gewoon even …

Beter leren presenteren met deze 10 tips

  • geplaatst door Anne Spies in
  • Algemeen
  • 18-12-2014

Presenteren voor een publiek. Zónder zenuwen, zelfverzekerd, overtuigd en bevlogen een helder en sprankelend verhaal vertellen… Wie wil dat nu niet? Ook jij kunt het leren, echt waar. De allerbeste manier om te beter te leren presenteren is door het vaak en veel te doen. Oefening baart kunst. Met deze 10 tips kun je hiermee aan de slag.

1. Bereid je presentatie goed voor

Je begint met …de voorbereiding van je presentatie. Tenzij je moet improviseren, maar dan gris je snel ergens een bierviltje vandaan. En dan bedenk je je 3 punten. De drieslag noemen we dat bij Spies&Spreken. Dit is dan ook de tweede tip:

2. Maak de drieslag: 3 x 3 = 9

Deel je presentatie op in 3 delen: begin, midden, eind. Noem in elk deel steeds 3 punten. Zo houd je het simpel en overzichtelijk. Voor jezelf en voor je publiek.

3. Bepaal de inhoud van je presentatie

Wat ga je zeggen? Weet heel goed wat je wilt gaan vertellen en wat niet. Inhoud is goud, spreken is zilver. Maar, eerst moet je bedenken wát je gaat presenteren. Wat wordt je opbouw, wat is je structuur? Neem een leeg vel papier en schrijf steekwoorden op. Stel je zelf hardop vragen en geef daar antwoord op. Bijvoorbeeld: Wat wil ik bereiken? Hoe heb ik dat onderzocht en waarom geloof ik daar zo in. Met wie ben ik dat aan onderzoeken en voor wie vooral. Geef een een duidelijke structuur of thema aan je presentatie. Komt de liefde steeds terug? Of de de liefde voor muziek? Het is geweldig als je dat kunt inpassen in een gortdroge presentatie over je onderzoek naar een zeldzame plantsoort. Hoe mooi als je twee totaal verschillende werelden met elkaar kan verbinden. Laat de structuur van je verhaal maar duidelijk naar voren komen. Je hoeft het niet uit te leggen van te voren, maar wees helder!

4. Verdiep je in je publiek

Voor wie ga je spreken? Wie zijn je luisteraars, wie is je publiek? Zoek dit goed uit. Ken je personen uit het publiek bij naam? Google hen en kijk wat je over hen kunt vinden. Ga tussen het publiek zitten en vraag wat hen al van dit onderwerp af weten, wat ze eerder in het programma hadden. Verdiep je in hun niveau, in wat hun beroepen zijn. Verdiep je in de mens achter de baan of het beroep. De plastisch chirurgen, die jij straks gaat toespreken, hebben ook een zieke of demente moeder, zijn ook bang om te falen.

5. Verdiep je in de locatie waar je gaat spreken

Waar ga je spreken? Als het kan, bekijk dan van tevoren we zaal. Beslis of je wel of niet achter de katheder gaat staan. Liever ervóór. Met een headset of een revers microfoon. Je kunt dan veel makkelijker contact maken met je publiek. Bekijk de opstelling van de zaal. Wil je graag dat de eerste rijen stoelen bezet zijn, of juist niet. Denk hier goed over na. Jij hebt de regie!

6. Spreek in contact met je publiek

Presenteren is een dialoog. Spreken doe je in echt contact met de ander. Ook als je een zaal vol met luisteraars hebt. Stort geen monoloog uit over je gehoor.

Kijk naar je publiek

Kijk in de ogen van je publiek, kijk er niet overheen. Mensen merken dat. Kijk en zwijg. Laat je inspireren. Het gaat je echt informatie geven. Verdiep je in deze mensen. Kijk hoe ze kijken en reageren. Schudders en knikkers.Slapers en lachers.

Luister goed naar je publiek en reageer hierop

Wat zeggen ze? Wat vragen ze je? Lachen ze? Is er geroezemoes of gemompel? Durf om vragen te vragen. Nodig mensen uit mee te doen. Vraag naar onduidelijkheden. Zitten er twee personen in het publiek te praten? Vraag hen dan of je presentatie duidelijk is. Of ze aanvullingen hebben. Nooit negatief op mensen reageren, hen op de vingers tikken. Ga altijd van het positieve uit.

