laat ik het zo zeggen…

Overwin je presentatie angst

  • geplaatst door Anne Spies in
  • Spreektips
  • 07-02-2015

5 Tips om je presentatie angst te overwinnen

Presentatie angst … We herkennen het gevoel ongetwijfeld allemaal. Spreken voor een groep, presenteren voor een publiek, het woord moeten nemen in een vergadering. Weten dat alle ogen en oren op jou gericht zullen zijn. Dat kan je vreselijk zenuwachtig maken. Angst en onzekerheid slaan toe. Alles wat mis zou kúnnen gaan, spookt door je hoofd. Presentatie angst is vreselijk vervelend. Maar, hier is het goede nieuws: je kunt je presentatieangst overwinnen! 

5 tips om je presentatie angst aan te pakken

1. Bereid je goed voor

2. Buig negatieve gedachten om. Verzamel je krachten

3. Spreek in contact

4. Maak het jouw verhaal. Blijf bij jezelf

5. Gebruik de kracht van de stilte

Tip 1: Bereid je goed voor

Presenteren is spannend. Daarom bereid je je goed voor, zodat jij weet wat je gaat vertellen, aan wie, waar en hoe je dat gaat doen. Zo kun je je onzekerheden één voor één uitschakelen.
Improviseer je graag? Of roepen mensen in je omgeving dat je veel spontaner kunt spreken als je improviseert? Niet doen. Start met een goede voorbereiding. Dáár ligt je kracht.

Dus:
Wat ga je presenteren? Bepaal de inhoud van je presentatie. Je hoeft niet alles woord voor woord uit te schrijven (liever niet, want dan is de kans groot dat je gaat voorlezen!), maar zorg dat je de grote lijnen van je verhaal kent. Schrijf je presentatie in steekwoorden op een kaartje en houd dat ook tijdens je presentatie binnen hand- en leesbereik.
Bepaal een structuur voor je verhaal. Schrijf in steekwoorden op wat je gaat presenteren. Wat heel goed werkt, is het gebruiken van signaalwoorden: wie, wat , waar ,wanneer, waarom, hoe. Stel hardop een vraag en geef daar antwoord op.

Oefen je presentatie. Dat doe je hardop, liefst in aanwezigheid van een oefen publiek. Thuis of op je werk, wat jij wilt. Niét voor de spiegel; je gaat tenslotte straks ook niet aan jezelf presenteren. Zo wen je aan je eigen stem, aan de klank en volume. Zo weet je welke zinnen lekker lopen, welke woorden je het liefst gebruikt. En: je weet hoe lang je presentatie duurt (neem het op met je telefoon)

Voor wie ga je presenteren? Bereid je voor op je publiek. Wie zitten er in de zaal? Google deze mensen maar eens, bekijk hun LinkedIn profiel. Kennen de mensen in de zaal elkaar? Kennen de mensen in de zaal jou? Hoe laat en wanneer zit je in het programma? Wie spreekt voor of na jou? Hoe meer je over je publiek weet, hoe rustiger het jou zal maken. Want jij bent voorbereid! Jij weet wie je voor je neus krijgt. Zo ben je voorbereid op vragen, kun je je publiek zélf vragen stellen, grapjes maken. Ga van te voren tussen je luisteraars zitten. Stel zo links en rechts wat vragen.

Waar ga je spreken? Verken de zaal en de opstelling, zorg dat je weet hoe het werkt met je geluid en beeld. Beslis waar je gaat staan. Als je vóór een katheder staat, maak je makkelijker contact met je publiek.

Hoe ga je presenteren? Als je met PowerPoint of Prezi gaat werken, zorg dat dit ondersteunend blijft aan je presentatie. Het gaat om jou en je verhaal. De rest is extra; echt ter ondersteuning. Denk ook alvast na over welke kleding en schoenen je gaat dragen. Waar voel jij je fijn en zelfverzekerd in? Dát trek je aan.

Tip 2: Buig negatieve gedachten om. Verzamel je krachten

Presentatie angst komt vaak voort uit negatieve gedachten over jezelf. Je voelt je onzeker over jezelf of over de situatie waarin je gaat presenteren. Met een goede voorbereiding kun je hier al heel veel onzekerheid weghalen.

Jij bent gevraagd om te spreken. Dat hebben anderen niet voor niets gedaan. Je weet ergens dus veel van, je bent deskundig, ervaren. Jij hebt je voorbereid op je verhaal. Jij weet wat je wilt vertellen en hebt je in je onderwerp verdiept. Die voorsprong heb je al op je publiek.

Verzamel je krachten. In welke situatie en op welke momenten voel jij jezelf sterk en krachtig? Visualiseer deze momenten. Waar komt deze kracht vandaan? Welke kwaliteiten horen hierbij? Deze krachten en kwaliteiten horen dus bij jou, die kun je inzetten in je presentatie.

Tip 3: Spreek in contact

Maak er een interactieve lezing van. Ga de dialoog aan met je publiek. Jij kunt ervoor zorgen dat anderen worden geraakt, vermaakt, geïnformeerd, overtuigd, ontroerd. Jij hebt de troeven daarvoor in handen.

