gewoon even …
featured-image
15 november promoveerden Marieke & Marieke tegelijk aan verschillende universiteiten – samen voorbereiden was een genoegen!

Hoe houd ik de regie tijdens mijn promotie?

Als ik iets knap vind, dan is het dat mensen jarenlang gespecialiseerd onderzoek doen, er een boek over schrijven en dat vervolgens verdedigen, ten overstaan van allerlei imposant uitgedoste slimmeriken op een nogal serieuze locatie. Respect!

Heimelijk zou ik best zelf willen promoveren, op Vrijmoedig Spreken. Hoe kun je dicht bij jezelf blijven, oogcontact maken, stiltes laten vallen, regie houden en je comfortabel voelen tijdens allerlei vormen van presenteren? Op congressen, feesten, partijen, bruiloften en begrafenissen? En zeker bij het verdedigen van je dissertatie? Wat maakt toch dat mensen allemaal bang zijn om door de mand te vallen?

Al vele jaren begeleiden wij promovendi in de aanloop naar hun verdediging. Wat me steeds opvalt is dat de academische wereld er een ingewikkeld (belangen)spel van maakt. Er hangt van alles aan vast. En de meeste promotoren willen vooral dat het academisch gehalte hoog is. Zelfs het lekenpraatje dreigt vaak bijna een (tamelijk ingewikkeld) college te worden.

In onze promotietrainingen en coaching bemoedigen we mensen om zelf de regie te nemen. Het is jouw promotie. Jij mag vertellen over je onderzoek, jij kunt de vaak royaal in taal neergezette vragen van de ‘hooggeleerde opponenten’ gebruiken voor jouw antwoorden. Zorg er maar voor dat je van te voren bedenkt wat je in elk geval gezegd wilt hebben tijdens je promotie. Samen bereiden we dat voor en maken het overzichtelijk.

Er zijn allerlei manieren om de regie over je promotie te voeren en de kern van jouw werk goed voor het voetlicht te brengen. Met respect voor de vragenstellers, met rust en plezier. Neem bijvoorbeeld de tijd om te schrijven als er een vraag gesteld wordt. Denk even na, maak contact met de hoogleraar en de zaal en … begin te vertellen.

Of het er ooit van gaat komen, mijn eigen proefschrift? Ik denk het niet. Maar wat ik geleerd heb over Vrijmoedig Spreken kan ik wel delen – en dat doe ik graag.

Hora est!

Onze volgende masterclass Beproefd Promoveren is op 17 maart 2020

Dr. Marieke van Meggelen (psycholoog en links op de foto): “De masterclass Beproefd Promoveren is echt een aanrader om te volgen voor alle promovendi die extra willen genieten van hun verdediging. Het is ontzettend leerzaam om in een één-op-één setting met behulp van Anne’s tips je presentatieskills te optimaliseren en een kraakhelder verhaal over jouw eigen onderzoek te formuleren. Dat blijkt soms verrassend moeilijk! De oefensessie met prof. dr. Steven Bartels en andere promovendi helpt je om erachter te komen wat je valkuilen kunnen zijn, maar laat je vooral ook ervaren hoe leuk het kan zijn om tegenover een commissie je proefschrift te verdedigen. Met deze masterclass leef je echt op een prettige manier naar je verdediging toe, en op de dag zelf kun je lekker genieten van alles wat je meemaakt!”

Dr. Marieke Jaspers (0nderwijskundige – rechts op de foto) “Als ik terugkijk op de verdediging van mijn proefschrift, doe ik dat met trots. Trots op hoe ik daar op dat moment stond, én trots op de voorbereidingen naar dat moment toe. Door het schrijven van je proefschrift ben je inhoudelijk al goed voorbereid (Ja echt, het is zo!), maar door het volgen van de masterclass Beproefd Promoveren was ik ook goed voorbereid op het spreken in deze bijzondere setting. Waar ik vóór het volgen van de masterclass voornamelijk angst voelde, had ik er ná de masterclass alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Ik wist wat ik wilde vertellen en ik keek er naar uit!

Natuurlijk voelde ik tijdens de verdediging spanning, maar ik voelde ook controle, een soort van rust, en het meest belangrijke, ik was aan het genieten!

De verdediging is al weer een tijdje geleden, maar ook nu nog, bij sollicitaties, in het spreken voor een groep, of in dagelijkse conversaties, denk ik geregeld terug aan wat ik van Anne heb geleerd: Spreken, in eigen regie, met rust, en… als mezelf!”

Lees ook

Over goud, butsen en mijn middelvinger

Over spreken gaat mijn vak. Hoe langer ik met mensen werk, hoe meer ik zie dat dat ook gaat over uitspreken. Je kunt nog zo’n vaardige spreker worden, je bent pas echt overtuigend als je spreekt zoals je bent. Niet glimmend of gladgestreken, maar inclusief je butsen en builen. Dat is geen kunstje dat je […]

lees verder
Mensenwerk

Met deze twee ex-advocaten werkte ik samen in het OSR Women Leadership Programme. Twee mannen die een dag lang meededen, meedachten en meevoelden met de zeer getalenteerde vrouwelijke advocaat-deelnemers. Het was fijn om met deze mensen samen te werken, voor wie gelijkwaardige samenwerking vanzelfsprekend is. Het was een mooie leerrijke dag: pitchen, verhalen vertellen, poneren, […]

lees verder
De meisjes Elshof

Bijzonder verhaal: vijf zusjes die allemaal in hetzelfde dorp wonen. We hebben in 2016 een dag verhalen vertellen georganiseerd bij Spies & Spreken. Tante Wies, tante Marijke, tante Toos, tante Margot en mijn moeder samen met hun dochters Mieke, Lotte, Marjolein, Monique, Nicolette, Esther en ik. Leonie van Slingelandt heeft alles gefilmd en een uur […]

lees verder
deze week
  • maandag 05 juni
  • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • maandag 05 juni
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

  • maandag 05 juni
  • workshop presenteren (team managers)
  • Fletcher Landgoed Hotel Holthurnsche Hof, Zevenheuvelenweg 48A, 6571 CK Berg en Dal — middag

  • woensdag 07 juni
  • nederlandse les
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • donderdag 08 juni
  • presenteren in 2 dagen (dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag

  • vrijdag 09 juni
  • presenteren in 2 dagen (dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag

dit jaar
contact