als ik eerlijk ben…
featured-image

De keuken van Anne

  • geplaatst door Nienke in
  • Algemeen
  • 22-10-2018

Dit gastblog is geschreven door Eline Tullener. Eline is communicatieadviseur en personal stylist.

Tijdens de trainingsdag Presenteren voor GZ-psychologen in opleiding kreeg ik een kijkje in de keuken van Anne. 

Uitgebalanceerd menu

Anne stelt haar trainingen samen als een uitgebalanceerd menu van kleine gerechten met de juiste hoeveelheden. Precies zoals een chef dat zou doen, met kennis van het benodigde gerei en de beste ingrediënten om een voedzaam geheel op te kunnen dienen, zonder overdaad.

De trainingsdag bestond daarom uit oefeningen die de groep broodnodig achtte ter voorbereiding op presentaties in het kader van hun GZ-opleiding. Anne ging in op vragen als:

  • Hoe bereid je je presentatie voor?
  • Waar let je op als je je publiek laat kennismaken met jou als spreker?
  • En: kijk je je toehoorders echt aan, zie je ze?

Op smaak brengen

Bij koken zet je technische skills in om de ingrediënten die je voorhanden hebt te verwerken tot een gerecht op smaak brengt. Ook bij presenteren zijn het de techniek (het ‘hoe’) en de ingrediënten (het ‘wat’) waarmee je het verhaal ‘maakt’.

Tijdens deze trainingsdag kwamen beide aspecten ruimschoots aan bod. Anne stuurde voor lunchtijd op de ‘hoe-aspecten’ van het presenteren, en na de lunch op het ‘wat’, onder meer in de vorm van storytelling.

Prikkelen van zintuigen

Een goede chefkok prikkelt de zintuigen van haar gasten en nodigt uit te proeven. Anne deed dat, met humor en zonder franje. Ze luisterde en benoemde. Ze bewoog, en stond stil bij de vragen van haar cursisten. Ze was duidelijk en eerlijk, maar bovenal: ze bemoedigde, om te spreken en te zien.

Om te smullen

Gedurende deze trainingsdag ‘zag’ ik de deelnemers ook, stuk voor stuk. Ik zag hoe ze durfden te staan, te spreken, en stil te zijn. Met enthousiasme pakten ze de tools van Anne aan: ze lieten hun stem horen, en gaven hun eigen draai aan hun verhaal.

En juist dat is de kunst van het koken: durven experimenteren en het recept naar eigen hand zetten. Een presentatie om te smullen bevat immers altijd een persoonlijke noot.

Lees ook

Veelzeggende stiltes

Hoe kan ik “uh zeggen” afleren en de stilte echt stil laten zijn? ‘Als ik niks zeg: gewoon rechtdoor.’ Dat waren de gevleugelde woorden van mijn praatgrage (en immer rokende) rijinstructeur, lang geleden, in Oegstgeest. Ik raakte er maar niet aan gewend. Ik vroeg vaak bevestiging: ‘Hier naar links?’ zei ik dan. ‘Nee’ zei hij. […]

lees verder
‘Jeetje, bidden jullie nog?’

Bij de presentatietraining die ik gaf, opende gastheer Jan met gebed. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Ik luisterde, vouwde mijn handen en vond er natuurlijk ook van alles van. Ik keek rond in het prachtige oude kasteeltje waar we onze training zouden hebben. Jan nam de tijd voor zijn verhaal en voor het […]

lees verder
PowerPoint is een lek

Durf jij zonder PowerPoint te presenteren? Durf jij jezelf in het licht te zetten en de lampen achter je uit te laten? Durf jij op de rand van een podium te gaan staan en te vertellen? Het liefste van alles luisteren wij, dat geloof ik. Het is heerlijk om naar verhalen te luisteren. Vroeger als […]

lees verder
deze week
  • maandag 11 november
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Middelweg 77, 6584 AG Molenhoek — ochtend

  • dinsdag 12 november
  • Presenteren en Pitchen - verhalen vertellen
  • Schiedam — hele dag

  • woensdag 13 november
  • promotiecoaching - promovenda - lekenpraatje -
  • Middelweg 77, 6584 AG Molenhoek — middag

  • donderdag 14 november
  • Presenteren voor opleiders - RINO
  • Utrecht — middag

  • vrijdag 15 november
  • Presenteren voor GZ psychologen i.o
  • La Vie Meeting Center Utrecht, St Jacobsstraat 61, 3511 BP Utrecht — hele dag

dit jaar
contact