als ik eerlijk ben…
featured-image

De ‘Cicero Experience’ in Rome : 5 daagse training voor advocaten

Lessen in overtuigende welsprekendheid in de Eeuwige Stad

Een van de beroemdste advocaten aller tijden is zonder twijfel Marcus Tullius Cicero. Een groot redenaar, wiens briljante pleidooien nog steeds tot de verbeelding spreken. Een advocaat die alles durfde in te zetten, niet wars was van effect en theater, met een kien gevoel voor zijn publiek en een antenne voor de morele dilemma’s van zijn tijd. Een publieke persoonlijkheid die gold als een belangrijke speler in het maatschappelijk veld in het Rome van de Republiek. Allemaal aspecten die vandaag de dag niet minder belangrijk zijn.

En wie aan Cicero denkt, denkt aan Rome. Aan het Forum Romanum, waar Cicero zijn rol speelde in het openbare leven. Aan de basilica’s, waar het publiek zich verzamelde als Cicero zou pleiten, aan de senaat, waar turbulente vergaderingen plaatsvonden, maar ook aan de duistere portico’s, waar de geheime deals werden gesloten. Waar anders dan in Rome kun je in de voetsporen van Cicero treden? Waar anders dan in Rome kun je zo dicht bij de wereld van Cicero komen dat je de lessen van de godfather van de advocatuur als vanzelf opneemt?

Cicero’s talent voor overtuiging stoelde op een gedegen studie van en training in de technieken van de retorica. Tijdens de cursus worden deze theoretische fundamenten stevig gelegd en vervolgens ingebed in de persoonlijke ontwikkeling van iedere deelnemer.

Met de ‘Cicero Experience’ geven we je de mogelijkheid de inspiratie zo dicht mogelijk bij de bron zelf te halen: in het kloppend hart van het antieke Rome. Op de locaties, waar je de historie voelt, word je uitgedaagd tot succes. Cicero zelf is onze gids én spiegel, zijn moderne collega’s vertalen zijn inzichten naar de hedendaagse praktijk.

De ‘Cicero Experience’ is een unieke, kleinschalige cursus, waarbij het gaat om vaardigheden, inzichten en inspiratie aangereikt door topdocenten en door Rome zelf.

Visie

De cursus is opgezet vanuit de overtuiging dat het publieke optreden in rechte beter en overtuigender kan. Enerzijds door te werken aan de persoonlijke presentatietechnieken, anderzijds door de inzichten op het gebied van de retorica die al zijn ontwikkeld in de (Romeinse) oudheid toe te passen op de moderne praktijk. Niet alleen wát je zegt (logos: argumenten) is van belang, maar vooral hóé je het zegt (pathos: tactiek en techniek) en wie het zegt (ethos: je persoonlijkheid en maatschappelijke rol). Daar zijn talloze voorbeelden van uit de ruime praktijkervaring van de docenten. Door de plekken waar de advocatuur in de oudheid werd beoefend direct te ervaren, kunnen de deelnemers heden en verleden verbinden, en wordt het inzicht in de wortels van het vak vergroot. Deze drie elementen vormen de rode draad van de cursus.

De sfeer in het hele programma is ontspannen, informeel en vooral ook persoonlijk; tegelijkertijd zal er hard gewerkt worden en van de cursisten een grote inzet worden gevraagd.

Docenten

 

Foto: Frank Kouws

Mr. Leo Spigt, advocaat, deelt zijn jarenlange praktijkervaring. De cursisten worden deelgenoot van de technieken en inzichten van deze moderne ‘Cicero’. Voor mr. Spigt is de vaardigheid om overtuigend te presenteren fundamenteel voor iedere advocaat, die daar dan ook continu aan zou moeten werken.

Prof. mr. Eugène Sutorius, retoricus, verheldert de antieke principes in een actuele context. Als oud-rechter en -advocaat weet hij als geen ander hoe het juridische debat werkt. Met zijn kennis en inzichten stimuleert hij de cursisten ook de persoonlijke en ethische aspecten van hun vakbeoefening te verkennen.

Anne Spies, presentatiecoach, stimuleert de deelnemers tot sublieme optredens. Zij heeft een ruime ervaring met cursisten uit de juridische wereld. Haar aanpak is persoonlijk, onder haar scherpe oog en met haar gerichte aanwijzingen maakt iedereen in de groep in korte tijd grote vorderingen.

Drs. Sandrina Bokhorst, Rome-expert, neemt de deelnemers mee in de antieke wereld. Haar meeslepende verhalen over het Forum Romanum brengen de wereld van Cicero tot leven. Zij weet daarbij op inspirerende wijze heden en verleden te verbinden, zodat de geschiedenis relevant wordt voor de professionals van nu.

De ‘Cicero Experience’ wordt ondersteund door het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) en een keur aan eminente vertegenwoordigers van het juridische vakgebied.

