laat ik het zo zeggen…
featured-image

De keuken van Anne

Dit gastblog is geschreven door Eline Tullener. Eline is communicatieadviseur en personal stylist.

Tijdens de trainingsdag Presenteren voor GZ-psychologen in opleiding kreeg ik een kijkje in de keuken van Anne. 

Uitgebalanceerd menu

Anne stelt haar trainingen samen als een uitgebalanceerd menu van kleine gerechten met de juiste hoeveelheden. Precies zoals een chef dat zou doen, met kennis van het benodigde gerei en de beste ingrediënten om een voedzaam geheel op te kunnen dienen, zonder overdaad.

De trainingsdag bestond daarom uit oefeningen die de groep broodnodig achtte ter voorbereiding op presentaties in het kader van hun GZ-opleiding. Anne ging in op vragen als:

  • Hoe bereid je je presentatie voor?
  • Waar let je op als je je publiek laat kennismaken met jou als spreker?
  • En: kijk je je toehoorders echt aan, zie je ze?

Op smaak brengen

Bij koken zet je technische skills in om de ingrediënten die je voorhanden hebt te verwerken tot een gerecht op smaak brengt. Ook bij presenteren zijn het de techniek (het ‘hoe’) en de ingrediënten (het ‘wat’) waarmee je het verhaal ‘maakt’.

Tijdens deze trainingsdag kwamen beide aspecten ruimschoots aan bod. Anne stuurde voor lunchtijd op de ‘hoe-aspecten’ van het presenteren, en na de lunch op het ‘wat’, onder meer in de vorm van storytelling.

Prikkelen van zintuigen

Een goede chefkok prikkelt de zintuigen van haar gasten en nodigt uit te proeven. Anne deed dat, met humor en zonder franje. Ze luisterde en benoemde. Ze bewoog, en stond stil bij de vragen van haar cursisten. Ze was duidelijk en eerlijk, maar bovenal: ze bemoedigde, om te spreken en te zien.

Om te smullen

Gedurende deze trainingsdag ‘zag’ ik de deelnemers ook, stuk voor stuk. Ik zag hoe ze durfden te staan, te spreken, en stil te zijn. Met enthousiasme pakten ze de tools van Anne aan: ze lieten hun stem horen, en gaven hun eigen draai aan hun verhaal.

En juist dat is de kunst van het koken: durven experimenteren en het recept naar eigen hand zetten. Een presentatie om te smullen bevat immers altijd een persoonlijke noot.

Lees ook

Pap, vertel eens over jouw promotie

Hi Lieve Anne, Leuk wat jullie gaan doen op jouw website over promoveren! Hier de nodige informatie: Ik ben Ferdinand Spies en ben op 9 juni 1938 geboren in Meester Cornelis (het huidige Jatinegara ) in Nederlands Indië 23 juni 1975 gepromoveerd  in de senaatszaal van de Rijks Universiteit Utrecht.  Mijn promotoren waren dr. P.F.Elbers en prof.dr. W.Th. […]

lees verder
Lekenpraatje online – promoveren

Je dissertatie is af, maar je vreest voor de verdediging. Je hebt hard aan je proefschrift gewerkt, de datum van je online promotie staat vast, een handje vol mensen mag live aanwezig zijn. De rest via een livestream. Nu blader je elke dag door je eigen boekwerk, waar toch nog kleine fouten in staan. Je […]

lees verder
Online je proefschrift verdedigen

Verdikkie promoveren moet online… Is dat nadelig of zijn er ook voordelen? Het is een eenmalig academisch theaterstuk waarin jij de hoofdrol gaat spelen. Live – online – hybride – half – half… we ondersteunen je graag bij alle varianten. In onze masterclass Beproefd Promoveren oefenen we in een klein groepje promovendi van verschillende universiteiten […]

lees verder
deze week
  • maandag 19 april
  • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • maandag 19 april
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

  • dinsdag 20 april
  • dagvoorzitters training
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — middag
  • in samenwerking met NVvR - Beng! - Milou Bitter

  • woensdag 21 april
  • coaching - online presenteren - bestuurder
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend
  • in samenwerking met Saskia Jaquet

  • vrijdag 23 april
  • Presenteren (leergang)
  • ochtend
  • in samenwerking met Harry Heyblok

dit jaar
contact