laat ik het zo zeggen…

Hoe overtuig je met je stem?

Eindig een zin met een lagere stem en je klinkt geruststellend en overtuigend. Om jou kunnen we niet heen. Wat je vertelt klinkt waar.

“Vragend spreken” is diep verankerd in onze spreekcultuur. We horen het in elke training gebeuren. Met de beste bedoelingen houden mensen hun hoofd scheef, kijken vragend (wenkbrauwen omhoog) én eindigen hun zinnen met een hogere toonhoogte in hun stem. Het lijkt vriendelijk en dynamisch maar het is vooral niet overtuigend.

Junior

Kinderen vertellen hun verhalen vaak vragend. “We waren in het winkelcentrum (stem omhoog) en toen waren we mijn beertje kwijt (omhoog) en toen vonden we hem weer (omhoog) en toen kregen we een ijsje (stem omhoog)”. Achter elke zin kan je denken: toch…? De volwassene bevestigt het verhaal en het kind voelt zich goed. Maar als volwassen spreker wil jij vertellen waar je verhaal over gaat. Je hebt toch niet na elke zin bevestiging nodig? Toch?😉

Poneren

Als publiek luisteren we graag naar sprekers die poneren, die hun zinnen eindigen met een lage toon/stem. We houden van sprekers die van een punt naar punt spreken. Die je wat stilte geven om je te laten verwerken wat ze net gezegd hebben. Dat geeft ruimte en senioriteit. Ruimte aan het publiek om goed te luisteren, en voor jou als spreker om te bedenken wat je gaat zeggen.

Senior

Die liefde voor goede sprekers is vaak onbewust: we voelen aan dat iemand een fijne spreker is, of juist dat iemand onzeker is of hengelt naar bevestiging.

Vorm

In mijn trainingen werk ik graag vanuit de vorm. Ik begin bij hoe jij communiceert, hoe je beweegt, hoe je kijkt, hoe je klinkt. We filmen veel en kijken terug; met en zonder geluid. Met en zonder beeld. Zo analyseren we je communicatie tot in de details.

Inhoud & structuur

Pas als je goed zicht hebt op HOE je spreekt beginnen we aan het WAT, de inhoud van je verhaal. En ook daar hamer ik eerst op een goede structuur en een heldere intentie. Wat je dan gaat zeggen rolt er dan als vanzelf uit. Alsof je de wind in de zeilen krijgt.

Oefenen?

Ondertussen kun je oefenen met overtuigend spreken. Dat kan zelfs bij het voorlezen aan je kinderen, het wandelen met de hond, het brood bestellen bij de bakker. Spreek niet met stemverheffing, maar met aandacht, duidelijke punten. En korte stiltes om te ontvangen.

Wees welkom in een van onze trainingen, masterclasses of werk individueel met een van ons.

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
  • maandag 29 april
  • individuele coaching (online)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • dinsdag 30 april
  • oratie (duo) coaching
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • donderdag 02 mei
  • presenteren in 2 dagen (dag 2)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • vrijdag 03 mei
  • presenteren in 2 dagen (dag 2)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek, Nederland — ochtend

dit jaar
contact