Vertel mensen dat ze tussen door vragen mogen stellen. Nodig mensen aan het eind uit om vragen te stellen, Vraag mensen naar hun mening. Stel gericht vragen. Wijs mensen aan. Betrek je publiek er echt bij. Wees oprecht nieuwsgierig. Stel vragen en doe zelf mee met het handen op steken! Nodig mensen uit verder te praten, daag ze uit. Kortom: betrek je publiek bij je presentatie. Je doet het samen.

Beweeg naar je publiek toe

Richt je letterlijk tot je publiek. Kom achter die katheder vandaan, dan zijn er geen obstakels tussen jou en je luisteraars. Dan ben je op hetzelfde niveau als je publiek. Je bent met hen in dialoog. Beweeg naar hen toe. Richt je tot een speciaal iemand en daarna weer naar iemand anders.

Als je weet wie er in de zaal zitten, noem dan voorbeelden. Zoals ‘ja, dat is natuurlijk voor een bedrijf als in jullie geval heel handig om te weten..’ Of: ‘Ja, dat kan ik me als kinderarts zo goed voorstellen, zoals laatst in jullie ziekenhuis gebeurde..’

7. Bedenk een vorm voor je presentatie

Hoe spreek je? Minstens zo belangrijk als de inhoud, is de vorm! Spreek kort en bondig, gebruik heldere taal. Schrap de opvulsels, de stopwoorden. Woorden als zeg maar, als het ware , in principe, hoe zal ik het zeggen, laat ik het zo zeggen, uh., ,enzovoort, etcetera, en dergelijke..’ Laat af en toe een pauze vallen. Gebruik deze pauze om na te denken over je formulering, om even om je heen te kijken en luisteren. Gun ook je publiek even de tijd, om te luisteren, om de informatie uit je presentatie te verwerken. Praat niet om het praten, maar zet juist een punt. Praat en punt. Wees stil, zwijg en …. je overtuigt. De stilte is van jou, gebruik deze stilte!

8. Vertel een verhaal

Storytelling is hot! Gebruik voorbeelden, beelden, metaforen. Het publiek zal aan je lippen hangen. Dit verhaal ken je uit je hoofd, of je hebt de hoofdlijnen op kaartjes gezet. Laten de kaartjes je leidraad zijn. Je (PowerPoint) presentatie ondersteunt je verhaal, maar ook niet meer dan dat. Zet de belangrijkste punten op je spiekkaartjes.

9. Bepaal of je een PowerPoint presentatie wilt gebruiken (of Prezie)

Waar je ook voor kiest: eerst spreken, dan klikken. Vertel wat je straks op de SLIDE laat zien (geen SHEET, dat is Engels voor laken!). Bijvoorbeeld: ‘We hebben dat onderzocht en in kaart gebracht.Je ziet dat het met de meisjes helemaal niet goed gaat en met de jongens op dit vlak veel beter. Dat heeft ook regionale gevolgen. Kijk maar, dat zie je hier in deze tabel..’ Dan klik je en klopt dus je verhaal. En je publiek is overtuigd.

10. Beleef plezier: het is een dialoog!

Presenteren is spannend. Dat weten we. Daarom bereid je je goed voor, zodat jij weet wat je gaat vertellen, aan wie, waar en hoe je dat gaat doen. Zo elimineer je zoveel mogelijk onzekerheden. Maar … presenteren kan ook écht leuk zijn! Zeker als je in staat bent om echt de dialoog met je publiek aan te gaan. Als jij ervoor kunt zorgen dat anderen worden overtuigd, geraakt, vermaakt en/of ontroerd door jouw presentatie, dat is toch geweldig? Misschien kun je er dan zelfs een beetje van genieten!

Succes. En ja…  veel plezier!

Beter te leren presenteren met een presentatietraining?

Vind je deze 10 tips reuzehandig, maar ….kun je toch wat ondersteuning gebruiken? Geen nood. Spies&Spreken helpt je graag. Wij geven dagelijks trainingen, workshops en individuele coaching in spreken en presenteren.

Wil je meer weten? Neem gerust even contact met ons op.

 

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
  • maandag 22 april
  • secretariaat
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek, Nederland — ochtend

  • dinsdag 23 april
  • presenteren in 2 dagen (dag 2)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • donderdag 25 april
  • presenteren in 2 dagen (dag 2)
  • middag

dit jaar
contact