Drie tips: ontspannen speechen
- geplaatst door Anne Spies in
- Algemeen & Bezield Spreken & Vrijmoedig Spreken
- 20-08-2022
Durf jij het woord te nemen op je werk, online, thuis of met vrienden? Tijdens het eten of een borrel even iemand in het licht zetten, bedanken of een compliment geven. Als je het eng vindt: zoek een beschermengel!
Door spreekangst brokkelt jouw plezier af – en dat van je publiek. Eerst komen er negatieve gedachten (Wie zit er nou op mijn verhaal te wachten? Mijn voorgangster is welbespraakt en geestig. Ik krijg vast rode vlekken in mijn nek. Ik ben nu al de helft vergeten) dan sta je op, zegt iets en gaat snel weer zitten.
STOP!
Draai het om: wat is je intentie, je verlangen? Dat je kunt zeggen wat je belangrijk vindt. Op een ontspannen en boeiende manier. Het goede nieuws: je kunt dat leren! En je kunt er hulp bij vragen.
Tip 1
Zet op de achterkant van een bierviltje drie woorden. Dat zijn je kernwoorden, de kapstok van je verhaal. Daar gaat je speech over. Oefen eerst hardop om je speech in één minuut te vertellen. Daarna mag je het uitbreiden naar drie minuten of misschien wel vijf. Maak dan meer bierviltjes (kaartjes maken) maar allemaal met steekwoorden. Je structuur is je route door je verhaal.
Tip 2
Geef jezelf ruggensteun, een beschermengel. Bemoedig jezelf positief. ‘Ja, dit is mijn kans. Ik ga haar iets zeggen uit mijn hart, op mijn eigen manier’. Vraag van te voren iemand uit het publiek om je bemoedigend aan te kijken. Als een soort beschermengel. Oefen hardop een keer thuis of voor een collega. Neem iets mee wat je steun geeft, iets in je hand – een warm glas thee – of een steentje in je broekzak.
Tip 3
Houd het eenvoudig en licht. Je bereikt de meeste mensen met humor en gewone taal. En met eerlijkheid. Zeg het maar gewoon als je het spannend vindt. Kijk de mensen aan en zwijg af en toe. Je zult zien dat mensen graag naar je luisteren!
Als je meer wilt weten of wilt oefenen (wat een goed voornemen voor 2023) kijk dan eens bij onze trainingen of onze individuele coaching. Plezier krijgen in speechen: iedereen kan het leren.