als ik eerlijk ben…
featured-image

Zo geef je een succesvolle Nieuwjaars speech

  • geplaatst door Anne Spies in
  • Spreektips
  • 14-12-2014

De Nieuwjaars speech … Het is bijna weer zover! Aan jou de eer om dit jaar de nieuwjaarstoespraak te houden. Op je werk, thuis of bij vrienden op de Nieuwjaar borrel  Hoogste tijd dus om je alvast voor te bereiden op je Nieuwjaars speech. Want je wilt graag goed voor de dag komen; met een originele, creatieve en boeiende toespraak, die je publiek zal vermaken, overtuigen, ontroeren wellicht…

Het geven van een succesvolle Nieuwjaars speech vraagt een goede voorbereiding. Goed weten wat je gaat zeggen geeft houvast. Improviseren komt spontaner over, wordt vaak gezegd. Maar … met uit de losse pols en geheel onvoorbereid een toespraak houden, neem je wél een risico: je weet niet voor welk publiek te spreekt en wat er van jouw speech verwacht wordt. Door de spanning van het moment vergeet je misschien een paar leuke anekdotes voor je speech. Bovendien, als je je speech niet een keertje geoefend hebt, weet je niet of je verhaal lang genoeg is of veel te kort. En of je speech een kop en een staart heeft.

Voorbereiding van je Nieuwjaars speech

Spies&Spreken is wél voor spontaan, maar niét voor ondoordacht spreken! Het mooiste is als je de juiste mix weet te vinden met een goed voorbereide en tegelijkertijd spontane Nieuwjaars speech. Dat doe je door goed te weten wat je gaat zeggen, voor wie je gaat speechen en hoe je dat gaat doen. Als je tijdens het geven van je Nieuwjaars speech de interactie aangaat met je publiek, heb je volop de gelegenheid om te improviseren. Je kunt inspelen op de sfeer, reageren op wat er gebeurt in je publiek. Spreken in contact met je publiek maakt jou tot een goede spreker.

Maar … nu eerst de voorbereiding van je Nieuwjaars speech. Hiervoor gelden 3 gouden regels:

1. WAT ga je zeggen: wat wordt de inhoud van je Nieuwjaars speech
2. WIE is je publiek: voor wie spreek je?
3. HOE spreek je: in welke vorm giet je je Nieuwjaarsspeech

Een goede voorbereiding is niet het halve, maar het hele werk!

1. Bereid je voor op de inhoud

Bedenk eerst goed wat je gaat zeggen. Wat wordt de structuur van je verhaal? Neem je een thema, een verhaal van vroeger, een beeld, een casus, een voorval? De inhoud van je verhaal moet de kern zijn. Je wilt immers een boodschap overbrengen.

Een handige manier voor het geven van structuur, is het gebruiken van signaalwoorden. Bijvoorbeeld: Wat hebben jullie voor ons bedrijf betekend? Hoe kijken jullie terug op 2014? Wat verwacht je van het nieuwe jaar? Waarom verwacht jij veel van 2015? Stel die vragen hardop en geef antwoord. Op deze manier zet je je Nieuwjaarsspeech zó in elkaar.

Je kunt ervoor kiezen je speech helemaal uit te schrijven. Handiger is het maken van een mindmap. Dat dwingt je om bij de kern van je toespraak te blijven. Dat doe je zo: Neem een groot vel papier. Schrijf je centrale thema, de kapstok voor je verhaal, in het midden. Daarom heen schrijf je wat hier allemaal bij hoort. Je kunt hier de signaalwoorden voor gebruiken.

Als je dit klaar hebt, schrijf of tik je de uitgewerkte (signaal)woorden over op kaartjes. Ieder signaalwoord op een apart kaartje. Spies&Spreken werkt in de trainingen en workshops veel met spiekkaartjes. Daarop schrijf je puntsgewijs je verhaal. Je kunt deze kaartjes heel eenvoudig maken in PowerPoint. Hier vind je een voorbeeld voor je speech kaartjes.

2. Bereid je voor op je publiek

Bedenk voor wie je spreekt. Wie is je publiek? Hoe goed ken je de mensen in de zaal? Kun je mensen persoonlijk aanspreken? Willen ze met u of jij worden aangesproken? Zoek eventeel bijpassende foto’s, beelden. Verzamel een aantal anekdotes ouwe verhalen, ouwe koeien. Klap uit de school. Bedenk hoe gewaagd je kan zijn. Kun je een pikant detail loslaten, dingen die anderen nog niet weten…?

