uh
featured-image

De keuken van Anne

Dit gastblog is geschreven door Eline Tullener. Eline is communicatieadviseur en personal stylist.

Tijdens de trainingsdag Presenteren voor GZ-psychologen in opleiding kreeg ik een kijkje in de keuken van Anne. 

Uitgebalanceerd menu

Anne stelt haar trainingen samen als een uitgebalanceerd menu van kleine gerechten met de juiste hoeveelheden. Precies zoals een chef dat zou doen, met kennis van het benodigde gerei en de beste ingrediënten om een voedzaam geheel op te kunnen dienen, zonder overdaad.

De trainingsdag bestond daarom uit oefeningen die de groep broodnodig achtte ter voorbereiding op presentaties in het kader van hun GZ-opleiding. Anne ging in op vragen als:

  • Hoe bereid je je presentatie voor?
  • Waar let je op als je je publiek laat kennismaken met jou als spreker?
  • En: kijk je je toehoorders echt aan, zie je ze?

Op smaak brengen

Bij koken zet je technische skills in om de ingrediënten die je voorhanden hebt te verwerken tot een gerecht op smaak brengt. Ook bij presenteren zijn het de techniek (het ‘hoe’) en de ingrediënten (het ‘wat’) waarmee je het verhaal ‘maakt’.

Tijdens deze trainingsdag kwamen beide aspecten ruimschoots aan bod. Anne stuurde voor lunchtijd op de ‘hoe-aspecten’ van het presenteren, en na de lunch op het ‘wat’, onder meer in de vorm van storytelling.

Prikkelen van zintuigen

Een goede chefkok prikkelt de zintuigen van haar gasten en nodigt uit te proeven. Anne deed dat, met humor en zonder franje. Ze luisterde en benoemde. Ze bewoog, en stond stil bij de vragen van haar cursisten. Ze was duidelijk en eerlijk, maar bovenal: ze bemoedigde, om te spreken en te zien.

Om te smullen

Gedurende deze trainingsdag ‘zag’ ik de deelnemers ook, stuk voor stuk. Ik zag hoe ze durfden te staan, te spreken, en stil te zijn. Met enthousiasme pakten ze de tools van Anne aan: ze lieten hun stem horen, en gaven hun eigen draai aan hun verhaal.

En juist dat is de kunst van het koken: durven experimenteren en het recept naar eigen hand zetten. Een presentatie om te smullen bevat immers altijd een persoonlijke noot.

Lees ook

Over goud, butsen en mijn middelvinger

Over spreken gaat mijn vak. Hoe langer ik met mensen werk, hoe meer ik zie dat dat ook gaat over uitspreken. Je kunt nog zo’n vaardige spreker worden, je bent pas echt overtuigend als je spreekt zoals je bent. Niet glimmend of gladgestreken, maar inclusief je butsen en builen. Dat is geen kunstje dat je […]

lees verder
Mensenwerk

Met deze twee ex-advocaten werkte ik samen in het OSR Women Leadership Programme. Twee mannen die een dag lang meededen, meedachten en meevoelden met de zeer getalenteerde vrouwelijke advocaat-deelnemers. Het was fijn om met deze mensen samen te werken, voor wie gelijkwaardige samenwerking vanzelfsprekend is. Het was een mooie leerrijke dag: pitchen, verhalen vertellen, poneren, […]

lees verder
De meisjes Elshof

Bijzonder verhaal: vijf zusjes die allemaal in hetzelfde dorp wonen. We hebben in 2016 een dag verhalen vertellen georganiseerd bij Spies & Spreken. Tante Wies, tante Marijke, tante Toos, tante Margot en mijn moeder samen met hun dochters Mieke, Lotte, Marjolein, Monique, Nicolette, Esther en ik. Leonie van Slingelandt heeft alles gefilmd en een uur […]

lees verder
deze week
  • maandag 05 juni
  • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • maandag 05 juni
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

  • maandag 05 juni
  • workshop presenteren (team managers)
  • Fletcher Landgoed Hotel Holthurnsche Hof, Zevenheuvelenweg 48A, 6571 CK Berg en Dal — middag

  • woensdag 07 juni
  • nederlandse les
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • donderdag 08 juni
  • presenteren in 2 dagen (dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag

  • vrijdag 09 juni
  • presenteren in 2 dagen (dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag

dit jaar
contact