gewoon even …

Lekenpraatje online – promoveren

Je dissertatie is af, maar je vreest voor de verdediging. Je hebt hard aan je proefschrift gewerkt, de datum van je online promotie staat vast, een handje vol mensen mag live aanwezig zijn. De rest via een livestream. Nu blader je elke dag door je eigen boekwerk, waar toch nog kleine fouten in staan. Je maalt: ‘Als ik maar niet door de mand val…’

Promoveren is een academische traditie. Ik heb er in mijn leven veel over geleerd, al ben ik zelf verre van academisch.

Ik bewonder mensen die zich jaren kunnen wijden aan één onderzoek. Toen mijn vader promoveerde – ik was acht – was ik onder de indruk van het Utrechtse Academiegebouw en mijn vader in zijn mooie pinguïn pak.

Toen ik hem vandaag bovenstaand filmpje liet zien appte hij mij: ” hierdoor sta ik weer op 23 juni 1975 in de Senaatszaal van de RU Utrecht met knikkende knieën onder mijn rokkostuum achter het katheder. Jij hoorde het voor het eerst en dacht: daar ga ik later iets mee doen…”.

Vele jaren verder heb ik stapels proefschriften gezien, erin gelezen, lekenpraatjes gehoord en vooral veel promovendi bemoedigd.

Samen met Steven Bartels (hoogleraar Burgerlijk recht) geef ik een masterclass Beproefd Promoveren om promovendi te helpen met de voorbereiding op deze bijzondere dag. Dat doen we live en online.

We gaan je drie dingen leren:

  1. Bereid je voor

Wat is het hogere doel van jouw proefschrift? Wat wil je uitstralen? Hoe houd je de regie? Waar wil jij het zeker over hebben? Wie zit er in de commissie en wat zijn hun stokpaardjes? Hoe schakel je je paranimfen in? Hoe vertel je een lekenpraatje in gewone taal?

  1. Maak contact tijdens de plechtigheid

Kijk in de ogen van de hoogleraren. Laat je inspireren door hun blik. Vertrouw op de goede afloop. Geniet van de aandacht van de toehoorders. Neem ze mee in jouw onderzoek. Speel en improviseer. Geniet ervan!

  1. Wees stil

Luister naar de vraag van je opponent. Schrijf mee, prioriteer, neem de tijd voor je antwoord, pauzeer en spreek met plezier!

Zie jij op tegen je verdediging en heb je zin om er samen met ons een feest van te maken? Wees welkom: op 7 april 2021 hebben we nog plek voor 2 promovendi.

LEES OOK

Online je proefschrift verdedigen

lees verder

deze week
    dit jaar
    contact