uh

Pitchen doe je zo

Hoe kun je in een voorstelrondje of op een netwerkbijeenkomst jezelf op een ontspannen manier presenteren? Velen lijken zo’n kort praatje uit hun mouw te schudden. Anderen leren het letterlijk uit hun hoofd. Hoe kun je dat op jouw manier doen? En heb je een eigen manier? Niemand wordt warm van een nietszeggend, gelikt promotiepraatje.

De beste pitch is ontspannen, kort en echt in contact.

Bedenk van tevoren heel goed welke structuur je pitch heeft; wat is je route?

Pak een servet/bierviltje/kaartje. Schrijf je praatje puntsgewijs voor jezelf op de achterkant. Onthoud alleen die woorden, dat is het stroomschema waar je doorheen gaat lopen. Deel je praatje op in drie blokken: intro – midden – eind.

  1. Vertel wat je GRAAG doet. Vertel het vanuit jezelf, dus in de IK-vorm: ‘Daarom ben ik verloskundige geworden.’
  2. Je kunt niet compleet zijn; kies de belangrijkste drie punten eruit. Wat drijft je? Hoe werk je? Voor wie is dit interessant?
  3. Zorg voor een afsluiting die mensen uitnodigt tot een reactie. Wees oprecht nieuwsgierig. Bedank je toehoorders niet, maar vraag ze straks naar je toe te komen. Je hebt ze wat te bieden en zij jou.
  4. Vermijd holle kreten als: ‘Mijn passie is mensen.’ ‘Ik ben een mensenmens.’ ‘Ik doe wat ik zeg en ik zeg wat ik doe.’ ‘Ik ben klantgericht en oplossingsgericht.’
  5. Noem een voorbeeldje, breng het met humor!
  6. Werk met een drieslag:
    • 3 dingen die je graag doet
    • 3 werkwoorden die bij jou passen
    • 3 producten die je levert
    • verleden | heden | toekomst
    • wat | hoe | voor wie
  7. Vertel iets opvallends over jezelf. Bijvoorbeeld over de topsport die je bedreven hebt; daaruit blijkt dat je overzicht en doorzettingsvermogen hebt (‘Topsport doet pijn, topsport is niet fijn, maar ik heb er zoveel van geleerd.’). De reis die je leven heeft veranderd en je onafhankelijker heeft gemaakt. Het uitzonderlijk grote gezin waar je uit komt. Je aparte hobby. Je voorouders (vandaar je accent/je woeste krullen). Mensen zullen zich je blijven herinneren als die tekstschrijfster met die krullen/die banketbakker die naar India reisde/die fietsenmaker die eerst topsporter was.

En dan… HOE breng je je pitch?

  1. Je hebt hardop geoefend (vraag een familielid of een collega ernaar te luisteren).
  2. Neem het een keer op op je telefoon: hoe lang duurt het?
  3. Neem de tijd als het jouw beurt is. Laat je niet gek maken door de voorzitter. Jij neemt even rustig jouw moment.
    1. Ga goed staan (Is dit de allerbeste plek? Microfoon? Stoel weggeschoven? Tegenlicht? Ben je goed zichtbaar?)
    2. Kijk en zwijg eerst maar enkele seconden. Kijk je publiek met een veelbelovende blik aan. Nu ben jij… en je hebt iets voor ze…
    3. Dan steek je van wal
    4. Langzaam, duidelijk spreken (zeker je naam duidelijk uitspreken)
    5. Je mag haperen, hakkelen. Maar zeg niet om de haverklap ‘eh…’. Wees dan liever stil! Denken doe je in stilte, maar nooit nadenken over je naam of je werkplek. (‘Ik ben eh… Anne Spies, ik werk bij eh… Spies & Spreken.’)
    6. Wees heel kort stil voor iets belangrijks zoals je naam en de naam van je bedrijf
    7. Hou het heel kort. Crisp! Fris!
    8. Wees uitnodigend, open en waarachtig
    9. Kijk in de ogen van je publiek en maak contact. Dit ben jij en wie weet spreekt het ze aan wat je zegt, wie je bent. Dit is wat het is. Je bent nieuwsgierig naar wie zij zijn. Je spreekt ze graag straks na deze ronde. Straal dat maar uit.

Vooral niet doen tijdens je pitch

  • Achter een katheder staan
  • Visitekaartjes uitdelen
  • Je website noemen: www.spiesenspreken.nl
  • Alleen naar de voorzitter kijken
  • Opscheppen: ‘Ik ben de beste presentatiecoach van Gelderland.’

Pitchvoorbeeld

[Intro]

Bij Spies & Spreken bemoedigen we je om te spreken als je zelf. Dat doe ik heel graag samen met een zwerm vrienden hier in onze studio in Molenhoek. Vrijmoedig Spreken, speechen, pitchen en dat allemaal vlakbij de Mookerheide, ons stationnetje en de Maas. Wij helpen mensen graag met hun presentaties, lekenpraatjes, oraties en verhalen.

[Midden]

[1] Ik kijk heel graag naar mensen. Ik kijk en ik kijk en ik kijk. Hoe ze lopen, bewegen, spreken. Ik observeer graag. Volgens mijn moeder staar ik te lang naar mensen

[2] Ik luister graag naar wat ze zeggen, maar vooral HOE mensen iets zeggen. Daar helpt mijn logopedie achtergrond natuurlijk bij.

[3] En samenwerken maakt me gelukkig. Zoals wij hier vandaag met elkaar aan het werk zijn vind ik zo fijn.

[Eind]

[Afronding met uitnodiging] Dus heb je vragen over je voordrachten, of je pitch kom naar me toe; ik spreek je straks heel graag.

Wil jij graag jezelf ontspannen kunnen presenteren met je eigen pitch? Neem dan deel aan onze Masterclass Pitchen of middels individuele coaching met Anne. Wil je weten wat voor jou een geschikt traject is? Neem dan contact met ons voor een persoonlijke kennismaking. We helpen je graag.

Lees ook

Promotiecoaching helpt!

Het afgelopen jaar heb ik met plezier samengewerkt met vele promovendi. We hebben van elkaar geleerd; zoveel interessante onderzoeken kwamen voorbij, mooie mensen en mooie proefschriften. (mooi ontworpen kaften ook!) We bereidden samen de dag van de promotie voor in een aantal coachings sessies. Het lekenpraatje en ook het antwoord geven op vragen. Ik werk […]

lees verder
Hoe overtuig je met je stem?

Eindig een zin met een lagere stem en je klinkt geruststellend en overtuigend. Om jou kunnen we niet heen. Wat je vertelt klinkt waar. “Vragend spreken” is diep verankerd in onze spreekcultuur. We horen het in elke training gebeuren. Met de beste bedoelingen houden mensen hun hoofd scheef, kijken vragend (wenkbrauwen omhoog) én eindigen hun […]

lees verder
Platform voor promovendi

Aan alle promovendi van de heeeeeeeele wereld, De afgelopen jaren heb ik veel met jullie mogen samenwerken. Meestal werk ik individueel met jullie en soms in een klein groepje. Nu heb ik een vraag aan jullie. Wat denken jullie van een platform voor promovendi? Een digitale laagdrempelige omgeving waar jullie elkaar kunnen ontmoeten en helpen. […]

lees verder
Trainingen
contact