3. Bereid je voor op de vorm

Hoe spreek je? Voor welke vorm kies je? Schrijf je steekwoorden op een paar kaartjes? Ga je aan de hand van een PowerPoint voorstelling spreken? Let op: verlies dan niet het contact met je publiek! Laat je verhaal leidend zijn. Je PowerPoint is slechts ondersteuning.

Spreek kort en bondig, krachtig en kort. Gebruik pauzes om het contact met je toehoorders te leggen, maar ook om mooie zinnen te bedenken. Zorg voor schoon, eenvoudig en helder taalgebruik. Zonder stopwoordjes, als ‘zeg maar, uh, als het ware, in principe, en dergelijke… Als je veel zwijgt en veel kijkt, overtuig je!

Laat je stem zakken aan het eind van een zin. Speel met intonatie. Overtuig! Poneer! Wees niet bang voor stiltes en pauzes. Kijk af en toe betekenisvol naar je publiek. Hoe meer punten jij zet als spreker hoe duidelijker je bent en hoe meer je overtuigt.

Hoe echt en eerlijk kun je zijn? Doe het. Laat je zelf van je kwetsbare en persoonlijke kant zien. Spreek uit je hart. Benoem de dingen uit het leven. Kijk ondertussen naar de reactie van de mensen, naar je luisteraars. Je voelt wel aan wat kan en wat niet kan.

Hef het glas na je speech. Zorg dat je een vol glas in je hand hebt. Je hebt uit je hart gesproken. Bevlogen… en bewogen!

Nog meer tips voor je Nieuwjaars speech

Wat je vooral niét moet doen in je speech:

  • Start niet met: ‘Ik wil u graag mee nemen in de volgende situatie..’
  • Begin nooit met: ‘Stelt u zich eens voor…’
  • Ook jammer: ‘Dit jaar was een pittig jaar. En daar wil ik het met jullie over hebben’

Wat je vooral wél kunt doen in je speech:
Spreek uit je hart. Vertel een verhaal. Mensen, volwassenen én kinderen, luisteren graag naar verhalen. Begin met een beeld, schets een situatie… Durf het, want het werkt! Je publiek hangt aan je lippen, je tafelgenoten worden stil en luisteren geboeid. Zet hen eerst op het verkeerde been, of steek van wal met een onverwacht beeld. Laat alle zintuigen van je luisteraars geprikkeld raken. Zorg dat zij kunnen ruiken en proeven wat er in je verhaal gebeurt. Mensen houden van verhalen, van beelden, kleuren, geuren. Vertel er over.

Meer weten of aanmelden? Neem contact met ons op.

Veel plezier met het geven van je Nieuwjaars speech!

Lees ook

Het gaat niet om jou

Een dierbare vriendin van mijn moeder is dood. Ze maakte een speech voor in de kerk en vertelt mij trots dat die maar één minuut duurt. In die ene minuut vertelt ze over haar bijzondere band met haar vriendin en hoe ze haar begeleid heeft – geen dag verzuimd in acht jaar tijd – in […]

lees verder
Hoe houd je een goede sales pitch?

Een sales pitch is een korte en krachtige gesproken presentatie van maximaal 60 seconden, waarin je jouw product, dienst of bedrijf onder de aandacht brengt. Met een overtuigende sales pitch zorg jij ervoor dat de ander nieuwsgierig genoeg is om met je verder te willen praten. De sales pitch wordt ook wel elevator pitch genoemd, of […]

lees verder
PowerPoint Preek

Beminde gelovige in PowerPoint. Gij die alle hoop voor een goede presentatie op PowerPoint gooit – ik heb een kleine donderpreek voor je. Elke week schrik ik wel een keer van verder heel weldenkende mensen met echt wel interessante verhalen. Hoe ze soepel en bedreven hun USB-stick in de laptop steken, de titel van de […]

lees verder
deze week
  • maandag 15 april
  • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • maandag 15 april
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

  • donderdag 18 april
  • presenteren in 2 dagen (dag 2)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • vrijdag 19 april
  • presenteren in 2 dagen (dag 2)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

dit jaar
contact