Hoe simpel kan een lekenpraatje zijn? Heel simpel
- geplaatst door Nienke in
- Algemeen & Promoveren
- 08-02-2020
Lieve promovendi,
Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik word soms ongeduldig van jullie. Meestal zijn jullie jong. Altijd zijn jullie slim, begaafd, gedreven. Maar te vaak zijn jullie vooral voorzichtig, moeilijk te begrijpen, soms zelfs saai.
Hoe simpel kan een lekenpraatje zijn? Heel simpel. En je kunt leren om het simpel te houden. Ik help daar graag bij. Want natuurlijk is je promotie een indrukwekkende academische plechtigheid. Maar je mag er echt je eigen kleur geven.
Het lekenpraatje is hét moment om aan je familie, vrienden, buren en andere geïnteresseerde buitenstaanders te vertellen wat je hebt gedaan en waarom je onderzoek zo boeiend, interessant of belangrijk is.
Ik help je daar graag bij. In de coaching doen we drie dingen:
- Ik ga je veel vragen stellen ter voorbereiding. Dit gaat allemaal over het HOE – de vorm. Want ik geloof dat dat je uitgangspunt moet zijn. Wat kom je in wezen doen en welke vorm hoort daarbij? Wie zit er in de corona? En tot wie richt je je in de zaal ?(want het lekenpraatje is niet voor de hoogleraren) Hoe ga je staan? Kun je een headset gebruiken? Werk je met kaartjes? Heb je iets verbindends bedacht met de paranimfen?
- Dan kijken we naar de inhoud. Vertel eens in één minuut wat de kern is van je onderzoek? Wat is de structuur van je praatje? Welke verhalen geven het kleur? Wanneer was je het helemaal beu of had je een doorbraak? Durf je te vertellen zonder PowerPoint, vertrouwend op de kracht van jouw verhaal?
- Dan gaan we oefenen met spreken, lopen, vertellen. Met contact maken met je publiek, je ontspanning vinden, de regie houden. Ik film het en we kijken het terug – en oefenen opnieuw.
Als je nog wilt oefenen met verdedigen, dan kun je meedoen aan onze masterclass Beproefd Promoveren op 17 maart 2020. Dat is geen proefpromotie zoals je die op veel faculteiten kunt doen. Wij gaan met jullie oefenen en zagen je niet door op de inhoud, maar leren je ontspannen omgaan met vragen en het geven van antwoorden die jou passen. Dat doen we met meerdere promovendi en met hoogleraar burgerlijk recht Steven Bartels, met wie ik deze masterclass reeds jaren samen geef. Hij kan jullie vragen beantwoorden over wat er achter de schermen bij de beraadslaging gebeurt. Bekijk dit filmpje voor een impressie.
Lieve promovenda/dus, denk niet dat je als doctor stijf en keurig en geleerd moet zijn. Laat op jouw promotie ook jouw plezier, nieuwsgierigheid en gedrevenheid voor het voetlicht komen. Je bent het waard! En je publiek al helemaal.
Groeten,