Je spreekvaardigheid vergroten doe je zo!
- geplaatst door Anne Spies in
- Spreektips
- 28-11-2014
Presenteren kun je leren. Iedereen kan een goede spreker worden. Met een goede voorbereiding, de juiste training en een aantal basisregels ben jij in staat je spreekvaardigheid te vergroten. Hoe meer je daarmee oefent, hoe vaardiger je wordt.
Goed spreken begint met goed voorbereiden. Bereid zowel de inhoud als de vorm van je presentatie goed voor. Ook de voorbereiding op je publiek is van belang. Spies&Spreken vindt 3 basisregels voor spreken voor publiek belangrijk:
1. Bereid je goed voor
2. Spreek in contact
3. Spreek kort en bondig
Voorbereiden van je presentatie
Wat is de inhoud van je presentatie?
Bereid je voor op wat je gaat presenteren. Zorg dat je weet wat je gaat vertellen. Wat wordt de inhoud van je verhaal? Wat is de structuur? Heb je een aantal hoofdpunten, is er een thema? Welke kapstok gebruik je voor je verhaal ? Neem je een verhaal, een persoon of een situatie als start als leidraad? Wat wil je dat blijft hangen bij je publiek? Een handige manier om je voor te bereiden op de inhoud van je presentatie, is het maken van een mindmap. Neem een groot wit vel papier. Zet je onderwerp of thema in het midden. Welke zijtakken komen hieruit? Gebruik daarbij signaalwoorden: WAT, HOE, WIE, voor WIE, WAAROM, WAAR..Zorg ervoor dat deze te maken hebben met het onderwerp van je presentatie. Zo voorkom je dat je afdwaalt van de kern van je presentatie.
Spieken mag!
Denk goed na over of je wel of niet met PowerPoint of Prezi gaat werken. Doe dat alléén als het je verhaal ondersteunt. Je maakt makkelijker en beter contact met je publiek als je geen visuele presentatie gebruikt. Je bent echt in dialoog, in contact. Ogen zijn op jou gericht! Beter is het om met kaartjes te werken, waarop je puntsgewijs schrijft wat je gaat vertellen. Spies&Spreken werkt veel met spiekkaartjes. Train je bij ons, dan krijg je een mooi doosje met kaartjes, met daarop de basisregels voor spreken en presenteren (of je speech, die we samen maken). Deze kaartjes zullen je zeker helpen om je spreekvaardigheid te vergroten.
Voor wie ga je spreken?
Weet je voor wie je gaat spreken? Verdiep je daarin, zorg ervoor dat je weet wie je publiek is. Dan weet je ook al een beetje wat voor soort vragen je kunt verwachten. Probeer een antwoord te krijgen op vragen als: Hoeveel mensen zitten er straks in de zaal? Kennen deze mensen elkaar? Wie zitten er in de zaal? Ken je deze mensen? Kun je een of meerdere personen aanwijzen, bij naam noemen, iets over hen vertellen? Dat geeft mogelijk een ‘haakje’ voor je verhaal. Google deze mensen; misschien kun je leuke informatie of anekdotes over hen vinden.Je kunt ook besluiten om tussen het publiek te gaan zitten voordat jij aan de beurt bent om te spreken. Zo proef je alvast de sfeer. En .. kun je straks inhaken op wat de vorige spreker zei of deed.
Waar ga je spreken?
Denk na over waar je gaat staan. Is er een katheder? Je kunt er veilig achter gaan staan. Dit schept wel afstand tot je publiek. Beter is om dat niét te doen en ervoor te gaan staan. Gebruik je een microfoon? Regel dan een revers microfoon of een headset. Dan ben je vrij om te bewegen.Check ook even de zaal. Is er verlichting in de zaal? Kun je wel in de ogen van je publiek kijken? Jij hebt de regie! Regel het goed voor jezelf..
Welke kleding trek je aan voor je presentatie?
Bereid je voor op wat je aantrekt. Trek kleding aan waarin je je goed voelt. Nette kleding misschien, die ook bij je past. Houd rekening met je publiek en respecteer dit publiek. Voor een ouder publiek trek je iets anders aan dan wanneer je spreekt voor een groep scholieren of studenten. Dames: denk na of je hakken wilt dragen, of juist niet. Wiebel je op pumps, trek deze dan niet aan! Heren: wél of juist géén pak en stropdas? Zorg ervoor dat er geen bobbels zichtbaar zijn in je broekzak of colbert van sleutels of telefoon. Zonde van je mooie Italiaanse op maat gesneden pak.. die bobbels leiden af! Welke uitstraling past bij je publiek? Kies in ieder geval een outfit waarin jij je comfortabel voelt. Blijf wel bij jezelf.
Oefen je presentatie hardop
Bereid je presentatie goed voor door deze écht te oefenen. Hardop! Je komt dan niet voor onaangename verrassingen te staan. Je weet dan hoe lang je presentatie duurt. Welke zinnen en woorden lekker lopen en welke niet. Schrap de woorden die niet klinken, die toch niet passen. Probeer uit wat grappig is en wat niet. Proef de woorden, de zinnen. Oefenen doe je hardop. Niet voor de spiegel, want dan kijk je vooral naar je zelf en verlies je de focus op je verhaal. Spreek je presentatie hardop uit en neem deze op op je telefoon. Je kunt ook oefenen met een collega of je partner. Je merkt dan snel genoeg of je verhaal overkomt. Of je grappen écht zo grappig zijn. En of je presentatie niet te lang is. Door te oefenen kun je echt je spreekvaardigheid verbeteren. Je kunt lastige woorden oefenen, je intonatie uitproberen en daarmee variëren, een vloeiend en een samenhangend verhaal maken.
Spreek in contact. En… spreek kort en bondig
Het is zover, je gaat spreken. Je presentatie gaat van start. Dit is hét moment om je spreekvaardigheid te laten horen én zien. Je gaat de interactie aan met je publiek. Praat met je publiek, het gaat je helpen! Zo pak je dat aan:
• Loop recht en fier naar de plek waar je gaat spreken.
• Laat zien dat je er zin in hebt. Je hebt iets te melden!
• Je glimlacht. • Je zorgt goed voor jezelf, neem even bewust rust en ruimte in
• Besteed even aandacht je kleren, haren, handen
• Je kijkt de zaal in en … zwijgt. Ja dit ben ik… en dat zijn jullie. We gaan er een dialoog van maken.
• Dan steek je van wal • Je spreekt rustig • Je laat regelmatig een stilte vallen. Dat wordt makkelijker als je korte zinnen gebruikt • Stopwoorden laat je weg • Je denkt in stilte na over je volgende zin.
• Ondertussen kijk je veel de zaal in. In de ogen van je publiek • Kijk naar hun gezichten. Laat je inspireren. Laat je informeren
• Vragen stellen mag! Graag tussendoor.
• Geniet van je verhaal en eindig met: ‘Ik ben benieuwd naar jullie reactie’. Dus.. geen dankjewel. “geen Bedankt voor Uw aandacht” Geen slide of plaatje met een groot vraagteken erop!
Je spreekvaardigheid vergroten met training
Wil je vaardiger worden in spreken en presenteren? Spies&Spreken helpt je graag. Met onze trainingen leer je in één dag je spreekvaardigheid te vergroten. In de Brochure Spraakmakers 2015 lees je er meer over. Nieuwsgierig? Meld je aan of neem contact met ons op.