uh
featured-image
(bescherm)engel komt van Angelos, boodschapper - Foto: Mirjam Lems

Help, ik moet speechen bij het kerstdiner!

De kerst speech

Het is weer zover; je gaat met familie, vrienden of collega’s aan tafel voor het jaarlijkse kerstdiner. Verrukkelijke gerechten en wijnen,  sfeervolle verlichting, feestelijke kleding… En jij zit je druk te maken om de speech die je gaat houden. Je ziet op tegen het moment waarop alle aandacht op jou gericht zal zijn. Gaat het wel overkomen wat je wil zeggen? Weet je wel precies wat je wil zeggen? Durf je alles te zeggen wat je hebt voorbereid? Spies&Spreken biedt uitkomst en helpt je bij het maken van  jouw speech.

Speech improviseren of voorbereiden?

De een spreekt makkelijk uit de losse pols, voor de ander is een gedegen voorbereiding van belang. Goed weten wat je gaat zeggen geeft houvast. Volgens veel sprekers komt improviseren spontaner over. Maar je neemt een risico: je kunt je tekst vergeten, een black-out krijgen, gaan haperen.. .Enige voorbereiding is verstandig.  Het mooiste is als je een mix tussen kunt vinden. Weet goed wat je wil gaan zeggen, oefen een paar keer, maar leer de speech niet uit je hoofd. Zo houd je ruimte voor spontaniteit/spontane zinnen en woorden. Inspelen op sfeer en interactie met je tafelgenoten maakt je tot een goede spreker.

Zo maak je de perfecte kerst speech:

De inhoud

 1. Bedenk wat je wilt gaan zeggen ( heb je weinig tijd, schrijf 3 punten op een bierviltje)
 2. Bedenk een goeie structuur
 3. Spreek uit je hart! Maak het persoonlijk, het is jouw verhaal
 4. Bedenk een thema, een rode draad
 5. Neem twee kleuren (rood en groen)
 6. Werk met tegenstellingen
 7. Blik terug én vooruit
 8. Spreek vanuit een voorbeeld, beeld of metafoor
 9. Bedenk hoe je gaat eindigen
 10. Zet mensen op het verkeerde been (noem eerst een raar kerstgeschenk; we gaan met z’n allen naar de sauna in januari… dan blijkt het een badjas te zijn)

De vorm

 1. Besluit of je gaat staan of  zitten. Wat past het beste in de situatie?
 2. Bedenkt waar je gaat staan (of zitten). Kan jij iedereen zien en zij jou?
 3. Gebruik korte zinnen
 4. Schrijf puntsgewijs alles op kaartjes, werk geen lappen tekst uit
 5. Herhaal woorden (dat maakt je verhaal krachtig)
 6. Maak pauzes (daarin mag je nadenken over een mooie formulering)
 7. Laat stiltes vallen (en kijk dan je tafelgenoten aan)
 8. Hef altijd een vol glas. En toast.

De voorbereiding

 1. Schrijf je speech op kaartjes
 2. Maak een PowerPoint en druk die af als  een hand out (2 sheets per pagina)
 3. Je mag op deze kaartjes kijken, dat vindt niemand raar
 4. Oefen je speech; thuis, op je werk voor een collega of voor jezelf
 5. Film je speech op je telefoon of camera en kijk de opname terug
 6. Proef alvast de zinnen in je mond. Kijk welke zinnen lekker lopen, welke woorden je bevallen
 7. Time hoe lang het duurt.

Veel succes. En vooral …. veel plezier!  Heb je toch wat hulp nodig?

Spreek paniek?

Geen paniek: Spies&Spreken is beschikbaar voor een last minute speech training. Bel of mail gerust! We maken meteen samen je speech, geven die mee op kaartjes en oefenen met je. Dat kan nog op de dag zelf.

Lees ook

Online presenteren: waar kijk jij naar?

Jezelf, de ander, of de camera? Opeens zijn we allemaal presentatoren geworden. Scharrelen we met apparatuur, opgehangen autocues en quizkaartjes. Collega-trainer Judith de Bruijn zei schertsend: ‘Ja, mensen willen nu allemaal televisietje gaan spelen’. Maar goed beschouwd moeten we wel: we vergaderen online, geven colleges en webinars, doen mee aan digitale congressen. Sommigen vinden het […]

lees verder
Online spreken – hoe klink jij?

Soms luister ik nauwelijks naar de inhoud van wat iemand zegt, alleen naar de klank ervan… veelzeggend! Veel mensen vinden het vreselijk om naar hun eigen stem te luisteren. ‘Zo klink ik toch niet?’ Luisteren met je ogen dicht In onze trainingen film ik veel. We kijken en luisteren de filmpjes terug. Ik begin met […]

lees verder
Online presenteren: pas op voor een kikkerperspectief

Hoe doe je dat, presenteren online? Een paar tips voor de talloze thuiswerkers Ik kijk graag naar filmpjes van presentaties met het geluid uit. Dan zie ik beter hoe iemand beweegt, hoe iemand staat of zit. Hoe de mimiek is, of de spreker zijn of haar handen gebruikt. Meteen voel ik een sfeer van waar […]

lees verder
deze week
 • dinsdag 19 januari
 • Online Presenteren voor Artsen
 • ochtend
 • in samenwerking met NVvR - B.E.N.G.!

 • donderdag 21 januari
 • Online presenteren voor artsen
 • ochtend
 • in samenwerking met NVvR - B.E.N.G!

dit jaar
contact