gewoon even …
featured-image
Foto: Frank Kouws

Online presenteren: waar kijk jij naar?

Jezelf, de ander, of de camera?

Opeens zijn we allemaal presentatoren geworden. Scharrelen we met apparatuur, opgehangen autocues en quizkaartjes.

Collega-trainer Judith de Bruijn zei schertsend: ‘Ja, mensen willen nu allemaal televisietje gaan spelen’. Maar goed beschouwd moeten we wel: we vergaderen online, geven colleges en webinars, doen mee aan digitale congressen.

Sommigen vinden het heerlijk: lekker thuis werken, zonder slaperige collega’s of induttende luisteraars. Je bent altijd op tijd en vergeet nooit meer namen, want die zijn te zien op je scherm. En wat ben je lekker snel thuis na het werk!

Velen vinden online presenteren inspannend en ervaren minder voldoening. In mijn trainingen en coachings hoor ik er veel over. ‘Ik word een gemiddelde LOI docent…’ ‘Die dooie groep zegt niks terug, lacht niet en put me uit…’ ‘Voor mij is de lol eraf…’ ‘Ik krijg geen feedback van het publiek…’ ‘Het maakt me mat…’ ‘Ik weet niet waar ik moet kijken…’ ‘Ik zie er verfrommeld en tobberig uit op camera…’

Verbinding en contact zijn essentieel voor een goede presentatie. Daarbij moeten we elkaars ogen kunnen zien. Kijk eens zonder geluid een filmpje van jezelf terug en let op je ogen. Is het niet gek als je afgewend praat? En is het niet veel uitnodigender als je in ogen kunt kijken? Wat kun je er aan doen?

3 tips:

  1. Bouw een eigen studiootje met goede akoestiek en licht. Zet een lamp achter je scherm en maskeer tegenlicht, bijvoorbeeld door gordijnen te sluiten. Investeer in degelijke apparatuur. Een webcam doet wonderen (voor 200 euro heb je een professionele webcam). Plaats deze voor je scherm en kijk in de camera: je publiek voelt zich aangekeken. Oefen dit!
  • Ga staan! Je bent dan van je middel tot en met je kruin in beeld. Staand lesgeven is dynamischer, voor jezelf en je publiek. Beweeg, zet kleine stapjes. Kom een beetje dichterbij als het past en loop in een stilte weer terug. Gebruik je armen en laat je handpalmen zien. Voor een kijker is dat een uitreikend gebaar.
  • Kijk in de camera, steeds weer, en blijf reageren op wat je ziet bij je publiek – als je die kunt zien – zeker bij een livestream! Bouw interactieve momenten in door vragen te stellen of laten stellen.

Wij verzamelen filmpjes van goede sprekers en vertellers. Mocht je een treffend voorbeeld zien van iemand die online spreekt in contact met het publiek, stuur het ons dan door. Wij hebben een apart hoekje voor goede sprekers.

Graag helpen wij je met je online-presentaties: online of in onze ruime spreekstudio in Molenhoek (LB). Leer je graag in een kleine groep? We hebben nog plek op 15 december 2020 bij onze training Presenteren in 1 dag. Volgend jaar geven we deze training weer op 11 februari 2021 en 9 april 2021. Werk je liever op afstand? kijk dan bij onze online coaching mogelijkheden.

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
  • de calender werd niet geladen
dit jaar
contact