Cursusonderdelen

 • intensieve persoonlijke presentatietraining
 • pleidooitraining op basis van historische casus
 • toegepaste lessen uit de klassieke retorica
 • betreden van de historische plekken met speciale toestemming
 • intensieve interactie tussen deelnemers en docenten

Resultaat

 • de cursist heeft zijn/haar professionele overtuigingskracht vergroot
 • de cursist heeft inzicht in zijn/haar sterkten en zwakten tijdens presentaties
 • de cursist heeft zijn/haar arsenaal aan technieken en tactieken voor publieke optredens uitgebreid
 • de cursist is zich meer bewust van de historische wortels van het vak

Voor wie:

Ervaren advocaten – met bij voorkeur 6 jaar werkervaring – die hun pleit- en onderhandelingsvaardigheden willen verbeteren.

Opbouw programma, structuur

Dag 1: De Kennismaking

Op de dag van aankomst krijgen de deelnemers al direct inzichten aangereikt op het gebied van de basisbegrippen van de retorica, en kan men op ontspannen en interactieve manier kennismaken met elkaar. De groepsvorming is van groot belang, want de cursisten zullen ook elkaars leermeester zijn.

Dag 2: Het Instrumentarium

Het eerste deel van de dag is gereserveerd voor een intensieve presentatietraining onder leiding van een ervaren docente. Het gaat hier om ieders persoonlijke vaardigheden en uitgangspunten. Deze training is zeer praktisch van aard en wordt ondersteund met video-opnamen. Theoretische inzichten en de toepassing daarvan in de praktijk worden aangereikt door de andere docenten, zij zullen de ethos-kant van de theorie belichten.

In de middag zijn we te gast bij het Koninklijk Nederlands Instituut Rome, het KNIR, waar we ingaan op de persoon en de betekenis van Marcus Tullius Cicero. De tweede helft van de middag wordt besteed aan het presenteren en voorbereiden van de casus die zullen worden gebruikt op de laatste dag van de cursus (logos). Tijdens het discussiediner na afloop krijgt iedereen de kans zijn beeld van Cicero te delen.

Dag 3: Het Juridisch Theater

Op deze dag staat het effect dat teweeg wordt gebracht bij het publiek centraal: pathos. Dat doen we door een voortzetting van de training, maar ook door de beleving van de historische locaties waar Cicero zijn werk verrichtte. Met speciale toestemming van de bevoegde archeologische autoriteiten betreden we heilige grond op het Forum Romanum. Het is de droom van iedere redenaar om het spreekgestoelte, de rostra, op het Forum Romanum te kunnen benaderen. Op deze locatie zal ook dieper ingegaan worden op het pleidooi zelf, in interactie met de docenten. Het einde van de dag is gereserveerd voor het verwerken van de opgedane ervaringen in een afsluitende trainingssessie.

Dag 4: De Eeuwige Roem

Uiteraard moet er gewerkt en geschaafd worden aan de presentaties op deze dag. In tweetallen worden historische casus bepleit, onder toeziend oog van de docenten. Deze presentatie vindt plaats op een unieke archeologische locatie. De dag wordt afgesloten met een goede inhoudelijke terugkoppeling en, uiteraard, een feestelijke afsluiting.

Dag 5: De 12 Tafelen

Wat de deelnemers mee naar huis nemen, zijn de ‘12 Tafelen’: hun eigen aanwijzingen en lessen. Voor iedereen zal dat anders zijn, maar de aanwezigheid van topdocenten en gemotiveerde deelnemers staat garant voor werkelijk relevante groei.

Aanvullende INFORMATIE

Locatie  De cursus wordt gegeven in Rome. Verblijf en enkele cursusonderdelen in een centraal gelegen 4*-hotel. Andere onderdelen op locatie in de stad.

Data 17-21 november 2017

Cursusprijs: € 3950

Inclusief:

 • 4 hotelovernachtingen in een 4*-hotel op basis van een 2-persoonskamer enkel gebruik
 • 3 lunches en diners
 • intensieve begeleiding door 3 docenten
 • cursusmateriaal
 • vervoer naar locaties
 • entree bijzondere historische locaties

Exclusief:

 • btw
 • vervoer naar Rome
 • toeristenbelasting

Opleidingspunten

Het betreft hier een nieuw initiatief. Informatie over de voorwaarden voor het volgen van een niet door de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleiding is te vinden in de relevante toelichting. Op grond daarvan zou aanspraak moeten kunnen worden gemaakt op 20 opleidingspunten voor de vereiste punten op jaarbasis, te verdelen over 2017 en 2018.

Informatie en inschrijven

ENSPIGT

Leo.Spigt@enspigt.com

Tel: 020 7231600

De ‘Cicero Experience’ is een initiatief van ENSPIGT, Persoonlijk Rome, Spies&Spreken en prof. E. Sutorius en wordt aanbevolen door het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR).

Zie hier onze flyer Cicero Experience Rome 2017

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
 • maandag 10 juni
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 10 juni
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • dinsdag 11 juni
 • individuele coaching (UHD - Radboud)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • donderdag 13 juni
 • individuele coaching (promovenda)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • vrijdag 14 juni
 • individuele coaching (advocaat)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

dit jaar
contact