als ik eerlijk ben…
featured-image

De keuken van Anne

  • geplaatst door Nienke in
  • Algemeen
  • 22-10-2018

Dit gastblog is geschreven door Eline Tullener. Eline is communicatieadviseur en personal stylist.

Tijdens de trainingsdag Presenteren voor GZ-psychologen in opleiding kreeg ik een kijkje in de keuken van Anne. 

Uitgebalanceerd menu

Anne stelt haar trainingen samen als een uitgebalanceerd menu van kleine gerechten met de juiste hoeveelheden. Precies zoals een chef dat zou doen, met kennis van het benodigde gerei en de beste ingrediënten om een voedzaam geheel op te kunnen dienen, zonder overdaad.

De trainingsdag bestond daarom uit oefeningen die de groep broodnodig achtte ter voorbereiding op presentaties in het kader van hun GZ-opleiding. Anne ging in op vragen als:

  • Hoe bereid je je presentatie voor?
  • Waar let je op als je je publiek laat kennismaken met jou als spreker?
  • En: kijk je je toehoorders echt aan, zie je ze?

Op smaak brengen

Bij koken zet je technische skills in om de ingrediënten die je voorhanden hebt te verwerken tot een gerecht op smaak brengt. Ook bij presenteren zijn het de techniek (het ‘hoe’) en de ingrediënten (het ‘wat’) waarmee je het verhaal ‘maakt’.

Tijdens deze trainingsdag kwamen beide aspecten ruimschoots aan bod. Anne stuurde voor lunchtijd op de ‘hoe-aspecten’ van het presenteren, en na de lunch op het ‘wat’, onder meer in de vorm van storytelling.

Prikkelen van zintuigen

Een goede chefkok prikkelt de zintuigen van haar gasten en nodigt uit te proeven. Anne deed dat, met humor en zonder franje. Ze luisterde en benoemde. Ze bewoog, en stond stil bij de vragen van haar cursisten. Ze was duidelijk en eerlijk, maar bovenal: ze bemoedigde, om te spreken en te zien.

Om te smullen

Gedurende deze trainingsdag ‘zag’ ik de deelnemers ook, stuk voor stuk. Ik zag hoe ze durfden te staan, te spreken, en stil te zijn. Met enthousiasme pakten ze de tools van Anne aan: ze lieten hun stem horen, en gaven hun eigen draai aan hun verhaal.

En juist dat is de kunst van het koken: durven experimenteren en het recept naar eigen hand zetten. Een presentatie om te smullen bevat immers altijd een persoonlijke noot.

Lees ook

Hoe simpel kan een lekenpraatje zijn? Heel simpel

Lieve promovendi, Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik word soms ongeduldig van jullie. Meestal zijn jullie jong. Altijd zijn jullie slim, begaafd, gedreven. Maar te vaak zijn jullie vooral voorzichtig, moeilijk te begrijpen, soms zelfs saai. Hoe simpel kan een lekenpraatje zijn? Heel simpel. En je kunt leren om het simpel […]

lees verder
Presentatievaardigheden kun je leren: begin bij de vorm.

Je gaat een toespraak of presentatie houden. De eerste vraag is meestal: WAT ga ik vertellen? Wat is de inhoud van mijn verhaal? In mijn trainingen begin ik aan de andere kant: de vorm. HOE dan? Samen kijken we naar de opnames van de mensen die we trainen.\nZonder geluid. Het is ongelofelijk hoe veel (of […]

lees verder
Het geheim van de perfecte speech… (?)

Die ene tango was subliem: het voelde als dansen door de Hemel. Precies de muziek die me in vervoering brengt. Een aangename, subtiele, doortastende en fris-ruikende man die me in de dans ook nog eens de vrijheid tot improvisatie laat. Timing! Tevreden kruip ik daarna aan de kant en kijk ik naar de andere dansende […]

lees verder
deze week
  • maandag 17 februari
  • Telefonisch spreekuur met Anne (lekenpraatje generale - pitch laten horen - PowerPoint inkoken)
  • ochtend

  • maandag 17 februari
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

  • dinsdag 18 februari
  • Presenteren (groep 4 - dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

  • donderdag 20 februari
  • Presenteren voor GZ psychologen (i.o)
  • Engels Meeting & Conference Center, Stationsplein 45, 3013 AK Rotterdam — ochtend
  • in samenwerking met de RINO

  • vrijdag 21 februari
  • Presenteren (groep 5 - dag 1)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag

dit jaar
contact