uh
featured-image
tranen

‘Als ik maar niet breek’

  • geplaatst door Anne Spies in
  • Algemeen
  • 20-02-2024

Je gaat spreken op een begrafenis, of op een andere bijeenkomst die emotioneel is of kan zijn. ‘Heb je nog tips & tricks, Anne Spies?’, zo wordt me vaak gevraagd.

Ik houd niet zo van tips & tricks. Ik houd wel van zichtbare emoties. Maar de grootste angst van mensen is vaak dat ze zichtbaar verdrietig worden en niet verder kunnen vertellen. En dat mensen daar iets van vinden. ‘Als ik maar niet breek…’

En ik begrijp niet goed waar die angst voor dat ‘breken’ vandaan komt. Je gaat toch niet stuk als anderen zien dat je aangedaan bent? Integendeel: als je emotie mee mag trillen, dan is je verhaal waarachtig en wordt het invoelbaar.

Mijn advies (tip!): vertrouw op jezelf en op de mensen die naar je kijken en luisteren. Kijk in hun ogen, daar ligt het vertrouwen. Voel de verwantschap, durf te voelen wat zich aandient.

Durf stil te zijn. In de stilte wek je je gevoel en je publiek.

Zo wordt je presentatie een gesprek van een ‘samen’ en hef je je eenzaamheid op het podium op.

En dan toch één trick: geef niet te veel negatieve taal aan je angst. Verbind je in plaats daarvan met je intentie: wat ga je doen? En weet: je gevoelens horen erbij, oprechte tranen raken en verbinden, en een emotie die er mag zijn duurt nooit lang.

Een ding weet je zeker: alles verandert. Ook dit gaat voorbij*

* Lieve Marlieke Overmeer (30-01-58 * 22-12-22) strooide deze woorden rijkelijk rond met haar grote en kleine kunstprojecten en paneeltjes in Nijmegen.

Foto: op 20 maart 2023 vierden we dat Spies & Spreken al een tijdje bestaat. Samen met familie en vrienden uit onze zwerm. Ik kreeg woorden en beelden als cadeau. Het was een bijzonder feest en dit cadeau wat Janneke gemaakt heeft (foto’s de lieve mensen om mij heen) heeft mij diep ontroerd. Tranen dus…

Lees ook

Zegt hij, hij zegt

Er zijn vertellers die letterlijk citeren wat zijzelf én wat de ander heeft gezegd. Misschien is dat belangrijk om het verhaal precies genoeg te kunnen vertellen. Ik denk dat de spreker de situatie voor zich ziet (tekstballonnetjes?) “Ik was met Kees mee naar het ziekenhuis voor zijn uitslag. Auto in de parkeer garage en ik […]

lees verder
Meenemen

Wanneer is dit er bij sprekers toch ingeslopen?! Wie is hier mee begonnen? Ik ga je meenemen in onze missie en visie… Ik ga jullie meenemen in mijn onderzoek… Bij meenemen zie ik altijd een koffer voor me. Oeh, de spreker gaat me meenemen. Terwijl de spreker volgens mij zeggen wil: Ik ga jullie vertellen […]

lees verder
Drie verrassende voordelen van PowerPoint

In de afgelopen jaren heb ik vaak mijn PowerPointPreek afgestoken. Ik vond dat sprekers zich zelf te kort deden door (veel te veel) tekst op de muur te projecteren en het vervolgens voor te lezen. In plaats van het verhaal te vertellen. De tekst werd meestal versierd met “poëzieplaatjes”. Je kent ze wel, de krantenkoppen, […]

lees verder
Trainingen
contact