gewoon even …
featured-image

De keuken van Anne

Dit gastblog is geschreven door Eline Tullener. Eline is communicatieadviseur en personal stylist.

Tijdens de trainingsdag Presenteren voor GZ-psychologen in opleiding kreeg ik een kijkje in de keuken van Anne. 

Uitgebalanceerd menu

Anne stelt haar trainingen samen als een uitgebalanceerd menu van kleine gerechten met de juiste hoeveelheden. Precies zoals een chef dat zou doen, met kennis van het benodigde gerei en de beste ingrediënten om een voedzaam geheel op te kunnen dienen, zonder overdaad.

De trainingsdag bestond daarom uit oefeningen die de groep broodnodig achtte ter voorbereiding op presentaties in het kader van hun GZ-opleiding. Anne ging in op vragen als:

  • Hoe bereid je je presentatie voor?
  • Waar let je op als je je publiek laat kennismaken met jou als spreker?
  • En: kijk je je toehoorders echt aan, zie je ze?

Op smaak brengen

Bij koken zet je technische skills in om de ingrediënten die je voorhanden hebt te verwerken tot een gerecht op smaak brengt. Ook bij presenteren zijn het de techniek (het ‘hoe’) en de ingrediënten (het ‘wat’) waarmee je het verhaal ‘maakt’.

Tijdens deze trainingsdag kwamen beide aspecten ruimschoots aan bod. Anne stuurde voor lunchtijd op de ‘hoe-aspecten’ van het presenteren, en na de lunch op het ‘wat’, onder meer in de vorm van storytelling.

Prikkelen van zintuigen

Een goede chefkok prikkelt de zintuigen van haar gasten en nodigt uit te proeven. Anne deed dat, met humor en zonder franje. Ze luisterde en benoemde. Ze bewoog, en stond stil bij de vragen van haar cursisten. Ze was duidelijk en eerlijk, maar bovenal: ze bemoedigde, om te spreken en te zien.

Om te smullen

Gedurende deze trainingsdag ‘zag’ ik de deelnemers ook, stuk voor stuk. Ik zag hoe ze durfden te staan, te spreken, en stil te zijn. Met enthousiasme pakten ze de tools van Anne aan: ze lieten hun stem horen, en gaven hun eigen draai aan hun verhaal.

En juist dat is de kunst van het koken: durven experimenteren en het recept naar eigen hand zetten. Een presentatie om te smullen bevat immers altijd een persoonlijke noot.

Lees ook

Na luisteren komt spreken.

Door Gertie Gommans van Leeuwen Anne Spies beheerst beide vaardigheden op een buitengewoon hoog niveau. Ze luistert op een schijnbaar nonchalante manier (maar bijzonder intensief) naar je doelen en wensen en biedt gaandeweg gerichte handvatten aan, die in korte tijd zorgen voor enorme sprongen in de kracht van je betoog. Deze vrouw weet waar ze […]

lees verder
Online presenteren: waar kijk jij naar?

Jezelf, de ander, of de camera? Opeens zijn we allemaal presentatoren geworden. Scharrelen we met apparatuur, opgehangen autocues en quizkaartjes. Collega-trainer Judith de Bruijn zei schertsend: ‘Ja, mensen willen nu allemaal televisietje gaan spelen’. Maar goed beschouwd moeten we wel: we vergaderen online, geven colleges en webinars, doen mee aan digitale congressen. Sommigen vinden het […]

lees verder
Online spreken – hoe klink jij?

Soms luister ik nauwelijks naar de inhoud van wat iemand zegt, alleen naar de klank ervan… veelzeggend! Veel mensen vinden het vreselijk om naar hun eigen stem te luisteren. ‘Zo klink ik toch niet?’ Luisteren met je ogen dicht In onze trainingen film ik veel. We kijken en luisteren de filmpjes terug. Ik begin met […]

lees verder
deze week
  • maandag 25 januari
  • telefonisch SPREEKuur (8:00 - 10:00)
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek — ochtend

  • maandag 25 januari
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Lindenlaan 31 D, 6584 AC Molenhoek (LB) — ochtend

  • maandag 25 januari
  • training online voor artsen (dagvoorzitters - moderators)
  • avond
  • in samenwerking met NVvR, B.E.N.G.! en Milou Bitter

  • dinsdag 26 januari
  • ONLINE overleg over Training & Opleiding Online Presenteren
  • ochtend

dit jaar
contact