laat ik het zo zeggen…
featured-image

De keuken van Anne

Dit gastblog is geschreven door Eline Tullener. Eline is communicatieadviseur en personal stylist.

Tijdens de trainingsdag Presenteren voor GZ-psychologen in opleiding kreeg ik een kijkje in de keuken van Anne. 

Uitgebalanceerd menu

Anne stelt haar trainingen samen als een uitgebalanceerd menu van kleine gerechten met de juiste hoeveelheden. Precies zoals een chef dat zou doen, met kennis van het benodigde gerei en de beste ingrediënten om een voedzaam geheel op te kunnen dienen, zonder overdaad.

De trainingsdag bestond daarom uit oefeningen die de groep broodnodig achtte ter voorbereiding op presentaties in het kader van hun GZ-opleiding. Anne ging in op vragen als:

  • Hoe bereid je je presentatie voor?
  • Waar let je op als je je publiek laat kennismaken met jou als spreker?
  • En: kijk je je toehoorders echt aan, zie je ze?

Op smaak brengen

Bij koken zet je technische skills in om de ingrediënten die je voorhanden hebt te verwerken tot een gerecht op smaak brengt. Ook bij presenteren zijn het de techniek (het ‘hoe’) en de ingrediënten (het ‘wat’) waarmee je het verhaal ‘maakt’.

Tijdens deze trainingsdag kwamen beide aspecten ruimschoots aan bod. Anne stuurde voor lunchtijd op de ‘hoe-aspecten’ van het presenteren, en na de lunch op het ‘wat’, onder meer in de vorm van storytelling.

Prikkelen van zintuigen

Een goede chefkok prikkelt de zintuigen van haar gasten en nodigt uit te proeven. Anne deed dat, met humor en zonder franje. Ze luisterde en benoemde. Ze bewoog, en stond stil bij de vragen van haar cursisten. Ze was duidelijk en eerlijk, maar bovenal: ze bemoedigde, om te spreken en te zien.

Om te smullen

Gedurende deze trainingsdag ‘zag’ ik de deelnemers ook, stuk voor stuk. Ik zag hoe ze durfden te staan, te spreken, en stil te zijn. Met enthousiasme pakten ze de tools van Anne aan: ze lieten hun stem horen, en gaven hun eigen draai aan hun verhaal.

En juist dat is de kunst van het koken: durven experimenteren en het recept naar eigen hand zetten. Een presentatie om te smullen bevat immers altijd een persoonlijke noot.

Lees ook

Drie tips: ontspannen speechen

Juist nu in december – feest ? maand – kun je het woord voeren op je werk, online, thuis of met vrienden. Tijdens het eten of een borrel even iemand in het licht zetten, bedanken of een compliment geven. Als je het eng vindt: zoek een beschermengel! Door spreekangst brokkelt jouw plezier af – en […]

lees verder
Help, ik moet speechen!

Moet ik mijn speech helemaal uitschrijven of uit mijn hoofd leren? Mijn vader spreekt graag bij feesten en gelegenheden. Hij bereidt het degelijk voor en schrijft zijn speech volledig uit. (“sorry dochterlief ik durf het niet met die kaartjes van jou..”) En jij? Ga jij ontspannen met je familie, vrienden of collega’s aan tafel voor […]

lees verder
Vaarwel, Presenteren in 1 dag

Ooit op de Heilig Landstichting begonnen Marije Alma en ik met Presenteren in 1 dag. Marcel Weber kookte er meesterlijk bij en Machiel Otten schonk verrukkelijke wijnen. Marjon Sars gaf tips voor kleding en uitstraling. We deden toen mediatraining, speechen, kleding, storytelling en pitchen allemaal op één dag. In de loop der jaren legde ik […]

lees verder
deze week
  • maandag 26 september
  • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • maandag 26 september
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

dit jaar
contact