze trainingen nodigen we je uit om het anders te doen. We beginnen met de vragen: waarom ga jij spreken, voor wie en wat is je doel? Natuurlijk wil je ook op een rijtje krijgen wat je gaat zeggen, maar dat komt pas daarna. Wij doen dat met kaartjes en helpen je een route te maken die voor jou en je publiek glashelder is.

Eerst horen, dan kijken

Alle mensen houden van goede verhalen. Als jij goed vertelt, ziet je publiek het voor zich. Maar het is onmogelijk om aandachtig te luisteren én te kijken en lezen. Toch is dat wat veel mensen met een PowerPoint van hun publiek vragen.

Ooit vertelde een dokter mij dat een baby in de buik van de moeder eerst gaat voelen, dan proeven en daarna horen. Een ongeboren kind luistert al naar zoemen, suizen, kloppen en stemmen, zien komt pas veel later.

Mijn kinderen zijn nu groot, maar nog steeds vragen ze me of ik verhalen wil vertellen van vroeger. Van toen ze zelf klein waren. Of van toen ik heel stout was. Bijna wekelijks pakken ze een fotoalbum om te kijken hoe het vroeger was. De beelden dragen bij aan de verhalen.

Wees koning(in)

Mijn advies: maak je PowerPoint sober. Met een donkere achtergrond en zo min mogelijk letters laat je af en toe een plaat zien die jouw verhaal dient. Leg alle aandacht bij jouw vertelling, in contact met het publiek.

In onze trainingen laten we je hiermee oefenen, bijvoorbeeld bij een congresvoorbereiding of de training voor het lekenpraatje bij een promotie. Vaak gaan mensen naar huis met een sterk uitgedunde versie van hun PowerPoint. De meeste slides (‘programma’, ‘conclusie’, ‘dank voor uw aandacht’) bleken alleen van belang voor hun eigen voorbereiding. En de meeste afbeeldingen waren slechts poezieplaatjes. ‘We zaten op dood spoor’ – daar hoeft geen plaatje bij van rails en bielzen. ‘Zijn er nog vragen?’ – dat kan zonder een olijk vraagteken.

Als je van Prins PowerPoint af wil, moet je zelf het podium innemen. PowerPoint is niet meer dan een fotoalbumpje dat je onder je arm meeneemt. Jij bent de koning(in) van je verhaal, dat je deelt met je publiek.

De Masterclass met zonder PowerPoint geef ik weer op 1 februari 2019. Doe je mee?

Lees ook

Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe ik mijn trainingen geef en waarom ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken juist als […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
Het gaat niet om jou

Een dierbare vriendin van mijn moeder is dood. Ze maakte een speech voor in de kerk en vertelt mij trots dat die maar één minuut duurt. In die ene minuut vertelt ze over haar bijzondere band met haar vriendin en hoe ze haar begeleid heeft – geen dag verzuimd in acht jaar tijd – in […]

lees verder
deze week
  • dinsdag 26 maart
  • presenteren in 2 dagen (dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • donderdag 28 maart
  • presenteren in 2 dagen (dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • vrijdag 29 maart
  • presenteren in 2 dagen (dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

dit jaar
contact