laat ik het zo zeggen…

Kaartjes, tekeningen en stappen

Arnaud Bom schrijft in zijn nieuwsbrief iets leuks over tekeningetjes:

“Ik heb genoten van deze klassieke TED-talk in communicatieland. Ik vind Tom Wujecs een goede spreker en ik geloof ook in kaartjes & bierviltjes! Zeker als je een goede speech wil schrijven of een steengoede presentatie wil geven zijn kaartjes heel handig. Zelfs de PowerPoint van Wujecs kan ik waarderen en ondersteunt zijn verhaal. Goede timing.

“Got a wicked problem? First tell me how you make toast.”
 
Wujec legt uit hoe je met tekeningen samenwerkt aan complexe vraagstukken. Bijvoorbeeld voor je organisatiestrategie, je visie op duurzaamheid of een betere klantervaring.
 
Als je een onderwerp tekent, verdeel je het in kleine stapjes (nodes) die je verbindt. Vaak met pijlen (links). Zo ontstaat een visueel systems model.
 
Door te tekenen maak je het onderwerp bovendien concreet. Tekenen dwingt je tastbare items op te nemen, zoals, in het geval van brood roosteren, mensen, een broodrooster en een pot jam.
 
En door te tekenen wordt voor een ander zichtbaar hoe je over iets denkt. Sommige mensen leggen bij toast de nadruk op de menselijke ervaring, anderen op de supply chain en weer anderen op de techniek van de toaster. En Amerikanen blijken toast anders te maken dan Europeanen.
 
Als je tekent op sticky notes, kun je onderdelen van je visuele model verplaatsen, verwijderen en toevoegen. En het zo stap voor stap verbeteren.
 
Wujec beveelt dit aan als middel om samen te werken. Omdat je dan verschillende perspectieven in het model kunt opnemen en bij elkaar kunt brengen.
 
Zo wordt overleggen effectiever én leuker.
 
Groet,

Arnaud”

deze week
  • de calender werd niet geladen
dit jaar
contact