gewoon even …
featured-image
Foto: Mirjam Lems

Ik luister liever

Ik leer door te luisteren. Ik voel door de verhalen van anderen. Letters gaan snel dansen voor mijn ogen, of ik val in slaap, helaas. Ik zie op tegen dikke boeken, maar weet dat als ik echt lang tijd heb het zalig vind om te lezen. Me te laten meenemen, me te laten inspireren, te troosten met woorden van andere mensen. Mensen die ik niet ken, maar die iets beschrijven wat ik herken.

Dit najaar kwam Arjan Broers mij zijn laatste boek brengen. De Beste Helft. Omdat ik niets nieuws meer koop (de eenvoud verrijkt me – en de begeerte slijt!) kreeg ik het van hem. Bij zijn vertrek schreef hij er iets in met mijn vulpen en krabbelde er het nummer onder van de bladzijde met zijn favoriete stukje tekst. Hij las het voor. Samen zaten we in de herfstzon en ik kroop dichtbij en luisterde naar zijn stem en wat hij tussen de regels door mij influisterde. Een dierbaar en intiem moment.

Ik geloof dat we allemaal liever luisteren dan lezen. Ooit hoorde ik iemand vertellen dat dat komt door onze evolutie. Onze zintuigen ontwikkelen zich langzaam in de buik van onze moeder. Eerst de tast en het gehoor, pas heel veel later komt het zicht. En nog veel later komt PowerPoint…. In mijn trainingen en coaching houd ik graag mijn PowerPoint-Preek en pleit ik voor verhalen zonder poëzieplaatjes. Sprekers doen zichzelf zo tekort met een achtergrond die het luisteren vervuilt.

Alhoewel ik ook visueel ingesteld ben en zeer van beelden houd, luister ik het liefste naar verhalen die mensen vertellen. Ik luister tussen regels door naar hoe ze spreken. Hoe een stem klinkt, daarin is zoveel te horen. Om nog maar te zwijgen over hoe iemand articuleert. Hoe maakt iemand de klanken af? Woorden klinken zo anders van mens tot mens. Fascinerend.

Ik luister graag naar jou en pluis samen met je uit waar jouw talent ligt. Ik film je en we kijken en luisteren samen terug.  Wat voor soort stem heb je, hoe spreek je? Welke taal gebruik je? Wat zijn je stopwoordjes? Spreek je onnodig deftig of met jargon? En ook bekijken we de filmpjes zonder geluid. Je non-verbale uitingen, je bewegingen, je uitstraling: ze zeggen zoveel!

Ik lees mensen door naar ze te luisteren. En ik leer daarvan. Zoveel mensen heb ik inmiddels mogen coachen, steeds weer is het een ander mens, een unieke mix van zoveel verschillende dingen. Met daar doorheen nog iets voelbaars en onbeschrijfelijks. Zou dat de ziel zijn? Misschien kan ik daar iets over lezen in het boek van Arjan?

Samen werken met Arjan en Anne? dat kan. Dan nodig ik je uit om te kijken bij onze masterclass Bezield Spreken. Lees ook meer over de mogelijkheden voor individuele coaching of onze masterclass Stem & Spreken.

Lees ook

PowerPoint Preek

Beminde gelovige in PowerPoint. Gij die alle hoop voor een goede presentatie op PowerPoint gooit – ik heb een kleine donderpreek voor je. Elke week schrik ik wel een keer van verder heel weldenkende mensen met echt wel interessante verhalen. Hoe ze soepel en bedreven hun USB-stick in de laptop steken, de titel van de […]

lees verder
Feest van erkenning

O, ik kom het voortdurend tegen. De mensen die uitblinken of vinden dat ze moeten uitblinken. De harde werkers. De spitsvondigen. De mensen die geen fouten willen maken. Die attent en loyaal en beschikbaar zijn. Die graag zo goed mogelijk willen zorgen voor hun kinderen. Die zich zo goed mogelijk proberen af te stemmen op […]

lees verder
Het vertrouwen ligt in de ogen van de ander

Tijdens mijn trainingen vertel ik het graag aan mensen die bang zijn: “kijk in de ogen van je publiek”. Het helpt! Niet vluchtig er over heen, maar echt kijken! In mijn coachings gebeuren mooie dingen, mensen gaan open en vertellen hun verhalen. Ze durven en voelen hun kracht. Blijmoedig en met vertrouwen zien mensen presentaties […]

lees verder
deze week
 • maandag 04 december
 • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

 • maandag 04 december
 • Secretariaat
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

 • woensdag 06 december
 • workshops presenteren
 • hele dag

 • donderdag 07 december
 • presenteren - de basis
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

 • vrijdag 08 december
 • presenteren in 1 dag (workshop)
 • Spui, Den Haag — hele dag

dit jaar
contact