Stel je open voor je publiek en vraag om reacties. Wees nieuwsgierig en luister goed naar wat je hoort in de zaal. Noem voorbeelden uit je dagelijkse praktijk, vraag je publiek ook om voorbeelden. Stel hen vragen en sta open voor hun aanvullingen. Laat zien dat je het samen wilt doen. Zo maak je je publiek betrokken en voelen mensen zich óók verantwoordelijk voor het succes van jouw presentatie. Als je van je presentatie een dialoog kunt maken, zul je ervaren dat het minder eng wordt. Misschien kun je er dan zelfs een beetje van genieten.

Tip 4: Maak het jouw verhaal. Blijf bij jezelf

Wát je ook gaat presenteren, zorg ervoor dat het jouw verhaal is. Door je goed voor te bereiden op je presentatiemaak je je jouw verhaal al eigen. Jij weet wat je gaat vertellen, jij kent de inhoud van je presentatie. Dat kan je rust en zekerheid geven.
Kies je eigen stijl van presenteren. Wees gewoon jezelf. Mensen voelen dat dat echt is. Dat jij echt bent. Met al je kwaliteiten en onzekerheden. Die horen erbij en maken jou tot een echt mens. En dat zullen velen herkennen. Iedereen vindt het spannend om te presenteren. Maar, jij dóet het!

Storytelling werkt. Vertel zo veel mogelijk een verhaal. Gebruik voorbeelden, beelden, metaforen. Maak je verhaal persoonlijk. Met een persoonlijke anekdote, een herinnering, een voorval. Je publiek zal verrast zijn en aan je lippen hangen.

Tip 5: Gebruik de kracht van de stilte

Ga rustig staan, kijk en zwijg. Wees eerst even stil voor je begint te spreken. Durf stil te zijn. Je hoeft geen vloeiende stroom woorden over het publiek uit te strooien. Je mag stoppen, wachten, kijken, zwijgen. Graag zelfs. Publiek heeft luistertijd nodig, gun hen deze tijd. Laat mensen naar je kijken en horen wat je werkelijk te zeggen hebt.
Neem de tijd om na te denken over een antwoord, of je volgende onderwerp. Zet duidelijk punten. Zet strepen in je verhaal, neem adempauzes en denkpauzes. Vul deze niet op met denkgeluiden; “uh, als het ware, in principe, dus, zeg maar, hoe zal ik het zeggen, eigenlijk, weet je wel.
In de stiltes gun je jezelf rust en overzicht. Om even na te denken, om even rustig te ademen. En om even op je kaartje(s) te kijken, om te zien waar je bent gebleven in je verhaal. Zo straal je rust en zekerheid uit.

Presenteren met plezier

Spies&Spreken helpt je bij het overwinnen van je presentatie angst. Wij helpen mensen beter en vooral makkelijker te leren spreken en presenteren. Met coaching, workshops en trainingen. We gaan er alles aan doen om jou plezier te laten krijgen in presenteren en spreken voor een publiek. En we zijn ervan overtuigd dat ons dat gaat lukken!

Spreekangst overwinnen met hypnotherapie

Heb je écht spreekangst? En wil je aanvullende persoonlijke begeleiding om van je spreekangst af te komen? Naast presentatietraining of coaching, kan hypnotherapie een oplossing voor jou zijn.
Hypnotherapie is bij uitstek geschikt als remedie tegen angsten. Je gebruikt daarbij de kracht van het onderbewustzijn. Want je onderbewuste kent zowel de angst als de remedie. Met hypnotherapie heb je toegang tot je onderbewuste, krijg je inzichten én leer je deze toe te passen.

Spies&Spreken werkt ook samen met hypnotherapeut en NLP practitioner Rob de Waal. Wil je meer weten over hypnotherapie? Neem dan contact met hem op: robdewaal@deroleros.nl,

 

06 11 21 03 46.

Lees ook

Het gaat niet om jou

Een dierbare vriendin van mijn moeder is dood. Ze maakte een speech voor in de kerk en vertelt mij trots dat die maar één minuut duurt. In die ene minuut vertelt ze over haar bijzondere band met haar vriendin en hoe ze haar begeleid heeft – geen dag verzuimd in acht jaar tijd – in […]

lees verder
Hoe houd je een goede sales pitch?

Een sales pitch is een korte en krachtige gesproken presentatie van maximaal 60 seconden, waarin je jouw product, dienst of bedrijf onder de aandacht brengt. Met een overtuigende sales pitch zorg jij ervoor dat de ander nieuwsgierig genoeg is om met je verder te willen praten. De sales pitch wordt ook wel elevator pitch genoemd, of […]

lees verder
PowerPoint Preek

Beminde gelovige in PowerPoint. Gij die alle hoop voor een goede presentatie op PowerPoint gooit – ik heb een kleine donderpreek voor je. Elke week schrik ik wel een keer van verder heel weldenkende mensen met echt wel interessante verhalen. Hoe ze soepel en bedreven hun USB-stick in de laptop steken, de titel van de […]

lees verder
deze week
  • dinsdag 26 maart
  • presenteren in 2 dagen (dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • donderdag 28 maart
  • presenteren in 2 dagen (dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • vrijdag 29 maart
  • presenteren in 2 dagen (dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

dit jaar
contact