laat ik het zo zeggen…
featured-image
(bescherm)engel komt van Angelos, boodschapper - Foto: Mirjam Lems

Help, ik moet speechen bij het kerstdiner!

De kerst speech

Het is weer zover; je gaat met familie, vrienden of collega’s aan tafel voor het jaarlijkse kerstdiner. Verrukkelijke gerechten en wijnen,  sfeervolle verlichting, feestelijke kleding… En jij zit je druk te maken om de speech die je gaat houden. Je ziet op tegen het moment waarop alle aandacht op jou gericht zal zijn. Gaat het wel overkomen wat je wil zeggen? Weet je wel precies wat je wil zeggen? Durf je alles te zeggen wat je hebt voorbereid? Spies&Spreken biedt uitkomst en helpt je bij het maken van  jouw speech.

Speech improviseren of voorbereiden?

De een spreekt makkelijk uit de losse pols, voor de ander is een gedegen voorbereiding van belang. Goed weten wat je gaat zeggen geeft houvast. Volgens veel sprekers komt improviseren spontaner over. Maar je neemt een risico: je kunt je tekst vergeten, een black-out krijgen, gaan haperen.. .Enige voorbereiding is verstandig.  Het mooiste is als je een mix tussen kunt vinden. Weet goed wat je wil gaan zeggen, oefen een paar keer, maar leer de speech niet uit je hoofd. Zo houd je ruimte voor spontaniteit/spontane zinnen en woorden. Inspelen op sfeer en interactie met je tafelgenoten maakt je tot een goede spreker.

Zo maak je de perfecte kerst speech:

De inhoud

 1. Bedenk wat je wilt gaan zeggen ( heb je weinig tijd, schrijf 3 punten op een bierviltje)
 2. Bedenk een goeie structuur
 3. Spreek uit je hart! Maak het persoonlijk, het is jouw verhaal
 4. Bedenk een thema, een rode draad
 5. Neem twee kleuren (rood en groen)
 6. Werk met tegenstellingen
 7. Blik terug én vooruit
 8. Spreek vanuit een voorbeeld, beeld of metafoor
 9. Bedenk hoe je gaat eindigen
 10. Zet mensen op het verkeerde been (noem eerst een raar kerstgeschenk; we gaan met z’n allen naar de sauna in januari… dan blijkt het een badjas te zijn)

De vorm

 1. Besluit of je gaat staan of  zitten. Wat past het beste in de situatie?
 2. Bedenkt waar je gaat staan (of zitten). Kan jij iedereen zien en zij jou?
 3. Gebruik korte zinnen
 4. Schrijf puntsgewijs alles op kaartjes, werk geen lappen tekst uit
 5. Herhaal woorden (dat maakt je verhaal krachtig)
 6. Maak pauzes (daarin mag je nadenken over een mooie formulering)
 7. Laat stiltes vallen (en kijk dan je tafelgenoten aan)
 8. Hef altijd een vol glas. En toast.

De voorbereiding

 1. Schrijf je speech op kaartjes
 2. Maak een PowerPoint en druk die af als  een hand out (2 sheets per pagina)
 3. Je mag op deze kaartjes kijken, dat vindt niemand raar
 4. Oefen je speech; thuis, op je werk voor een collega of voor jezelf
 5. Film je speech op je telefoon of camera en kijk de opname terug
 6. Proef alvast de zinnen in je mond. Kijk welke zinnen lekker lopen, welke woorden je bevallen
 7. Time hoe lang het duurt.

Veel succes. En vooral …. veel plezier!  Heb je toch wat hulp nodig?

Spreek paniek?

Geen paniek: Spies&Spreken is beschikbaar voor een last minute speech training. Bel of mail gerust! We maken meteen samen je speech, geven die mee op kaartjes en oefenen met je. Dat kan nog op de dag zelf.

Lees ook

Luka uitzwaaien

Zo daar zijn we dan… een half jaar verder. Ik kan me de eerste dag nog herinneren alsof het gister was. Een heel raar gevoel dat de tijd zo snel kan gaan. Ik kan nu officieel zeggen dat ik GESPIEST ben. Ik weet niet of ik daar blij mee zou moeten zijn, als dat echt […]

lees verder
Hoe overtuig je met je stem?

Eindig een zin met een lagere stem en je klinkt geruststellend en overtuigend. Om jou kunnen we niet heen. Wat je vertelt klinkt waar. “Vragend spreken” is diep verankerd in onze spreekcultuur. We horen het in elke training gebeuren. Met de beste bedoelingen houden mensen hun hoofd scheef, kijken vragend (wenkbrauwen omhoog) én eindigen hun […]

lees verder
Speechen: dans de woorden in vrijheid

Wat verlang ik naar de tango. De muziek, de dans, de afstemming, de subtiliteit, de nabijheid van samen en de vrijheid van improviseren. Begin 2020 schreef ik: Die ene tango was subliem: het voelde als dansen door de Hemel. Precies de muziek die me in vervoering brengt. Een aangename, subtiele, doortastende en fris-ruikende man die […]

lees verder
deze week
 • dinsdag 21 september
 • Extra doorloop oefenen - met sprekers event
 • middag

 • vrijdag 24 september
 • presenteren in 1 dag
 • Spies & Spreken, Lindenlaan 31D, 6584 AC Molenhoek, Nederland — hele dag

dit jaar
contact