uh

Hoe overtuig je met je stem?

Eindig een zin met een lagere stem en je klinkt geruststellend en overtuigend. Om jou kunnen we niet heen. Wat je vertelt klinkt waar.

“Vragend spreken” is diep verankerd in onze spreekcultuur. We horen het in elke training gebeuren. Met de beste bedoelingen houden mensen hun hoofd scheef, kijken vragend (wenkbrauwen omhoog) én eindigen hun zinnen met een hogere toonhoogte in hun stem. Het lijkt vriendelijk en dynamisch maar het is vooral niet overtuigend.

Junior

Kinderen vertellen hun verhalen vaak vragend. “We waren in het winkelcentrum (stem omhoog) en toen waren we mijn beertje kwijt (omhoog) en toen vonden we hem weer (omhoog) en toen kregen we een ijsje (stem omhoog)”. Achter elke zin kan je denken: toch…? De volwassene bevestigt het verhaal en het kind voelt zich goed. Maar als volwassen spreker wil jij vertellen waar je verhaal over gaat. Je hebt toch niet na elke zin bevestiging nodig? Toch?😉

Poneren

Als publiek luisteren we graag naar sprekers die poneren, die hun zinnen eindigen met een lage toon/stem. We houden van sprekers die van een punt naar punt spreken. Die je wat stilte geven om je te laten verwerken wat ze net gezegd hebben. Dat geeft ruimte en senioriteit. Ruimte aan het publiek om goed te luisteren, en voor jou als spreker om te bedenken wat je gaat zeggen.

Senior

Die liefde voor goede sprekers is vaak onbewust: we voelen aan dat iemand een fijne spreker is, of juist dat iemand onzeker is of hengelt naar bevestiging.

Vorm

In mijn trainingen werk ik graag vanuit de vorm. Ik begin bij hoe jij communiceert, hoe je beweegt, hoe je kijkt, hoe je klinkt. We filmen veel en kijken terug; met en zonder geluid. Met en zonder beeld. Zo analyseren we je communicatie tot in de details.

Inhoud & structuur

Pas als je goed zicht hebt op HOE je spreekt beginnen we aan het WAT, de inhoud van je verhaal. En ook daar hamer ik eerst op een goede structuur en een heldere intentie. Wat je dan gaat zeggen rolt er dan als vanzelf uit. Alsof je de wind in de zeilen krijgt.

Oefenen?

Ondertussen kun je oefenen met overtuigend spreken. Dat kan zelfs bij het voorlezen aan je kinderen, het wandelen met de hond, het brood bestellen bij de bakker. Spreek niet met stemverheffing, maar met aandacht, duidelijke punten. En korte stiltes om te ontvangen.

Wees welkom in een van onze trainingen, masterclasses of werk individueel met een van ons.

Lees ook

Trainingen en coachings Spreekstudio 2025

Het liefste begeleid ik jou individueel bij het vertellen van je verhaal, of het houden van je speech, pitch, sollicitatie, oratie of lekenpraatje. We kunnen een aantal sessies van 2 uur inplannen. (10:00 – 12:00 of 14:00 – 16:00) Je kan mee doen aan Presenteren in 3 dagen, dit is mijn basistraining. Live – online […]

lees verder
Hoe kan ik mijn presentatie met PowerPoint oefenen?

Voor het eerst in jaren ben ik (weer) enthousiast over het gebruik van PowerPoint. In onderstaand filmpje kan je zien hoe eenvoudig het is om te oefenen met je presentatie. Promovendus Sjoerd oefende zijn lekenpraatje staand en hardop, drukte op het knopje “opnemen” rechtsboven in de balk bij PowerPoint en stuurde de opname naar mij. […]

lees verder
Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Trainingen
contact