uh
featured-image

Duidelijk articuleren is geloofwaardig

Mijn oma Lien riep geregeld: “wat zeg je nou? Je praat zo onduidelijk”.

Kon mijn oma mij niet goed horen omdat ik te zacht sprak of mompelde ik maar wat? Praatte ik binnensmonds of wellicht té Leidsch?

Dit blog gaat over spraak. Eén van de vier hoofdvakken tijdens mijn studie logopedie in Amsterdam. Gehoor, stem, spraak en taal. Stotteren en slikken waren bijvakken. Ik vond articulatie (spraak) een boeiend vak. Klanken, letters, nasalen, fricatieven, /s/, /z/, /f/, /v/, /x/, /ɣ/, /h/ , plofklanken, accenten en tempo.

Mensen verwarren stem en spraak nog wel eens.

Je stem is het geluid dat in je strot begint. Je spraak is wat je vervolgens doet met deze geluidsstroom.

Luisteraars hechten veel waarde (vaak onbewust) aan HOE iemand spreekt. Ik geloof iemand ook sneller als hij of zij de woorden duidelijk uitspreekt. Ik kan verliefd worden op iemands tongpunt /r/ of royale zachte /g/. Ik kan afknappen als iemand er een rommeltje van maakt.

Hoe duidelijk spreek jij woorden uit? Een paar vragen over jouw articulatie:

 • Schuif jij zinnen in elkaar? Telescopie (eik in plaats van eigenlijk, of prdctmngr – productmanager)
 • Gaan jouw zinnen als een nachtkaars uit? Verzanden
 • Praat je (veel) te snel en gun je jezelf weinig pauzes of is er helemaal geen stilte tussen jouw woorden?
 • Spreek je binnensmonds en komen je kaken amper van elkaar? Kaakgeklemd
 • Slis je een beetje en zijn je lippen en tong wat slap of lui geworden?
 • Spreek je met een dialect of een accent? (Rotterdammert)

Alex Boon heeft een goed, leuk en praktisch boek geschreven: “Hoe zal ik het zeggen” – sleutelen aan je stem.

Samen met Alex geef ik de masterclass Stem & Spreken. (7 maart – 27 juni – 17 oktober 2024) in onze studio in Molenhoek (10:00 uur – 17:00 uur). Misschien krijg je na afloop wel een gesigneerd boek… wie zal het zeggen?

Jullie zijn van harte welkom. Er is nog plek bij alle masterclassen dit jaar. Aanmelden kan bij Janneke op info@spiesenspreken.nl

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
 • maandag 10 juni
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 10 juni
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • dinsdag 11 juni
 • individuele coaching (UHD - Radboud)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • donderdag 13 juni
 • individuele coaching (promovenda)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • vrijdag 14 juni
 • individuele coaching (advocaat)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

dit jaar
contact