Online spreken – hoe klink jij?
- geplaatst door Anne Spies in
- Algemeen & Online presenteren & Spreektips
- 05-11-2020
Soms luister ik nauwelijks naar de inhoud van wat iemand zegt, alleen naar de klank ervan… veelzeggend!
Veel mensen vinden het vreselijk om naar hun eigen stem te luisteren. ‘Zo klink ik toch niet?’
Luisteren met je ogen dicht
In onze trainingen film ik veel. We kijken en luisteren de filmpjes terug. Ik begin met kijken, met het geluid uit. Daarna gaan we luisteren zonder beeld. Hoe klinkt jouw stem? Spreek je hoog, laag, hard, zacht, levendig, monotoon? Breng je variatie aan? Zit er leven in je stem? Ben je stil tussen de woorden door?
Als wij spreken, horen we onze stem anders dan anderen ons horen. Jij hoort je stem namelijk via je eigen schedel en beenderen, anderen horen jouw stem buitenom, via de trilling van de lucht. Meestal horen mensen hun eigen stem lager dan anderen het horen.
Stilte is betekenisvol
Het valt me op dat veel mensen gericht zijn op hoe een spreker er uitziet en op wat zij of hij zegt, niet op hoe het klinkt. Ik luister vaak helemaal niet naar de inhoud. Ik hoor van alles tussen de woorden door. De klanken zeggen me zo veel. Ik smul van de stiltes tussen de woorden. Ik houd ervan als iemand een punt maakt.
Stem & spraak zijn niet hetzelfde
Tijdens mijn opleiding logopedie in Amsterdam waren stem en spraak twee verschillende vakken. Stem gaat over het geluid dat uit je strot komt. Spraak gaat over hoe je klanken vormt met je lippen, gehemelte en tong, en met de lucht die je in en uit laat stromen. Als je onduidelijk spreekt, kan dat met je volume te maken hebben of met je articulatie.
Lage stemmen klinken vertrouwelijk
In mijn coachings komen we er vaak achter dat we lage stemmen fijn vinden om naar te luisteren. Helemaal als iemand duidelijk is en afbuigt aan het eind van een zin. Dat klinkt als waar en betrouwbaar.
Drie tips voor je online presentatie
- Oefen met wat je wilt zeggen, neem het op met je telefoon en luister het terug. Ga niet kijken naar jezelf, alleen luisteren.
- Spreek rustig, maar niet te langzaam. Op een podium kan je extra vertragen, maar online vinden we dat te traag.
- Poneer als je echt een punt wil maken. Laat de melodie van een zin naar beneden eindigen.
Wil jij ook beter online leren presenteren? Online coaching is altijd mogelijk. Je bent welkom.