uh

Laat je lijf spreken, de kracht van lichaamstaal

© Jan van Mechelen

© Jan van Mechelen

Met lood in je schoenen betreed je het podium nadat de dagvoorzitter je ronkend heeft aangekondigd.

Op van de zenuwen klamp je je stevig vast aan de katheder.

Je houdt je volgeschreven tekstpakketje (formaat A4) strak voor je; nu maar hopen dat het niet trilt.

Je richt je blik op de klok achter in de zaal, kijkt over de hoofden van de toehoorders heen.

Af en toe spreek je jezelf inwendig wat moed in.

Hoe ga je staan?

Je houding is zo karakteristiek

In mijn studententijd zeilde ik veel in Friesland. Ik gaf les in verschillende boten. Op de meren, in de schepen en op de steigers kon ik mensen al van verre herkennen aan hun bewegingen, hun manier van lopen,hun tred,  hun silhouetten. Zo karakteristiek. Zelfs in de kou, in dikke lompe zeilpakken!

Invoelen in iemands houding

Op de opleiding logopedie in Amsterdam leerde ik hoe ik kan voelen hoe iemand spreekt. Simpelweg door hem of haar na te doen. Dat deed ik altijd al als kind. Ik kon mijn neefje imiteren en mijn tante. Als ik op een bepaalde manier keek sprak ik net als hij, of klonk ik net als haar!  Bij het dansen merk ik hoe makkelijk ik houdingen over neem. En dan dans ik bijna als iemand anders. Of ik ga dansen als die ander en weet dan hoe hij of zij zich voelt.

Je voelt je als die ander

En als je heel erg verliefd bent op iemand ga je bijna net zo kijken, praten, lopen als die ander. Een gebaar of een manier kan dan zo makkelijk voelen alsof je die ander bent! Voor sommige stellen blijft dit en gaan zij gedurende hun relatie alleen maar meer op elkaar lijken. We kopiëren! (en kijk maar eens wat dat met je doet)

Maar hoe sta je op het podium…. ?

Je hart gaat tekeer, je friemelt dwangmatig aan je pen.

Je voeten staan naar binnen gedraaid, heel schattig, het maakt je kleiner dan je bent.

Je houdt je hoofd een beetje scheef, je trekt je wenkbrauwen wat vragend omhoog.

Je ijsbeert onrustig over het podium.

voeten naar binnen gedraaid

Scannen van de spreker

Het publiek ziet het allemaal en voelt met je mee, heeft met je te doen. Je toehoorders maken zich zorgen en zijn er niet echt gerust op.

Je luisteraar wil ontspannen kunnen luisteren: geen zorgen!

“De eerste indruk maak je maar één keer” Hoe vaak hoor je dat iemand zeggen…Een waarheid als een koe, zo uitgekauwd dat ik haar nooit gebruik. Maar het is natuurlijk wel waar dat het publiek je meteen gaat scannen. Zou deze spreker leuk zijn? Heeft ze er zin in? Gelooft hij zelf ook wat hij zegt? Met andere woorden: hoe betrouwbaar is hij of zij? Neemt ze de tijd om alles eerst goed te installeren? Voelt hij zich op zijn gemak? Zo ja, dan voelt het publiek vaak ook een enorme geruststelling. Er is zoveel te zien aan een spreker nog voor er een woord is gezegd.

Ontspannen, ontspannen, ontspannen

Hoe kom je als spreker ontspannen over? Door ook werkelijk ontspannen te zijn. Ga goed staan, met beide voeten stevig op de grond. Het is belangrijk echt je bodem te voelen, goed te aarden. Pas daarna mag je asymmetrisch gaan staan. Graag zelfs.

Je komt ook ontspannen over wanneer je goed voor jezelf zorgt: je haar uit je gezicht vegen, je handen in elkaar vouwen, je kleren rustig fatsoeneren.

Dan richt je je naar je publiek. Je zet een stap naar je luisteraars toe. Je buigt je voorover en… je KIJKT. Kijk echt en lang in hun ogen. Kijk maar hoe ze kijken, wat ze doen. Dat geeft je veel informatie. Die informatie geeft je rust. En dat ziet het publiek ook!

Armen en handen

Misschien heb je ooit op school te horen gekregen dat je te veel met je armen stond te zwaaien tijdens een spreekbeurt. En heb je je jezelf daarom aangeleerd om stil te staan en je handen op je rug te houden. Wat een onzin. Laat je vingers en je armen je verhaal ondersteunen. Je vingers zijn het verlengstuk van je mond, je armen die van je hart. Je wilt toch uit je hart spreken? Overtuigen? Jezelf ondersteunen? Boeiend spreken? Uitbeelden? Dus beweeg! Echt, je boodschap wordt er krachtiger door.

Zonder woorden zeg je ook al zoveel

Een pauze, een gebaar, een beweging, een blik. Eigenlijk weten we allemaal best hoe het zou moeten. Misschien kun je het wel voelen, maar durf je niet de tijd te nemen om dit op het podium ook te doen. Of misschien juist minder te gaan doen. Minder te zeggen. Gewoon te ZIJN. Daar te staan. Te vertellen wat je wilde vertellen in weinig woorden, werkelijk in contact met je publiek.

Ons aanbod

Wij helpen je er graag bij. Tijdens een individuele coachingssessie werken we onder andere aan jouw non-verbale communicatie.

Vind je het fijner om in een groep te werken, dan is de training Presenteren in 1 dag iets voor jou.

Voor iedereen die al eens een training bij ons heeft gedaan en zijn vaardigheden wil verfijnen en verdiepen, bieden we op 30 oktober en 7 december een Masterclass aan.

Lees ook

Over goud, butsen en mijn middelvinger

Over spreken gaat mijn vak. Hoe langer ik met mensen werk, hoe meer ik zie dat dat ook gaat over uitspreken. Je kunt nog zo’n vaardige spreker worden, je bent pas echt overtuigend als je spreekt zoals je bent. Niet glimmend of gladgestreken, maar inclusief je butsen en builen. Dat is geen kunstje dat je […]

lees verder
Mensenwerk

Met deze twee ex-advocaten werkte ik samen in het OSR Women Leadership Programme. Twee mannen die een dag lang meededen, meedachten en meevoelden met de zeer getalenteerde vrouwelijke advocaat-deelnemers. Het was fijn om met deze mensen samen te werken, voor wie gelijkwaardige samenwerking vanzelfsprekend is. Het was een mooie leerrijke dag: pitchen, verhalen vertellen, poneren, […]

lees verder
De meisjes Elshof

Bijzonder verhaal: vijf zusjes die allemaal in hetzelfde dorp wonen. We hebben in 2016 een dag verhalen vertellen georganiseerd bij Spies & Spreken. Tante Wies, tante Marijke, tante Toos, tante Margot en mijn moeder samen met hun dochters Mieke, Lotte, Marjolein, Monique, Nicolette, Esther en ik. Leonie van Slingelandt heeft alles gefilmd en een uur […]

lees verder
deze week
  • dinsdag 30 mei
  • individuele coaching (masterpitch)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • dinsdag 30 mei
  • duocoaching (congresvoorbereiding KPN)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • vrijdag 02 juni
  • dag 2 KPN - sprekers
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag

dit jaar
contact