laat ik het zo zeggen…
featured-image
Foto: Mirjam Lems

Ik luister liever

Ik leer door te luisteren. Ik voel door de verhalen van anderen. Letters gaan snel dansen voor mijn ogen, of ik val in slaap, helaas. Ik zie op tegen dikke boeken, maar weet dat als ik echt lang tijd heb het zalig vind om te lezen. Me te laten meenemen, me te laten inspireren, te troosten met woorden van andere mensen. Mensen die ik niet ken, maar die iets beschrijven wat ik herken.

Dit najaar kwam Arjan Broers mij zijn laatste boek brengen. De Beste Helft. Omdat ik niets nieuws meer koop (de eenvoud verrijkt me – en de begeerte slijt!) kreeg ik het van hem. Bij zijn vertrek schreef hij er iets in met mijn vulpen en krabbelde er het nummer onder van de bladzijde met zijn favoriete stukje tekst. Hij las het voor. Samen zaten we in de herfstzon en ik kroop dichtbij en luisterde naar zijn stem en wat hij tussen de regels door mij influisterde. Een dierbaar en intiem moment.

Ik geloof dat we allemaal liever luisteren dan lezen. Ooit hoorde ik iemand vertellen dat dat komt door onze evolutie. Onze zintuigen ontwikkelen zich langzaam in de buik van onze moeder. Eerst de tast en het gehoor, pas heel veel later komt het zicht. En nog veel later komt PowerPoint…. In mijn trainingen en coaching houd ik graag mijn PowerPoint-Preek en pleit ik voor verhalen zonder poëzieplaatjes. Sprekers doen zichzelf zo tekort met een achtergrond die het luisteren vervuilt.

Alhoewel ik ook visueel ingesteld ben en zeer van beelden houd, luister ik het liefste naar verhalen die mensen vertellen. Ik luister tussen regels door naar hoe ze spreken. Hoe een stem klinkt, daarin is zoveel te horen. Om nog maar te zwijgen over hoe iemand articuleert. Hoe maakt iemand de klanken af? Woorden klinken zo anders van mens tot mens. Fascinerend.

Ik luister graag naar jou en pluis samen met je uit waar jouw talent ligt. Ik film je en we kijken en luisteren samen terug.  Wat voor soort stem heb je, hoe spreek je? Welke taal gebruik je? Wat zijn je stopwoordjes? Spreek je onnodig deftig of met jargon? En ook bekijken we de filmpjes zonder geluid. Je non-verbale uitingen, je bewegingen, je uitstraling: ze zeggen zoveel!

Ik lees mensen door naar ze te luisteren. En ik leer daarvan. Zoveel mensen heb ik inmiddels mogen coachen, steeds weer is het een ander mens, een unieke mix van zoveel verschillende dingen. Met daar doorheen nog iets voelbaars en onbeschrijfelijks. Zou dat de ziel zijn? Misschien kan ik daar iets over lezen in het boek van Arjan?

Samen werken met Arjan en Anne? dat kan. Dan nodig ik je uit om te kijken bij onze masterclass Bezield Spreken. Lees ook meer over de mogelijkheden voor individuele coaching of onze masterclass Stem & Spreken.

Lees ook

Moet ik steeds de vraag herhalen bij mijn promotie?

Nee! (tenzij je het echt een super toffe vraag vindt natuurlijk) Veel promovendi denken dat het zo hoort of dat dit beleefd is. Misschien hoop je dat je kan nadenken over een slim antwoord terwijl je de vraag herhaalt, of dat je er tijd mee kan rekken. Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk Recht met wie ik […]

lees verder
Train de Trainer (dag 1)

In januari 2024 zijn we begonnen met onze nieuwe training: Train de trainer à la Anne.  Zie hierboven een impressie van de eerste dag. Ik vond het zo leuk om te vertellen  hoe  ik mijn trainingen geef en waarom  ik soms bepaalde keuzes maak.  Ik legde deze dag uit hoe ik mensen bewust laat verder spreken […]

lees verder
Wat te doen met tranen tijdens de training?

In mijn studio wordt heel wat af gesnotterd. Tranen vloeien soms in de eerste paar uren, of zelfs al bij binnenkomst. Van verdriet, van opluchting, van wat er in je gebeurt als je vertelt. Bij de start van een training of coaching delen we iets van onze levensverhalen. Vertellen we kort iets over waar je […]

lees verder
deze week
 • maandag 13 mei
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 13 mei
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • dinsdag 14 mei
 • presenteren in 2 dagen (dag 2)
 • hele dag

 • vrijdag 17 mei
 • train de trainer (dag 5)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek, Nederland — hele dag
 • in samenwerking met Arjan Broers

 • zaterdag 18 mei
 • Train de Trainer (dag 6)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — hele dag
 • in samenwerking met Luka & Sven

dit jaar
contact