gewoon even …
featured-image

Duidelijk articuleren is geloofwaardig

 • geplaatst door Anne Spies in
 • Algemeen
 • 18-01-2024

Mijn oma Lien riep geregeld: “wat zeg je nou? Je praat zo onduidelijk”.

Kon mijn oma mij niet goed horen omdat ik te zacht sprak of mompelde ik maar wat? Praatte ik binnensmonds of wellicht té Leidsch?

Dit blog gaat over spraak. Eén van de vier hoofdvakken tijdens mijn studie logopedie in Amsterdam. Gehoor, stem, spraak en taal. Stotteren en slikken waren bijvakken. Ik vond articulatie (spraak) een boeiend vak. Klanken, letters, nasalen, fricatieven, /s/, /z/, /f/, /v/, /x/, /ɣ/, /h/ ,plofklanken, accenten en tempo.

Mensen verwarren stem en spraak nog wel eens.

Je stem is het geluid dat in je strot begint. Je spraak is wat je vervolgens doet met deze geluidsstroom.

Luisteraars hechten veel waarde (vaak onbewust) aan HOE iemand spreekt. Ik geloof iemand ook sneller als hij of zij de woorden duidelijk uitspreekt. Ik kan verliefd worden op iemands tongpunt /r/ of royale zachte /g/. Ik kan afknappen als iemand er een rommeltje van maakt.

Hoe duidelijk spreek jij woorden uit? Een paar vragen over jouw articulatie:

 • Schuif jij zinnen in elkaar? Telescopie (eik in plaats van eigenlijk, of prdctmngr – productmanager)
 • Gaan jouw zinnen als een nachtkaars uit? Verzanden
 • Praat je (veel) te snel en gun je jezelf weinig pauzes of is er helemaal geen stilte tussen jouw woorden?
 • Spreek je binnensmonds en komen je kaken amper van elkaar? Kaakgeklemd
 • Slis je een beetje en zijn je lippen en tong wat slap of lui geworden?
 • Spreek je met een dialect of een accent? (Rotterdammert)

Alex Boon heeft een goed, leuk en praktisch boek geschreven. “Hoe zal ik het zeggen” – sleutelen aan je stem. https://alexboon.eu/Boek

Samen met Alex geef ik de masterclass Stem & Spreken. (7 maart – 27 juni – 17 oktober 2024) in onze studio in Molenhoek (10:00 uur – 17:00 uur). Misschien krijg je na afloop wel een gesigneerd boek… wie zal het zeggen?

Jullie zijn van harte welkom. Er is nog plek bij alle masterclassen dit jaar. Aanmelden kan bij janneke op info@spiesenspreken.nl

Lees ook

Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
‘Als ik maar niet breek’

Je gaat spreken op een begrafenis, of op een andere bijeenkomst die emotioneel is of kan zijn. ‘Heb je nog tips & tricks, Anne Spies?’, zo wordt me vaak gevraagd. Ik houd niet zo van tips & tricks. Ik houd wel van zichtbare emoties. Maar de grootste angst van mensen is vaak dat ze zichtbaar […]

lees verder
Promovendi, vraag een kind om feedback

Lieve promovendi, Een vader komt bij me voor een coaching rondom zijn promotie. Hij laat me dit briefje zien en is ontroerd en ik ook. Zijn zoon van negen heeft geluisterd naar zijn lekenpraatje en dit lijstje opgeschreven. Ik zie het voor me; vader en zoon samen op zolder. Zoonlief op een stoel ingespannen luisterend […]

lees verder
deze week
 • maandag 26 februari
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 26 februari
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • donderdag 29 februari
 • Voorbereiding plenaire bespreking
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag
 • in samenwerking met Luka Katzenbauer

 • vrijdag 01 maart
 • train de trainer (dag 2)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag
 • in samenwerking met Henriette Visser

 • zaterdag 02 maart
 • Train de Trainer (dag 3)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek, Nederland — hele dag
 • in samenwerking met Alex Boon

dit jaar
contact